Tsüst 02.03.17 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Olen 38 aastane, ei ole sünnitanud. Külastasin naistearsti, et teha PAP analüüsi. Protseduuri käigus tehti ka ultraheli. Arst avastas, et mul on tsüst. Mind suunati vereanalüüsile ja võeti kasvaja markerid. Olen väga mures ja hirmul. Arsti sõnul talle mu munasari üldse ei meeldi ning tsüst on hägune ning seal on vb verd.. Kardan väga pahaloomulist kasvajat. Tulemusi peab pikalt ootama ja lootsin, et ehk saaksin veidike rohkem üldist infot ja kuulda tõenäosust halva prognoosi osas. Planeerin ka rasedust. Kuidas tsüst seda mõjutaks?
Viimane külastus naistearstile oli ca 1,5 - 2a tagasi. Mälu järgi siis aga ultraheli ei tehtud. Võeti vaid analüüsid ja kõik oli korras.
Tänan!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Valdav osa munasarja tsüstidest, mis naistearsti vastuvõtul avastatakse, on seotud menstruatsioonitsükliga. Kõige sagedamini esineb munasarjades follikulaarseid tsüste ja kollaskehatsüste. Follikulaarne tsüst tekib siis, kui folliikel munasarjas kasvab suuremaks ja seda tüüpi tsüste nimetatakse ka vesitsüstideks. Kollaskeha tsüst tekib sellisel juhul, kui ovulatsiooni järgselt tekkinud kollaskeha munasarjas ei taandarene, vaid kasvab edasi ja selliste tsüstide sisu on veri. Follikulaarsed ja kollaskeha tsüstid on healoomulised ja avastatakse sageli naistearsti juures ultraheli uuringul juhuslikult. Kaebusi nad enamasti ei põhjusta, harvem võivad põhjustada tsüklihäireid, ebakorrapärast veritsust ja valu. Tavaliselt kaovad nii follikulaarsed tsüstid kui kollaskeha tsüstid peale menstruatsiooni või hiljemalt paari kuu jooksul iseenesest ja mingit ravi ei vaja. Tõenäoliselt on tegemist kollaskeha tsüstiga, kuna tsüsti sisu oli ultrahelis hägusat struktuuri ja sisaldab tõenäoliselt verd. Samuti võib tegemist olla endometrioidse tsüstiga ( munasarja endometrioos) , mis on samuti healoomuline ja mida nimetetakse ka "šokolaad-tsüstiks", kuna tsüsti sisu on vana tume veri, mis meenutab šokolaadi. Munasarja endometriodne tsüst ilma ravita ei kao, ravi on kas kirurgiline või tablett-ravi. Igal juhul on ultraheli uuringut vajalik korrata, et diagnoosi täpsustada.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

tsüst

Olen 40 a. naine. Hiljuti avastati ultraheli uuringus 5x6 cm tsüst. Kas oleks mõistlikum võtta jälgimisaega, et tsüst iseenest kaoks või ei tohiks enam oodata ja peaks laskma opereerida.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kui Teil kaebusi ei ole,võiks pisut oodata.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi