Munand 07.08.15 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere, selline küsimus. Viimase paari aasta jooksul on esinenud mul paaril kolmel korral imelik valu kõhus ja olen ka täheldanud et munand/munandid on muutunud selle valu ajal valulikuks ja läinud tursesse. Valu pole kestnud väga kaua max 1 tund ja peale seda on olukord maha rahunenud. Kui endale tundub, et peale seda on vasak munand vajunud kuidagi allapoole, ning hoiaks nagu eemale. Olen lugenud, et võib tekkida selline olukord kui munandi juures lähevad juhad (või miskit sellist) sõlme ja see võib tekitada kõhuvalu ja turset munandites, milline tõenäolsus võib olla, et üks munand ongi surnud või miskit sellega juhtunud, kas siis ei peaks olema need kõhuvalud või mingid muud süptomid koheselt ja tugevamalt välja lööma? Või võib olla sellele probleemile hoopis mingi muu seletus?

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Munandi pöördumine on nii äge haigus, et see vaikselt kerge valuga ei saa kunagi toimuda. Siis oleks ka munandimaht teisest poolest juba oluliseselt väiksem. Kuna kõnelesite ka verikusesusest siis kardan, et teil on krooniline ja periooditi aktiviseeruv sugutrakti põletik. Enamasti on tegu prostatiidiga, mis võib anda nii põie-kusiti, aga ka munandimanuse põletikke. Esmaselt peaks ära tegema läbivaatuse ja ilmselt ka sperma analüüsi või eesnäärme sekreedi uuringu. Siis saab juba täpsemat edasi arutada.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Vasakpoolne munand on parempoolsest palju suurem

Kas see on normaalne, et vasakpoolne munand on parempoolsest 3-4 korda suurem? Valu munandites ei esine.

Lisan täpsustuseks, et sündides ei olnud mul 1 munand laskunud ja üheaastaselt oli ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Arvestades vanust, siis peaks selle leiuga väga kiiresti arsti juurde jõudma. Alustage perearstist või kui seal takistus, siis saab kiirelt tasulises korras ka meestarsti või uroloogi poole pöörduda.

Loe edasi

Munand, sperma, uriin

Valulik parem munand, urineerides ots valus, sperma pruunika värvusega

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kui on mitu tervisemuret, mis ilmselt omavahel seotud, siis soovitaks kiirelt meestearsti visiiti ja uuringuid. Põhjused tuleb leida ja lahendada!

Loe edasi

mehe tervis.

Suurenenud üks munand.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Arsti vastuvõtt!

Loe edasi

Peenis

Kui vasak munand on katki siis kas olen viljatu või ei ja kas siis peenis ka ei kasva?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Vaevalt, et munand katki saab olla. Kui on muresid selle poolega, tulge meestekliinikus noormeeste vastuvütule, mis just selliste murede lahendamiseks loodud ongi.

Loe edasi

parempoolne munand vasakust tunduvalt suurem...

probleem selles,et parem munand on vasakust tunduvalt suurem.Kuskil 15 aastat tagasi käisin sama munandiga operatsioonil oli tugev põletik sees...nüüd paar aastat tagasi hakkasin tundma jalgrattaga sõites ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kõik munandi suurenemised tuleks kindlasti arstile ette näidata! Võite alustada perearstist, aga ka meestearst ja uroloog aitavad probleemi põhjused selgeks teha.

Loe edasi

Vasak munand valutab ja alakõht.

Vasak munand valutab nädalaega ja alakõht vasak.
Katsudes on tunda vasak munand suurem aga nii valus.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

No siis tuleks ikkagi kiiresti meestearsti vastuvõtule jõuda. Põhjuseid selliseks valuks on palju, alates munandi põletikust kuni seljanärvi ärrituseni välja. Määratud raviga praegu kindlasti jätkake.

Loe edasi

Munand

Nädal tagasi oli mul (mees 30) kubemesonga operatsioon, peale operatsiooni on operatsioonipoolne munand vajunud tunduvalt allapoolne kui teine munand. Kas see on normaalne ja jääbki nii või taastub normaalne ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Võimatu on vastata ilma teid konkreetselt läbi vaatamata. Usun siiski et madalamale vajumine on tingitud operatsioonijärgsest vedeliku dünaamika muutusest munandikotis ja peaks normaliseeruma mõne nädala ...

Loe edasi

üks munand suurem

tere olen 12 aastane poiss ja mul parem munand vasakust 3-4mm suurem.Kas see on normaaalne või on see suur probleem

ette tänades j

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ei ole probleem. Selline väike vahe on loomulik.
Edu
Margus Punab

Loe edasi

Munand

Tere!
Kas laskumata munand võib olla naise raseduse peetuse põhjuseks?Kui see on nii , siis mida on 35 aastasel mehel laskumata munandi puhul võimalik teha?

Ette tänades

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Laskumata munand võib põhjustada kehva sperma kvaliteeti, see omakorda võib olla üheks paljudest raseduse peetumise põhjuse seas.
Enne millegi tegemist tuleb ikka teie seisundit uurida. Kui vaja ...

Loe edasi

Peale operatsiooni.

12aastaselt tehti operatsioon,kus kubemekanalisse jäänud munand toodi munandikotti. Nüüd on see munand 1/3 väiksem teisest. Operatsioonist on möödas 13 aastat. Kas peaks pöörduma arstipoole?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Operatsioon on teostatud küll soovitavast ajast hiljem, kuid kui teine munand on korras, siis probleeme ei tohiks tekkida. Igaks juhuks tasuks tulla ja oma viljakus ära kontrollida.

Edu soovides
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: