Düsplaasia CIN I ja äge krooniline tservitsiit (dysplasia epithelii levis CIN I ja cervitas chronica activa). 02.09.12 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Olen 29.a sünnitamata naine, aborte pole teinud, suguhaigusi ei ole olnud. Ei suitseta ning ei joo. Krooniline düsmenorröa alates 15.a aastast. Olen kasutanud Logesti 5 aastat (2001-2006). HPV vaktsiini pole teinud. 2009.a oli avastatud parema munasarja endometrioos ning oli eemaldatud tsüst 1,5 cm ja 0,5 cm müoomisõlm.
Alates jaanuarist 2012 on esinenud kontaktveritsused. On olemas erosioon. Sain raviks Dalacini ja Arilini, kuid veritsus jätkus. Seega olin suunatud kolposkoopiale. 31.07.2012.a oli tehtud histoloogiline uuring.
Uuringul 4 fragmenti emakakaelalt, osaliselt kaetud hüperplastilise lameepiteeliga. Kohati lameepiteel levib endotservikaalsetesse näärmetesse. Ühes piirkonnas lameepitelist allasetsevasse stroomasse lähtunud jätked hüperplastilisest epiteelist. Ühes piirkonnas tangentsiaalselt lõigatud alas hüperkroomsetest rakkudest koosnevad epiteeli jätkete ristilõiked. Subepiteliaalses stroomas endotservikaalsete näärmete ümber rohke lümfoplasmoleukotsütaarne põletikuline infiltraat. Morfoloogiliselt vähemalt kergeastmeline düsplaasia (CIN I), foonina tugevalt väljendunud ägenenud krooniline tservitsiit. Hinnatavs materjalis pahaloomulisuse nähud puuduvad. Ravijärgselt soovitav korrata biopsiat. Histoloogiliselt veri ning silinderepiteeli fragmendid. Düsplaasia tunnused puuduvad. Materjal vähene.
Cx-HPV DNA genot inimese papilloomviiruse DNA genotüüp emakakaelakanalikaapes. Mõõtuõhik puudub. Neg.
Retseptid Klindamütsiin 7 päeva.
Olen proovinud kasutada 5 päeva Dalacini, kuid esines allergiline nahareaktsioon. Kontaktveritsused on ikka jäänud.
Samuti pean ütlema, et olen käinud regulaarlset 3-4 korda aastas naistearsti juures ning arst jäi tähelepanuta, et esinevad tservitsiidi tunnused.
Palun selgitada :
1.Kuidas ravitakse düsplaasia CIN I ja kuidas vältida CIN II tekitamist? Profülaktika?
2. Kuidas ravitakse ägedat kroonilist tservitsiiti?
3.Kas on vaja veel praegu täindavalt midagi uurida välja või millised konkreetsed analüüsid on vaja teha veel?
4. Kui on allergia Dalacinile, kas on olemas teine ravim?
5.Kuna on tõeline soov rasestuda ning esinesid probleemid viimase 4 aasta jooksul rasestumisega eelpoolnimetatud probleemide tõttu, millal on soovitav alustada viljatusravi? Või tuleb kõigepealt ravida düsplaasia ning tservitsiit?

Loodan väga, et oskate mind aidata.

Ette tänades,

v

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
kontaktverejooksude põhjuseks on kõige sagedamini emakakaela põletik ja düsplaasia. Ravitaktika sõltub põhjusest. Põhjuse väljaselgitamiseks on vajalik teha testid (PCR) emakakaelast sugulisel teel levivatele infektsioonidele ja bakterioloogiline külv. Antibiootikumidega ravi järgneb vastavalt analüüside tulemustele ja ravi tehakse koos partneriga. Antud juhul ei selgu, milliseid analüüse põletikutekitaja väljaselgitamiseks on tehtud. Kontaktverejooksude puhul on vajalik alati ka kolposkoopia koos biopsiaga, sest düsplaasia võib olla selliste veritsuste põhjuseks. Tehtud histoloogia e. koeproovi vastus kirjeldab põletikulisi muutusi ja vähemalt CIN1. Düsplaasia on seotud HPV-ga ja kerge emakakaela düsplaasia korral on ravijuhise järgi vajalik jälgimine 2 korda aastas (kolposkoopia, analüüsid). Histoloogia vastust on soovitatud peale põletiku ravi korrata, et tüpsemalt düsplaasia astet määrata ( CIN2?). Düsplaasiate ravi on kirurgiline. Emakakaela konisatsioon on näidustatud CIN2-3 korral ja CIN 1 puhul teatud juhtudel. Eelkõige siis, kui CIN1 püsib paari aasta jooksul või kui on erinevused tsütoloogia (PAP) ja histoloogia analüüsi tulemuste vahel.
Iga haigusjuht on eriline ja ka ravitakatika sõltub paljudest asjaoludest. Antud juhul, kui kontaktveritsused on jäänud püsima ja põletikuravi pole saanud teha Dalacinile allergilise reaktsiooni tõttu, on vajalik analüüsid üle vaadata ja vajadusel teha ravi suukaudsete antibiootikumidega ja edaspidi vastavalt tulemustele kaaluda ka konisatsiooni vajadust. Juhul, kui CIN 1 on püsinud üle aasta ja kontaktveritsused püsivad, on see konisatsiooni näidustus. Et antud juhul konkreetset otsust edasise ravitaktika osas teha, on vajalik ikkagi konsultatsioonile tulla koos analüüside vastustega.
dr.Katrin Seidleberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi