Genitaalherpes 08.09.19 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere, kolm kuud tagasi nakatusin ma genitaalherpesesse. tekkisid villikesed suguelunitel mis hiljem haavandusid. Läksin oma günekoloogi vastuvõtule, kes võttis proovi ja haiguse tuvastas. ta kirjutas mulle Valaciclovir Actavis 500mg tabletikuuri 5 päevaks ja ohatise kreemi peale määrimiseks. Kaks nädalat hiljem tundsin taas genitaalide piirkonnas, ka lahklihal kipitavat ja ebamugavat tunnet. Suurenduspeegliga vaadates, tuvastasin endal taas mõned väikesed haavandid, aga villikesi polnud, vaatasin ennast mitme päeva jooksul ja ühtegi villi ei leidnud, aga haavandid olid mõned. Helistasin oma günekoloogile ja ta kutsus mind läbivaatusele aga tema ei näinud ühtegi haavakest ja arvas et pabistan liialt ja kujutan seda endale ette. hakkasin seda isegi uskuma. Nii umbes nädal ei tundnud midagi kui algas jälle see kipitav tunne kui urineerisin või pesemas käisin ja peegliga vaatlusel tuvastasin taas uued haavandid teistes kohtades. peale olen määrinud herpesele mõeldud kreemi. Nii on see nüüd kestnud 3 kuud, mõni päev või kuni nädal pole ma midagi tundnud, kuni jälle seda kipitavat tunnet tunnen ja uued lõhed genitaali piirkonnast leian. villikesi pole kordagi leidnud. Kas see on normaalne et genitaalherpes nii tihti mul välja lööb? Või on see midagi muud? Muidu on mu tervis korras, tegelen spordiga ja olen normaalkaalus ja aktiivne naine. Partneriga olen koos elanud aasta ja temal on genitaalherpes vaid paar korda selle ajajooksul välja löönud ja tal tekkis vaid üks väike lõhe peenise varrele, mis vaevusi väga ei tekitanud. Herpese saingi temalt. Tahaksin teada millest mul nii tihti, ehk pool ajast on lõhed ja pool umbes pole. Mida saaksin nende vältimiseks teha.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 42-aastane

GH genitaalherpes on haavanditega kulgevatest haigustest esikohal. GH ei saa täielikult välja ravida, kuid hoida kontrolli all. On olemas esmase GH ravikuur, ägenemise ravikuur ja supressioonravi. Valikravim on Valtrex. Määrida GH koldeid ei tohiks, erinevalt lihtohatise ehk huuleherpese vormist.
Vajate teisest nõustamist, soovitan pöörduda dermato-veneroloogile ja ka partneril. GH on viiruslik-krooniline haigus ning avaldumisvorme on palju.
Välistada tuleks kandidiaas-infektsioon.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Mure!

Tere! Olen 23 a.Mure selline et mul on Rasedus katkenud kahel korral. Mõlemil korral mul lõi välja genitaalherpes(natuke aega enne kui päevad ära jäid). Kas need katkemised võisid olla sellest tingitud?Aga ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Kristel! Genitaalherpes on levinuim genitaalhaavandi tekitaja.Nakatutakse sugulise vahekorra või suuseksi teel.Jäädes latentsesse vormi,tekitab viirus kordusepisoode,mille esinemissagedus varieerub ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi