SOS pill ovulatsiooni ajal 01.12.21 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

Olen väga mures võimaliku soovimatu raseduse pärast.
23.11 õhtul olin katkestatud vahekorras 2x järjest, viimase hetke riske me ei võtnud ning partner käis ka vahepeal pesemas.
Ma ei kasuta hetkel ühtegi püsivat rasestumisest hoidumise meetodit, sest aktiivne suguelu puudub. Partneriga olime mõlemad testitud suguhaiguste suhtes ning kuna arvutuste kohaselt oli mul kohe algamas menstruatsioon, oli rasestumise tõenäosus enda arvates olematu.
Järgmisel päeval, 24.11, aga oodatud päevad ei alanud ning kuna kõht krambitas kahtlaselt, siis tegin ovulatsioonitesti. Ei teagi miks see mul pähe torgatas, igaks juhuks vist. Minu suureks halvaks üllatuseks oli see positiivne.
Läksin kohe paanikaga apteeki ja võtsin sisse SOS pilli (levonorgestrel), ca 10-12h peale esimest suguühet.
Lugesin netist igasuguseid artikleid ning suht veendunult kirjutatakse, et ovulatsiooni ajal ja ka kui juba luteniseeriva hormooni tõus on alanud, SOS pill ei toimi. Mõni artikkel küll väidab, et pillil on mõju ka ovulatsiooni ajal, et see takistab sperma liikuvust ning pesastumist, kuid pigem lükatakse see väide ümber??
Tänaseks, 01.12, on mul SOS tableti võtmisest ning positiivsest ovulatsioonitetsist möödas täpselt 1 ndl ning kui vaatan tagasi oma kalendrit, siis 10.11 oli mul kerge veritsus, mida pidasin enne ovulatsiooniaegseks määrimiseks. Kui nüüd arvutada, siis oli see siiski kergekujuline menstruatsioon, mis klapib ka ovulatsioonitesti näiduga 24.11 (15 tsükli päev) e. viimasest menstruatsioonist on möödas 3 nädalat.
Üldiselt on mul väga regulaarne tsükkel, 26-28 päeva.
Alates SOS pilli võtmisest nädal tagasi on mul kogu aeg olnud alakõhus kerged valud ning rinnanibud kihelevad. Kas see võib olla hormooni löökannusest?
Täna hommikul (21. tsükli päev, 3 võimalik raseduse ndl) tegin verest HCG testi. Tulemus: väiksem kui 1
Täna õhtul algas määrimine. Kas tegemist võib olla pesastumisega ja HCG näit on väiksem kui 1, sest lihtsalt hormooni ei ole veel verre tekkinud või pigem on see tableti kõrvalmõju ja ma ei ole rase ning menstruatsioon peaks algama õigeaegselt 5-6 päeva pärast.
Jutt sai pikk ja segane, aga loodan, et siiski arusaadav ja oskate nõua anda.

Tänan!

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere! Jutt on küll segasevõitu,aga kõigi eelduste kohaselt Te rase ei ole.
SOS pillis on suur kogus kollaskehahormooni,mis loogiliselt lükkab menstruatsiooni esile. ( ca 2 nädalat)
Samas kui on rasestumise kartus,siis tunduvad kõik ilmingud viitavat rasedusele.
Edu soovides,
Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

SOS pilli efektiivsus

Tere,

Kas hädaabipill (levonorgestreel) ei oma efekti, kui võtta see sisse õigeaegselt pärast luteniseeriva hormooni tõusu e. kui ovulatsioonitest annab positiivse tulemuse? Olen lugenud, ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Eelkõige pärsib SOS pill ovulatsiooni ja võib takistada ka viljastatud munaraku pesastumist. Kahjuks ei oma SOS pillil 100% kaitset, kuid see on kaitsmata vahekorraga seoses parim, mida ...

Loe edasi

Sos pillid

Tere,

Olin kaitsud vahekorras ning tekkis olukord, et on kahtlus, et äkki kondoom oli katkine vms, sest spermat polnud seal sees. Kas sellisel juhul, et mitte rasestud, peaks võtma sos pille?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Loodan, et saite küsimuse vastuse kätte, mille saatsin 01.08.
(Alati, kui kondoomi kasutades tekib kahtlus selle terviklikkuses, tuleb võtta SOS pill.)
Heade soovidega,
dr ...

Loe edasi

Sos pillid

Tere,

Olin kaitsud vahekorras ning tekkis olukord, et on kahtlus, et äkki kondoom oli katkine vms, sest spermat polnud seal sees. Kas sellisel juhul, et mitte rasestud, peaks võtma sos pille?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Soovitan sellisel juhul kindlasti SOS pill võtta hiljemalt 72 tunni jooksul peale vahekorda. Peale pilli võtmist võib tekkida veritsus nädala jooksul, see on sageli esinev kõrvalmõju.
Head ...

Loe edasi

Rasedus

Tere. Olen 24 aastane, lasteta. Veebruaris lõpetasin beebipillide tarvitamise. Menstruatsioon muutus korrapäraseks mais. Menstruatsioon hakkas viimati 2. juuni, tükli pikkus 30p. 11. juunil olin kaitsmata ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

SOS pill võib sageli põhjustada tsüklihäireid ja vaheveritsusi. Tavapärase tsükli taastumine võib aega võtta 1-2 kuud. See on individuaalne. Suure tõenäosusega te siiski 18-19.06. vahekorrast ei rasestunud, ...

Loe edasi

Kas võtta SOS-pilli?


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

SOS pill


Paar tundi hiljem oli uus vahekord, ja kuna ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

SOS-pillid ja võimalik rasedus

Tere!!

Olin pärast päevade lõppu kaitsmata vahekorras ja mees katkestas vahekorra, kui toimus seemnepurse. Hommikul peale vahekorda võtsin 4 tunni pärast veega sisse ka SOS-pilli ühe tableti. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
On teada, et õigeaegselt võetud SOS pill kaitseb soovimatu raseduse eest 90% tõenäosusega. Mingit märki, mis koheselt viitaks, kas pill toimis või mitte, ei ole. Kui menstruatsioon oodatud ...

Loe edasi

SOS-tablett ja rasedus

Tere!

Ma ei oskagi kuskilt peale hakata, aga mure selline, et olin kondoomiga kaitstud vahekorras tsükli 17. päeval ja võtsin ka igaks juhuks SOS-pilli. Päevad hakkasid õigel ajal ja vereeritus ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
muretsemiseks pole põhjust. Torkivad valud munasarja piirkonnas kaks nädalat peale menstruatsiooni on seotud ilmselt ovulatsiooniga. Enne menstruatsiooni esinev rindade hellus ja ka iiveldus ...

Loe edasi

SOS-pill imetavale emale

Kas 11. kuust last rinnaga toitev ema tohib võtta SOS-pilli ja millist? Teine laps ja 29. aastane. Varem ei ole SOS-pilli võtnud. Täna hommikul oli ühe kus preservatiiv võis alt vedada. Kui kaua peale ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Võib võtta nii Postinori kui ka NorLevot.Võtta sisse niipea kui võimalik,soovitav esimese 12 tunni jooksul.Saab apteegi käsimüügist.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

oksendamine ja antibeebipillid

Tere,

Olen 34.a. ja tarvitan selle aasta suvest antibeebipille Minulet. Olin ära võtnud pilli (hommikul) ja õhtul olin vahekorras, olin tarvitanud ka alkoholi. Öösel hakkas halb ja oksendasin. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Usun,et õhtuks kui oksendasite, oli pill ära imendunud, seega SOSS pilli ei pea võtma.DR Kadastik

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi