emakakaelavähk... 20.12.03 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Pöördun teie poole murega...Nimelt avastati mul PAP III,õigemini oli mul arsti lehe peale kirjutatud PAP II-III, PAP IIIa, HPV tüüp oli vist 69 kui õieti mäletan. Käisin ka kolposkoopias ja seal arst midagi halba ei leidnud, ütles vaid et peab jääma jälgimisele. Veebruaris lähen uusi analüüsi andma. Śamas ütles arst, et see on vähieelne seisund ja see ajas mind nii paanikasse, et unustasin mitmed tähtsad asjad küsimata: 1. Kui tuleb ette võtta emakakaela kõrvetamine, siis kuidas mõjub see mul tulevikus lapsesaamisele ja kas ma enam üldse siis lapsi kunagi saan? Olen alles 19 ja sünnitanud ei ole, samuti pole olnud aborte, kuid põdenud klamüüdiat. 2. Kas peale kõrvetamist saab siis kõik korda? Selles mõttes, et kui seda on põhjustanud papilloomiviirus, kas see kaob siis pärast kõrvetamist või võib mul kunagi uuesti sellest mingi jama tekkida? 3. Kas need muutused mmunasarjadele või emakale ei mõju kuidagi? 4. Võin ma siiski edasi oma poisiga vahekorras olla? Kasutame alati kondoomi. Ning kas see mõjub kuidagi kui meil äkki kondoom peaks purunema? 5. Ma küll ei suitseta, aga kas alkoholi võib tarbida? Näiteks uuel aastal sampust või veini..? Huhh, nüüd on kysimused vist kõik kysitud, loodetavasti ei olnud neid liiga palju ja te siiski oskate mind aidata. Ette tänades Kairi.

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere, Kairi!
Kirjast selgub, et tegemist on papilloomi-viirusest põhjustatud kergete rakuliste muutustega emakakaelas. Sellisel juhul tuleb PAP analüüsi korrata 2-3 kuu pärast . Uuringute ja ravi taktika sõltub rakuliste muutuste raskusastmest emakakaelas. Tavaliselt saab organism ise viirusest võitu ja muutused emakakaelas kaovad iseenesest ning mingit ravi polegi vaja. Juhul, kui muutused süvenevad ( tekivad rasked rakulised muutused), siis teostatakse emakakaela konisatsioon (kahjustatud ala välja lõikamine).
Emakakaela "kõrvetamisest" ei teki probleeme rasestumisel ja tavaliselt mitte ka sünnitusel. Samuti ei mõjuta see emakat-munasarju.
Jätkake oma tavapärast elu, samuti suguelu. Mingeid erilisi piiranguid, nagu näiteks alkoholi osas, samuti pole.
dr.K.Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi