Vähk? 12.09.03 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Olen 38 aastane kahe lapse ema.
Käin aastas korra med. läbivaatusel.Kaks kuud tagasi võti emakakaelast proov. Nädal tagasi teatas vastus, et proov on halb(nagu õieti aru sain näitas vähirakukesi emakakaelal). Perearst palus teha uue proovi, kuna samal päeval, kui võeti test hakkasid päevad.
Selle kahe kuu jooksul olen põdenud 2x raskeid põletikke (angiin ja põiepõletik) ja võtnud 10 päevased penitsiliini kuurid.
Täna pidin minema uut testi tegema, kuid õhtul hakkas verejooks, mis kestis mõned minutid. (vere värvus punane, ilma tükkideta)Päevad lõppesid nädal tagasi.
Praegu määrib ja kerge kõhuvalu.
Kuidas edasi käituda? Mul ei ole kunagi vahepealseid päevi olnud ja alati on ments korralikult käinud. Olen olnud 13 aastat hädas seenega ja eelmisel suvel pigaldati uus spiraal.
Uue proovi saan anda alles septembri lõpus.
Kas võin elada suguelu? Ka viimasel ajal on nagu kerge voolus ja paha lehk.
Suguhaiguste proovid olid korras.
Millised sümpoomid oleksid emakavähika ja milliseid teste oleks veel võimalik anda?
Kas äkki on see menopausi algus? Küsimusi tuli korraga palju. Tänan Teid ette.Triinu

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere! Ebaregulaarse veritsuse põhjus võib olla põletik emakakaelas või on hoopiski tegemist tsüklihäirega. Igal juhul tuleb nüüd, kui veritsus on lõppenud, teha uus PAP test, mis näitab emakakaela rakkude muutusi ( nii põletikust tingitud kui ka vähieelseid muutusi rakkudes). Kui analüüsist selgub, et rakkude muutused on olemas, tuleb teha kolposkoopia(s.o. emakakaela uuring kolposkoobiga e. luubitaolise instrumendiga). Raviarst otsustab analüüsi vastuste põhjal , kas ja milliseid uuringuid on veel vaja teha.
Momendil soovitan suguelu elada kondoomiga.
dr. Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Konisatsioon

Tere! Mind suunati hiljuti konisatsioonile, kuna kolposkoopial võetud proov näitas dysplasia epithelii gravis, Cin III, cervitis chronica. Konisatsiooni teinud arst on kirjutanud epikriisis, et teostatud ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 29-aastane. On teostatud kolposkoopia ja sihtbiopsia. Tähtsaim ongi ära oodata patoloogilis-histoloogilise vastuse tulemus. Sellest sõltub edasine jälgimine ...

Loe edasi

HPV

Mul on mitu küsimust, milles sooviksin nõu küsida ehk siis teise arsti arvamust kuulda lisaks enda arstile.
Esiteks:
Mul on arsti poolt diagnoositud HPV 51 ja sellest tulenevalt ka kerge düsplaasia. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kahe viimase emakakaela tütoloogia analüüs (PAP) näitab, et emakakaela lameepiteelis on HPV-st põhjustatud atüüpilisi rakke, kuid ASCUS tähendab lihtsustatult öeldes seda, et rakumuutuste astet ...

Loe edasi

HPV ja vaktsiin

Tere!

Kunagi diagnoositi mul HPV 33, kuid organism sai sellest ise võitu ja kolposkoopia oli korras. Arst soovitas teha HPV-vaktsiini. Samas võttis ka uue HPV- analüüsi ja selgus, et 33 ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
uuringud näitavad , et ligikaudu pooltel sinuvanustel noortel naistel esineb üks või mitu HPV tüüpi. HPV levib sugulisel teel ja peale nakatumist alustab organism võitlust selle viirusega. ...

Loe edasi

Ebaregulaarsed veritsused

Tere! Tahaksin teada, kas on vôimalik, et PAP-testist ei selgu adekvaatne info pahaloomuliste muutuste kohta emakakaelal? Mul on kahel järjestikusel aastal PAP-testi vôtmisel tekkinud emakakaelas üsna ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Olete 33-aastane. Arvestades teie vanust ja korduvaid uuringuid tahaks loota, et uuringud on teostatud kvaliteetses laboris ja siis oleks küll mure väheusutav.
Veritsus võib ...

Loe edasi

Millise arsti poole pöörduda?

Tere! Kuna internetikliinikul ei ole ekstra sellist nõustamisteemat, millest kirjutada tahan, siis pöördun Teie kui naistearsti poole puhtalt sellepärast, et olen naisterahvas. Nimelt tunnen ma pikemat ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 57-aastane.
Eestis on mammograafia sõeluuringud kindlustatud naistele ette nähtud 50-62. Loodetavasti olete neil kõigil käinud:
http://www.haigekassa.ee/ennetus
Loe edasi

PAP-test ja kolposkoopia

Tere!
Mure siis selline ja suur. Tehti aasta alguses PAP-test ja see polnud korras. Saadeti edasi kolposkoopiasse. Arst, kes seda tegi ütles et tema ei näe düsplaasiat ja lihtsalt põletik. Sellega ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
PAP analüüsis hinnatakse emakakaela rakke ja HSIL / CIN2 tähendab mõõdukat emakakaela düsplaasiat. Eristatakse 3 düsplaasia astet: kerge, mõõdukas ja raske düsplaasia (vastavalt CIN1, CIN2, ...

Loe edasi

Mädapaise?

Tere!
Mul tekib häbemele aegajalt valus punn. Mingi aja pärast läheb katki ja sellest väljub valge ollus või veresgune vedelik...Oskate öelda, millega võiks olla tegu? Vahel pole kuid midagi, kuid ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Üks võimalustest on Bartholini näärme põletik. Kui tekib mädapõletik, siis enamasti on vajalik kirurgiline avamine (narkoosis) valvetoas. Raviks on vajalikud antibiootikumid. Sagedaste ...

Loe edasi

Munakesed alakõhus

Tere! Ma ei tea, kas see on õige koht pöördumiseks, aga teen proovi.
Umbes 2, 5 kuud tagasi tundsin vasakul alakõhus kõva tükikest umbes 1,5 cm, mis tegi mulle omajagu valu. Mõne aja möödudes sama ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Loen kirjast, et olete 22-aastane.
Selliste kaebuste puhul tuleb välistada sugulisel teel levivad haigused ja rasedus.
Analüüse saate omal soovil teostada www.laborid.ee. ...

Loe edasi

HPV

Mul on kõrge riskiga HPV 16 ja 18 olnud juba umbes 2aastat organismis.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,

Loe edasi

Kondüloomid

Tere!

Kondüloomid vaevavad pidevalt. Kaovad paariks nädalaks Aldara kreemi abiga, aga tulevad jälle tagasi. Kas sellisel juhul oleks mõistilik lasta need kirurgiliselt eemaldada, kas sellest ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud K26!
Kõik teie poolt esitatavad versioonid on võimalikud: kondüloomide eemaldamisega tegelevad veneroloogid; Aldara on hea ravim, kuid tegemist on korduvate viirusnakkustega; immuunsüsteemi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi