testosterooni asendusteraapia 27.10.04 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere Dr. Punab,

Olen 30 a mees ja mulle teeb muret aastatega halvenenud kontsentrantsioonivöime ja mälu. Töenäoliselt on selle pöhjuseks madal testosteroonitase, kuna mul on ka mitmed teised selle konditsiooni sümptomid, sh oma vanuse kohta ebapiisav habemekasv, vähene / nörk seemnepurse ja küllaltki tagasihoidlik muskulatuur. Lasin kontrollida testosterooni taset 2 aasta eest endokrinoloogi juures ja tulemus oli küll normis, kuid selle alumise piiri juures. Tookord oli endokrinoloog tugevalt igasuguse hormoonasendusteraapia vastu, soovitades mul pigem paremini toituda jne. Samas mulle tundub, et vajan siiski hormooniasendusteraapiat selleks, et end täisväärtusliku mehena tunda ja mainitud kontsentratsiooni- ja mäluhädast vabaneda. Milliseid järgmiseid samme soovitate mulle?

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Esmalt tuleks teha kompleksed hormoonuuringud. Ainuüksi testosterooni taset arvestades pole päris õige ravi määrata. Hormoonasendusravi karta vaja ei ole. Küll on aga vaja sellise püsiva ravi eel ja ka kasutmise ajal hinnata/jälgida tervise seisundit. Soovitan vastuvõtule tulla.
Edu soovides
Margus Punab

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Testosterooniasendusteraapia

Tunnen väsimust, ei ole energiat ja see mõjutab ka suhteid vastassugupoolega. Hiljuti läksid rinnanibud tundlikuks (on ka ülekaal).

Kas testosterooni asendusteraapia võiks selles olukorras ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Selles vanuses on juhtivaks seksuaalse võimekuse languse põhjuseks muutused veresoontes. Testosterooni tase mängib rolli seksuaalse huvi ja oluliselt vähem seksuaalse võimekuse juures.
Mis on põhjused ...

Loe edasi

Teatosteroon

Kas madala testosterooni tasemega saab ka eestis TRT ravi? Kui jah siis kelle poole pöörduda?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Seksuaalse vastupidavus on testosterooni tasemega küllalt nõrgalt seotud.
Hormoonasendusravi tasub kasutada siiski ainult sellistel juhtudel, kui testosteroon tõesti madal on ja see madal tase ka ...

Loe edasi

Testosterooni tase

Peale Paroxetine'i kasutamist tekkis libiido langus ja oluline peenise tundlikkuse vähenemine. Nüüdseks on kasutamisest möödas 9 kuud, aga midagi pole taastunud. Sügisel käisin Medita kliinikus alalüüse ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Üksi testosterooni taseme mõõtmine pole informatiivne. 10,9 nmol/l on nö hallis tsoonis ja ainult selle alusel miskit hinnangut anda pole võimalik. Selleks et hinnata, kas antud tase on organismile optimaalne ...

Loe edasi

Testosterooni tase

Tere

Lasin teha vereanalüüsi, kus tulemused olid
Testosteroon 9.9 nmol/l
Suguhormoone siduv globuliin 29 nmol/l
Vaba androgeeni indeks 34.1 %
Kas need väärtused on ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Madal testosterooni tase võib olla nii põhjuseks kui ka tagajärjeks.Soodustab depressiooni teket, aga pikaajaline depressioon langetab ka testosterooni taset. Soodustab ülekaalu teket, aga ülekaal on üks ...

Loe edasi

Eesnääre

Tere,minul oli sügisel eesnäärme põletik.Viimane hiljuti verest võetud PSA taseme näit oli 0,79 Aga kuna mul on pidevalt madal tetosterooni tase,siis küsimus.Et kas liiga madal T- tase veres võib halvasti ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA tase on hea. Kuna eesnääre on meessuguhormoonist sõltuv organ, on madalamapoolsel testosterooni tasemel paratamatult mõju ka eesnäärme funktsioonile. Keerulisem on teema, mida tähendab madal testosterooni ...

Loe edasi

Testosterooni tase

Tere!
Diagnoositud varasemalt depressioon - sellest tulenevalt Fenlafaxine 150mg ööpäevas ning une kadumisel lisandus Ketipinor 50mg ööpäevas. Tarvitanud olen antidepressante viimased kolm kuud ning ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

791 pole reaalne tulemus! Ka kõige hullemad testosterooni dopinguna tarvitajad ei jõua sellise väärtuseni. Küsige perearstilt (ja tema vajadusel ka otse laborist) veelkord tulemus üle. Reaalsem siiski ...

Loe edasi

Testosterooni tase

Tere! Analüüsi vastus 14,68 nmol/L. Nõutavaks tasemeks näitab 11.40 kuni 28. Seega minu küsimus, et kuivõrd see number on pigem alumise piiri lähedal, siis kas peaksin: a) tegelema selle tõstmisega kuidagi ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Testosterooni tase on seotud kaalu, eluviisi, analüüsi võtmise kellaajaga ja veel mitme teguriga. Tulemus on keskmiselt hea. Testosteroonil ja viljakusel on väga-väga kaudsed seosed ja selle testi alusel ...

Loe edasi

Testosterooni ja DHT seos juuste väljalangemisega

Tere lp. Margus Punab!

Mind vaevab mitu küsimust, loodetavasti saan vastused Teilt. Nimelt hakkasid mul aasta tagasi juuksed peast langema ja ma arvan et põhjuseks võis olla liigne UV-kiirgus, ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Tegelen rohkem meessuguhormoonide mõjuga juuksekasvule ja UV mõju eksperdiks ennast ei pea. Teie teooriale räägib vastu see, et enamikel lõunamaa meestel on juuksed kenasti peas olemas.
Suguhormoonide ...

Loe edasi

Tere

Tahaks teada, milliseste suuruste vahemikus on normaalne meessuguhormooni testosterooni tase mehel?
Aitäh!

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kliiniliselt pean normaalseks väärtust üle 12 nmol/l. Noortel üle 15 nmol/l
Edu
Margus Punab

Loe edasi

testosteroon

Kas testosterooni süstid suurendavad kehakaalu(ravikuur määratud)?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Oleneb põhjusest.
Kui soovite vastust, siis võiksite võtta vaevaks ka probleemi kirjeldamise.
Edu
Margus Punab

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: