Prostatiidi mõjud naisele 23.03.11 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Kui elukaaslane põeb kroonilist prostatiit, siis mis mõjud võivad sellel olla mulle? Koos oldud aja jooksul on mul tekkinud pidev urineerimisvajadus, kas selle põhjuseks võib olla prostatiit? Kuidas ravida? Kas edaspidi peaks alati vahekorras olles kasutama kondoomi või piisaks ka katkestatud suguühtest?
Kas prostatiidi puhul on võimalik rasestuda, millised on riskid?

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
prostatiit on eesnäärme põletik, mille tekitajateks võivad olla klassikalised sugulisel teel levivad haigustekitajad (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoea, Mycoplasma genitalium jt), samuti erinevad bakterid, nagu näiteks E.coli. Mehelt võetud analüüsid kroonilise prostatiidi puhul ei pruugi haigustekitajat näidata. Kuna Teil on urineerimihäireid, soovitan pöörduda naistearsti poole, et saaksite anda analüüsid nii emakakaelast kui uriinist ja testida võimalike kusetrakti põletike tekitajate suhtes. Isegi juhul, kui arst on määranud mehele antibiootikumidega ravi ja naisel pole ühtegi kaebust, tuleb ka naisel ravi läbi teha. Kui partnerid koos ravi ei tee, on suur risk, et põletikku ei õnnestu lõplikult välja ravida. Kroonilise prostatiiidi ravi on pikaajaline ja selle jooksul soovitan vältida kondoomita vahekorda. Mis puutub rasestumisse, siis on rasestumine võimalik ka siis, kui mehel on prostatiiit. Soovitan rasedust planeerida peale seda, kui vajalikud analüüsid ja ravi on tehtud. Kui raseduse ajal jääb diagnoosimata ja ravimata kuse-või suguteede põletik, tõstab see raseduse katkemise ja enneaegse sünnituse riski.
Parimate soovidega,
Katrin Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Plaastrid ja minipillid (vanemale naisele?)

Tervist! Kas 37 a. naisele sobiksid rasedusvastased plaastrid, või jäävad nad liiga lahjaks (st. mõeldud ikka jälle noortele) ja võivad tekitada suure tõenäosusega vahemäärimisi? Mul on praegu kahe spiraali ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Soovitan madaladoosilisi pille või plaastreid, efektiivsuses pole põhjust küll kahelda! Kas eelistada pille või plaastreid, on juba rohkem "maitse" küsimus, mõlemad on väga efektiivsed.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: