HPV ja spiraal 22.09.14 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Sünnitasin peaaegu 3 kuud tagasi oma teise lapse. Rohkem lapsi ei soovi ja rasestumisvastase vahendina soovisin ise hormoonspiraali. Kuu tagasi tegi günekoloog kõik analüüsid, PAP oli korras, kuid HPV oli positiivne, tüvi 16. See tüvi on mul olnud juba aastaid olemas, olen käinud paar korda kolposkoopias, kuid seal midagi ebanormaalset leitud pole. Nii olengi vaid 2x aastas uutel analüüsidel käinud.
Ka seekord ütles arst, et võiksin oma südamerahustuseks kolposkoopiasse minna, enne seda pani aga mulle Mirena paigaldamiseks vastuvõtu aja, et see ei ole vastunäidustatud HPV korral ega ka takistuseks kolposkoopia tegemisel.
Olen ikkagi natuke segaduses, et kas hormoonspiraal võib kuidagi seda HPVd mõjutada või kas need 2 sobivad üldse omavahel kokku? Kas peaksin enne spiraali paigaldamist siiski kolposkoopia vastused ära ootama? (äkki sealt selgub vajadus nt konisatsiooniks, siis vist eemaldatakse kallis spiraal nagunii??).
Mida ise soovitaksite imetavale naisele rasedusest hoidumiseks (peale kondoomi)?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 33-aastane.
Eestis kehtib nüüd uus Eesti Naistearstide Seltsi poolt kinnitatud ravijuhend:
http://emakakaelajuhis.weebly.com/
EMAKAKAELA, TUPE JA VULVA VÄHIEELSETE MUUTUSTE DIAGNOOSIMINE, JÄLGIMINE JA RAVI
HPV -VASTASE VAKTSINEERIMISE SOOVITUSED
Juhendi eesmärgiks on tagada emakakaela vähieelsete muutuste diagnoosimise, jälgimise ja ravi ühesugused tõenduspõhised põhimõtted Eestis. Juhend on suunatud naistearstidele, onkogünekoloogidele, sünnitusabi ja günekoloogia eriala residentidele, perearstidele, naha-ja suguhaiguste arstidele ja ämmaemandatele.

Soovitatakse üht kahest võimalusest (B):
≥ 30a HPV-positiivsete ja Pap-testis NILM või Pap-test teadmata naiste jälgimine
*suunata naine kohe kolposkoopiale, kui tulemus on HPV16/18-positiivne ja Pap-testis NILM;
*HPV16/18-positiivse naise võib suunata kolposkoopiale Pap-testi etappi läbimata
*korrata mõlemat testi 12 kuu pärast:

Arst, kes teie kliinikut näinud on, saab valida nende võimaluste vahel.
Aga teid nägemata olen teiega nõus, teha ära vajalikud uuringud, siis ESS Mirena, kindlasti vaktsineerimine ja sõeluuringud:
http://www.haigekassa.ee/ennetus
Kui ESS Mirena aeg 5 aastat saab täis võite kaaluda munajuhade sulgemise või vasektoomia võimalust, kuna spiraalide niidid võivad mõjutada emaka kaela ja tekitada endotservitsiiti ja tservitsiiti.

Imetavale emale sobivad minipillid, uuem on Desirett, vajalik ordineerida retsept.

Galina Litter naistearst.ee Pirita Perearstikeskuses

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Nuvaring ja emakakaelal muutused

Tere. Sooviks teada, kas Nuvaringi kasutamine võib põhjustada emakakaelal muutusi. Küsin, kuna mul on olnud juba 2-3 aastat PAP test positiivne ja vahepeal, kui ei kasutanud Nuvaringi, siis muutus proov ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
PAP test hindab rakke emakakaelas ja selle testiga saab avastada rakumuutusi (düsplaasiaid), mis võivad viia emakakaela vähi tekkeni. Selliseid rakumuutusi põhjustab ainult HPV- s.o. inimese ...

Loe edasi

HPV ja vaktsiin

Tere!

Kunagi diagnoositi mul HPV 33, kuid organism sai sellest ise võitu ja kolposkoopia oli korras. Arst soovitas teha HPV-vaktsiini. Samas võttis ka uue HPV- analüüsi ja selgus, et 33 ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
uuringud näitavad , et ligikaudu pooltel sinuvanustel noortel naistel esineb üks või mitu HPV tüüpi. HPV levib sugulisel teel ja peale nakatumist alustab organism võitlust selle viirusega. ...

Loe edasi

HPV

Mul on kõrge riskiga HPV 16 ja 18 olnud juba umbes 2aastat organismis.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,

Loe edasi

hormoonspiraal

Tere!
Kas 35. aastane naine, kellel on HPV test positiivne selline vorm, mis tekitab emakakaelavähki võib kasutada hormonaalseid rasedusvastaseid vahendeid-pille või hormoonspiraali?
Kui ei, ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere.Vastunäidustatud spiraal ei ole. Emakakaela tsütoloogilist uuringut peate tegema regulaarselt nagu ka ilma spiraalita.Dr Kadastik

Loe edasi

papillomviirus

PAP testi tulemusena selgus, et on papillomiviirus (II-III?), lisaks käisin täiendavalt kolposkoopias mille tulemusena selgus, et on krooniline emakakaelapõletik.
Kas emakakaelapõletikku ravitakse, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Väga sageli ajavad patsiendid segamini PAP testi ja HPV testi.
Unustasite märkida oma vanuse.
PAP test on günekotsütoloogiline uuring emaka kaelalt ja emaka kaela kanalist ...

Loe edasi

infrapunasaun?


Tere !
Mul oleks selline võib-olla imelik küsimus.Mul oli 2003 emakakaela konisatsioon.Pap III, hetkel PAP II. Paigaldatud spiraal.
Sooviksin hakata käima üks kord kuus infrapunasaunas.Mis ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere
Mul ei ole infot, et infrapunasaun mõjuks emakakaela patoloogiat soodustavalt. Eelkõige põhjustavad emakakaela muutusi ikkagi papilloomimviiruse onkogeensed tüved (HPV). Praegu on Teie emakakaela ...

Loe edasi

Müoomkasvaja

Kõigepealt tänan kõiki arste, kes siin kannatlikult murelikele küsimustele vastavad. Tean, et paljud naised loevad neid küsimusi ja saavad oma muredele rahustavaid ja kasulikke vastuseid. Edu teile, head ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Aitäh ilusate soovide eest!
2,5 cm suurune müoomisõlm ei põhjusta survetunnet põiele ja pärasoolele ning hemorroidide teket. Te ei kirjuta, kus Teie müoomisõlm paikneb. Kui Teil on emaka ...

Loe edasi

Spiraal

Kui on paigaldatud spiraal kas siis tohib kasutada tampoone.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Jah, muidugi tohib tampoone kasutada.
dr. Seemen

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi