ülitundlik sõrm 26.04.05 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Sügisel lõikasin endale väga sügavalt sõrme, mille tulemusena hiljem sõrm valutas ja oli väga tundlik (st, kui mööda sõrme nt teise sõrmega üle tõmmata, siis oli/on selline vastik kõdi tunne). Toetada selle sõrmega kuhugi vastu ei saanud, nt ajalehte tõsta, kuna nii valus/tundlik oli (on siiani).
Sain saatekirja neurokirurgile ja tema määras lõikuse. Tesotati op.: "armist vabastatud närvikiud ja resetseeritud".
Nüüd on opist möödas üle 20-ne päeva aga sõrm ikka valutab ja sõrme lihas kisub krampi. Haavavalu enam ei ole aga ümbert haava valutab. (Põletikku nagu ei oleks, tean võrrelda eelmise korraga, kui mul lõi haava sisse põletik.)
Olen proovinud sõrme puudutada ja selle pealt libistada, kuid ikka on kõik nii tundlik ja "vastik kõdi" nagu enne lõikust. Sõrme üks "nurk" on nagu natuke tuim (seal vist närvikiud pole enam) kui katsuda, aga samas selle koha kõrvalt sõrm valutab.
Ma ei tea, mida teha, kuidas toimida, kuna arst, kes teostas lõikust, temal ei ole vastuvõttu. Vastuvõtul käisin kellegi teise juures, kes määras lõikuse omakorda kellegi teise juurde. (Niidid võeti välja medõdede poolt, neilt ei osanud ka küsida, et, mis siis saab, kui valutama hakkab.)
Kas võiksin lihtsalt edasi olla ja oodata, et ehk läheb paremaks ja taastub sõrme normaalne olukord või peaksin pöörduma mõne neuroloogi poole?
Kas võin kasutada sõrme haava peale nt saialille salvi, põletikuvastast salvi Braunovidon´i või vesinikku puhastamiseks?
Tänan abi eest!

Ilusat päeva,
Kai.

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Ilmselt on tegemist traumast ja põletikust tingitud närvi kahjustusega ja sellest ka krooniline valu ja tundlikkushäire. Tavaliselt moodustub vigastatud närviotsale laiend - neurinoom, mida operatsioonil püütakse eemaldada. Valud võivad siiski jätkuda seoses ajus oleva valukeskuse kroonilise ärritusega. Haav peaks nüüd olema paranenud ja siis määrimine ega leotamine ei aita. Vahel on vajalik pikaajaline ravi eriravimitega.

Dr. Ain Pajos
6 748 591

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Väike ja neljas sõrm

Tere! Minul on selline mure, et mul on ligi nädal aega vasaku käe väike sõrm ja selle kõrval olev sõrm justkui tuimad v nn. surisevad. Millest võib see sõrmede tuimus/surin tingitud olla ning kuidas seda ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Põhjuseks võib olla käenärvi vigastus kompressioonist küünarliigese all olevas närvikanalis. Soovitan vältida küünarliigesest kõverdatud käega magamist.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Tuim sõrm

Tere
Probleem selline, et ärkasin paar päeva tagasi peale kõva pidutsemist ning vasaku käe keskmine sõrm oli tuim. Mitte kogu sõrm, vaid sõrmeots ning neljanda sõrme poolne pool sõrme kuni sõrme ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Õnneks ei ole kogu labakäsi nõrk - nn. laupäevahommiku halvatus. Tegemist on sügavast unest tingitud vasaku käe õlavarre kauase liikumatu asendiga vastu kõva voodiserva - käenärvi osaline kahjustus. Tundetus ...

Loe edasi

Laeval kõikumine

Olen/olin (nüüd vähem) krooniline muretseja, minu suurim hirm on muutused ja siis see tuligi(töövärk). Olen üsna liikuv inimene, tegin palju sporti - tundsin pärast 10 km. kõndi ja siis 2km ujumist, pluss ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

tegemist on ärevushäire ja depressivse seisundiga. Ravi määravad nii neuroloog kui ka psühhiaater.
Dr Ain Pajos
tel. 6 748 591

Loe edasi

vasaku käe väike sõrm ei tööta?

Tere! Juba üle kuu vasaku käe väike sõrm ja käelaba kuni küünarnukini ei tööta.Sörm liigub,aga valutab ning külmetab ning on jõuetu.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Võimalik, et viga on saanud käenärv luukanalis küünarliigese piirkonnas nt. magades sügavalt küünarnukist kõverdatud käega. Diagnoosi selgitab neuroloogi läbivaatus ja närviuuring.

Dr. Ain ...

Loe edasi

ülitundlikkus

Tere!

Kas ülitundlik okserefleks on neuroloogiline häire? Kui on, siis mida selle puhul ette võtta? Olen hädas hambatohtri juures käies, hambaid pestes ja vahel ärritavad mingid lõhnad ka. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ülierk okserefleks ei ole häire vaid bioloogiline eripära. Välja ravida seda ei ole võimalik.
Dr. Ain Pajos

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: