Hilja avastatud peetumine ning uuesti rasestumine 14.10.17 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Jaanuaris avastati KVs, et 7ndal nädalal südametööga loode on peetunud ja lootekott on tühi. Tehti tabletiabort, aga kuna tekkis põletik ja UH näitas vasakul munasarjal hanemunasuurust kollaskehatsüsti, tehti kirurgiline vaakumpuhastus ning LAP tsüsti eemaldamiseks. LAP operatsioonil nähti, et tsüstiga munasari oli pöördunud ümber oma telje, munajuha oli pingul üle tsüsti ja parem munasari oli liidetega Douglase paunas. Kahjuks ei olnud tarkust küsida, kas parempoolne munasari vabastati liidetest või mitte. Järelkontrollis oli ta UH-s ikka "vales kohas". Muidu operatsiooni läbi viinud arstiga konsulteerides kinnitas ta, et mingeid takistusi uuesti rasestumiseks tema ei näe. Teine arst samas ütles, et tema vasakpoolsele munasarjale väga ei panustaks ja tõenäosus, et emaka taga olevast munasarjast jõuab munarakk tervena õigesse kohta on väga väike. IVF osas on emaka taga olev munasari samuti problemaatiline. Nüüdseks oleme elukaaslasega üritanud juba 9 tsüklit. Tsükkel on regulaarne, ovulatsioon justkui toimuks testide ja basaali järgi, aga pole õnnestunud uuesti rasedaks jääda. Lisaks hakkas pärast peetumist kaal tohutult tõusma trennist ja tervislikust toitumisest hoolimata. Kas on võimalik, et nende sündmuste tagajärjel pole mul enam võimalik (loomulikul teel) üldse rasestuda?

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Operatsiooni teostanud arst oskab kõige paremini öelda, milline on rasestumise tõenäosus ja kas võib olla mingeid takistusi. Laparoskoopilise operatsiooni käigus eemaldati vasakust munasarjast tsüst ja ilmselt kontrolliti ka munajuhade läbitavust. Peale operatsiooni munasarja funktsioon taastub kiiresti ja sellega seoses pole õige väita, et vasak munasari pole enam täisväärtuslik. Kui parem munasari on liitunud emaka taha, on rasestumine siiski ka paremas munasarjas toimunud ovulatsiooni korral võimalik, kui munajuhade funktsioon on korras. Selleks, et rasedus saaks tekkida ja areneda, pole oluline vaid munasarjade- munajuhade töö, vaid tähtis faktor on ka viljastatud munaraku pesastumine emakasse. Peale raseduse peetumist, põletikku ja kirurgilist aborti võib emaka limaskesta taastumine nõuda rohkem aega. Antud juhul on raske on öelda, milline faktoritest võib olla rasestumisel takistuseks. Kui aasta jooksul peale operatsiooni rasestumine ei õnnestu, soovitan pöörduda viljatusravi kliinikusse ja IVF osas konsulteerida.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

kas pöörduda arsti vastuvõtule

Olen olnud mitu aastat fertiilsuse ravil. Detsembris 2015 oli analüüside põhjal ektoserviksis mõõdukalt põletikurakke, aga ravimeid ei määratud ja arst arvas, et võin loomulikul teel varsti rasestuda. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, emakakaela kroonline põletik kindlasti ei anna palavikku, piisab tuperavist mille saite. Õhtuti väike palavik viitab ka varajasele rasedusele, seega kontrollige ennast sellest osas. Oluline on ka ...

Loe edasi

Naistehäda

Olen 22 aastane naine. Mul on kaks last - vanem 4 aastane ja noorem 8 kuune. Peale noorema lapse sündi ei ole mul siiani päevad hakanud. Imetasin last 4,5 kuud ja peale seda ei ole menstruatsioonist jälgegi. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. soovitan teha hormoonidele vereproov. Oluline on prolaktiini väärtus, Kui see on kõrge peaks lisauuringutest tegema ka aju uuringu Seda peaks teie naistearst teadma. Kui teil pole sünnitusjärgselt ...

Loe edasi

Esimesed päevad peale puhastust.

Tere

Mulle tehti 14.09 kirurgiline abrasioon peetunud raseduse tõttu. Peetumine oli raseduse kestvuse juures 8+4 ning see avastati 10.09, kui läksin 12.nädala ultraheliuuringule. 27.09 käisin ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
abrasiooni järgselt algab mesntruatsioon tavaliselt 1-1,5 kuu jooksul ja esimene menstruatsioon võib olla vähese verega, kuna vere hulk on seotud emaka limaskesta paksusega. Kuna käisite 2 ...

Loe edasi

Milles asi?

Tere,
Olen 5 nädalat rase. 4+3 käisin arsti juures väga suurte valudega. UH-s lootemuna ei leitud. Peale arsti juures käiku valud kadusid, samuti kõik raseduse tunnused. Verd ega pruunikat voolust ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Nii väikese raseduse korral ei pruugigi lootemuna visualiseeruda.Mõistlik oleks nüüd uuesti naistearsti juurde minna,määrata vereseerumis HCG ja teha uus ultraheli.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

Logest peale raseduse peetumist

Tere.
Minul oli raseduse peetumine u 1 kuu tagasi. Enne seda võtsin rasestumisvastased tablette 6 aastat. Kui peale puhastust arstil käisin, soovitas ta mul Logestit võtma hakata. Oleksin tahtnud, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Peale petunud rasedust soovitan uut rasedust planeerida mitte enne kui 4-6 kuu pärast. Selle perioodi võite rasestumisest kaitsta ka kondoomiga, samuti sobivad pillid. Kas eelistate kondoomi ...

Loe edasi

rasestumine

Tere! Kasutasin 6 aastat rasestumisvastase vahendina Triquilar tablette. Lõpetasin nende kasutamise 3 kuud tagasi. Nende eelnevate aastate jooksul on mul ka aeg-ajalt regulaar-uuringute käigus avastatud ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kui 1 aasta jooksul regulaarset suguelu elades ei teki rasedust, tuleb pöörduda uuringuteks naistearsti poole. Munajuhade läbitavuse kontrolli saab teha kontrastuuringuna ultraheli kontrolli all ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi