müoom 02.03.07 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olles kogenud mitmesuguseid terviseprobleeme ja ka asjatundlikku abi TÜ naistekliinikus, sooviksin veel selgitusi enda olukorra kohta.
Olukord on järgmine: pärast tabletiaborti (13. nädal, loote raske kromosoomivea tõttu) tekkis palavik, valud, põletik, pöördusin valvearstile - sain põletikuravi, verejooks kestis veel kuu aega, ei vähenenud vaid pigem suurenes, pöördusin taas valvearstile - selgus retensioon, tehti puhastus (enne jõule). Aastavahetuseks veritsus lõppes, 25.01 algas menstruatsioon väga rohke verega, pöördusin arstile, sain tablette keele alla panemiseks, mis ruttu aitasid. Vahepeal oli kõik normaalne. 26. 02 algas uus menses, samuti menorraagia (2.päeva öö ja päev kogu aeg jooksis), pöördusin õhtul kliinikusse, suunati haiglasse, kus olin õhtu ja hommiku ning sain kokku 3 süsti. Hemoglobiin oli 107 (enne viimast mensest 105). Seejuures on mul subseroosne müoomisõlm emaka eesseinas, mille mõõtmed ulatuvad nüüd 8,5 cm (avastati 2 cm ca 6 a tagasi). Enne rasedust see müoom suuri verejookse ei põhjustanud ning rasedus kulges normaalselt kuni selgus kromosoomiviga. Kas need vererohked päevad võivad olla seoses sellega, et organism pole veel abordi tagajärgedest toibunud, või on süüdi üksnes müoom? samas on ka olnud psühholoogiliselt raske aeg, lähedase inimese kaotus jms. Kas operatsioon on tingimata vajalik või oleks mõtet veel oodata abordijärgse seisundi stabiliseerumist või kaaluda nt hormoonspiraali vm ravivahendeid? Millised on riskid emaka allesjätmise korral ja kas rasestumine/sünnitamine üldse oleks veel võimalik pärast nii suure müoomi eemaldamist? Või oleks "kasulikum" eemaldada kogu emakas? Vanust on 40 a. Kas paikapandud operatsiooni aega saab nihutada? Vastuse eest ette tänades, murelik naine

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere.Esimene veritsus oli teil tingitud raseduse retensioonist ja sellest tekkinud põletikust. See lahendati ära. Hilisem vererohke menses on tõenäolilset tingitud müoomist. Jääb mulje, et müoom hakkas kasvama abordi järgselt, vähemalt see andis selleks tõuke. Nii suurte mõõtmetega sõlm kuulub eemaldamiseks. Arvestades teie noorust ja teie jutu järgi müoomi subseroosset lokalisatasiooni on võimalik sõlm eemaldada ja emakas jätta alles. Sellisel juhul on võimlik ka edaspidi sünnitada(tõenäoliselt keisriga), Kui sõlmi on rohkem ja emakal on adenomüootilised muutused või adnomüootiline sõlm, siis soovitatakse emakas eemaldada. Kui emakat mitte eemaldada, siisis muidugi on risk, et kunagi hakkab uuesti uus sõlm kasvama. See kõik on äärmiselt individuaalne ja teie suhtes lõplikku soovitust saaks anda alles teid nähes. Abordijärgne organismi kosumine võtab aega kuni 2kuud.

Opi aega on loomulikult võimlaik muuta. Ette tulevad ju mitmed olukorrad. Oleks kena kui helistate iosakona vanemale õele ja muudate aega. Tel 7319951. Dr Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Advantani kasutamine


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

rasedus ja testid


tsütoloogile uuring:
erotrotsüüdid -vähe
kokid-vähe
lameepiteel-palju
leukotsüüdid-palju

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi