Kllitori kootumine 05.04.11 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Alustan oma füüsilise väikese eripära kirjeldusega. Olin juba üsna 30 a ligi, kui alles sain teada, et enamikul maailma naistest katab kliitorit kaitsev nahk. Minul seda ei ole kunagi olnud ja ka häbememokad on väikesed, seega kliitor on alati olnud kohe vaadates nähtav (ja muidugi ka kahjustustele selle võrra vastuvõtlikum). See n-ö igasuguse kaitseta olek on teinud ta ka tegelikult ju palju tundlikumaks. Enne kliitoritraumat (oskamatu mehe väga tugev surve põlvega, see juhtus tal muidugi kogemata) ei saanud ma kunagi isegi oma kliitorit õieti puudutada, kuna see oli lihtsalt nii ülitundlik. Enne traumat oli kliitor välimuselt ka rahuolekus "puhevil", mõnus ja täiesti töökorras. Trauma muutis kõik. Algas umbes 3 nädalat kestnud kliitoripaistetuste periood (üks paistetus korraga keskmiselt 2-3 päeva), kus esimest paistetust aistisin kui tugevat erekteerumist, teise ja kolmanda paistetuse ajal tundsin selgelt mingit närvi kliitori esiotsas (polnud aga enam erekteerumise tunnet) ja 4-5 paistetuse ajal ei tundnud enam üldse, et kliitor oleks paistes (seda nägin ainult peale vaadates - selge, et tekkis närvitundlikkuse häire). Pärast traumat olid põletavad valud kliitoris umbes nädal-poolteist (ei saanud kõndidagi normaalselt), hiljem valutorked ja seejärel nagu ei tundnudki enam midagi. Arvasin, et sain terveks, kuid kaugel sellest - kliitor on mitmeid kordi tundetum, nii harjumatu on, et saan seda puudutada ja peaaegu ei tunnegi midagi (ülimalt masendav mu jaoks). Lisaks sellele muutus kliitor pärast 3 nädalat paistetusi väiksemaks, nahk on sissevajunud, väljaveninud ja midagi pole sellest ajast enam paremuse poole muutunud. Kliitor ei ole võimeline enam võtma ei endist kuju ega suurust. Kas see on tingitud kliitori naha alla tekkinud vohavast sidekoest? Mis võib olla juhtunud sissevajunud naha aluste kapillaaridega? Kas selle jaoks on leiutatud mingitki ravi, nt meessuguhormoonidega geel vms? Kui saaksin kuju endisemaks, siis võib-olla muutuks ka kliitor tundlikumaks, sest annan endale aru, et närvikahjustus ei tekita just palju illusioone enam, et kliitor muutuks sama tundlikuks kui enne. Traumast on möödas 8 kuud.
Kiri sai üsna pikk, kuid see-eest on siin kõik kirjas. Võib-olla saaksite ka konkreetsemalt mõnda arsti soovitada, kui oleks kindlasti vajalik end arstile näidata?

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
kliitori piirkond on väga õrn ja on tõesti võimalik, et peale traumat on jäänud tundlikkuse häire. Kliitori suurust ega kuju pole võimalik muuta. Tundlikkuse parandamiseks on erinevaid vahendeid, mida saab valida sex-poodidest. Kliitori tundlikkust ja seksuaalset naudingut suurendab näiteks Zestra loodulik õli, mida aga kahjuks hetkel apteekides ei ole. Soovitan pöörduda esialgu naistearsti poole. Samuti soovitan nõu küsida Seksuaaltervise Kliinikust ( Kaie Toomet).
Heade soovidega,
Katrin Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Emakakaela rakumuutused, HPV ja rasedus

Mul on juba pikka aega olnud emakakaelal rakumuutused (ASCUS, CIN I-II) ja samuti on leitud kaks keskmise riskiga HPV tüve. Olen olnud mitu aastat jälgimisel ja pidanud tegema iga poole aasta tagant kolposkoopia ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Rasedaid ei vaktsineerita HPV viiruste vastu ega teostata ka konisatsioone. Nii, et jääte jälgimisele kuni raseduse lõpuni, siis ...

Loe edasi

Munasarja tsüst

Tere!
Günekoloogi vastuvõtul avastati paremas munasarjas paksuseinaline tsüst 5 x 4 cm vaba vedelik 8mm. Analüüsides CA 125 ja HE4 tõusu ei ole. Peale analüüside võtmist paar päeva hiljem algas verejooks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 52-aastane

Tsüst ehk vedelik munasarjas ehk munasarja (healoomuline)kasvaja on leitud munasarjast ja see lähtub munasarja koest. Tsüsti ...

Loe edasi

Kõrge FSH, normaalne LH

Nägin siin otsinguga üht teemat, kus kommenteerisite, et kõrge LH suhe FSH-sse viitab PCOS-ile. Minul on olukord vastupidine. FSH tsükli 4.päeval mõõdeti 15,5. Samas LH oli normaalne (7,8). Olen kodutestidega ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
FSH on folliikuleid stimuleeriv hormoon, tänu FSH-le folliiklid munasarjas kasvavad ja nendes olevad munarakud hakkavad küpsema. LH ( luteiniseeriv hormoon hormoon) mõjul toimub folliiklite ...

Loe edasi

beebipillid ja depressioon

Hakkasin Jeanine pille võtma märtsis (esimest korda elus). Algselt oli kõrvaltoime vaid iiveldus, arsti sõnul pidavat see kaduma kahe esimese kuuga. Kolm nädalat oli väga tugev, siis taandus ja nüüd tuleb ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Lõpetage palun praegu nende pillide tarvitamine,kui võimalik siis tehke kaks kuud vahet. Sellel ajal hoiduge rasestumisest mehhaanilisel teel . Ka teistel noortel naistel on sageli pillide tarvitamise ...

Loe edasi

Päevade edasi lükkamine

Tere,

Mure ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Pikk menstruatsiooni tsükkel


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

uroinfektsioonid


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Emaka müoom


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Emakakaelavähi sõeluuring

Tere!


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 40-aastane

Järgmised PAP sõeluurungud ...

Loe edasi

Konisatsioon


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi