12.nädalane imik rahutu ja kehva unega 14.08.19 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Kirjutan, sest minu 12.nädalane imik on väga rahutu ja nutab pidevalt. Rahutus ja kehva unega on ta olnud 5.elunädalast. Öösel magab ta hästi, jääb magama 23.00 aeg ja magab kuni kella 10.00 välja (üles tõuseb 3 korda selles vahemikus). Küll aga on olnud päevaunega probleeme. 7 nädalat ta ei ole enam peaaegu üldse nt vankris või kandekotis maganud. Kohe kui ma ta sülest ära panen, ärkab laps üles ja pean teda palli peale hüpatama minema, et ta rahuneks. Proovin iga päev vankrisse või kandekotti panna. Isegi kui ma proovin vankriga sõita, siis ta ainult  nutab ja ei suuda uinuda. Seega magab kõik päevauned mul süles ja üks uinak on ca 40 min pikk. 

Õhtuti pean teda palli peal hüpatama tunde, sest muidu ta magama ei jää. Ka suurem osa päevast möödub palli peal hüpatades, sest ainult see aitab nutu vastu.

Käisin lapsel B12 kontrollimas ja  see oli alla normi. Hakkasin talle poolteist nädalat tagasi andma b12 vitamiini sprei kujul ( 400 mcg päevas). 

Lisaks annan Rela D-vitamiini. 

Lapsel on ka õhtuti koolikud ja seoses sellega annan talle enne igat söögikorda Cuplatoni(4 tilka).   

Hetkel saab laps ainult rinnapiima ja ta sööb iga 2 h tagant. Enda menüüst olen välja jätnud piima tooted, šokolaadi, kohvi ja muud raskesti seeditavad toiduained (töödeldud toit). 

Laps on ka päeval väga nutune ja soovib ainult kussutamist. 

Tal on gaasid ja hetkel ma olen proovinud iga päev temaga võimelda, olen pannud sooja kompressi kõhule, massaaži ja sooja vanni. Kahjuks ta hakkab  iga kord  nutma, kui proovin teha massaaži. Ta kõht on kuidagi väga hell ja isegi vannitamisel ei saa me ta kõhtu vee sisse panna, sest muidu vannist väljast võttes nutab ta ca tund aega järjest. Siis kui me ta kõhtu vee sisse ei pane, siis on tal pärast vannitamist okei olla. Oleme seda katsetanud mitukümmend korda. 

Ma ei tea mida enam teha,  et laps nii palju enam ei nutaks, sest ma füüsiliselt ei jõua teda hüpatada. Mõni päev ma olen   palli peal teda hüpatanud  päeva jooksul kokku üle 7 tunni,  sest vastasel juhul ta lihtsalt nutaks.


Kas peaks pöörduma lastearsti poole? Mida teha, et laps ei oleks nii rahutu ja magaks päeval sügavamalt?

Neuroloogi vastuvõtt on alles oktoobris.

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere!
Aitäh pöördumast! Ilmselgelt on lapsel gaasid ning seetõttu ka rahutu ja nutuline. See "halb" aeg tuleb lihtsalt üle elada. Võimaluse korral kaasake keegi lapsega tegelusse kasvõi üheks tunniks päevas, et saaksite ise puhata. Lapse hüpitamine pallil ei ole selles vanuses üldse soovitatav kuna tal on puusavöötme lihased alles nõrgad.
Katsuge teda võimalikult palju kõhuli panna, nii et lamate ise selili ja panete lapse oma kõhu peale,ise silitage rahustavalt tema selga, see aitab gaasivalusid leevendada.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

3 kuune ei maga öösel

3 kuune imik ärkab öösel iga tunni tagant,päeval magab normaalselt.See on nüüd kestnud umbes 3 nädalat.Mida saaks teha või kas saab rohtudega aidata.

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast!
Rahutu unega imikuga soovitan kindlasti lasteneuroloogi vastuvõtule pöörduda.
Tartu Lastekliinikus on olemas nn. rahutu lapse kliinik, kus kogenud spetsialist ...

Loe edasi

rahutu uni

Tere!
Meie kuu ja 2 nädalane poeg on viimased 3 nädalat olnud unega hädas. Magab nimelt REM und väga rahutult, et end üles ei sipleks tuleb käsi kinni hoida ja kussutada kui on vankris ja öösel minu ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Arvan, et pigem on tegemist sellele vanusele iseloomulike gaasivaludega, mis sageli rahutu une põhjustavad.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

1,5.a.lapse unehäired

Tere Lp.dr.Sööt
Olen mures oma 1,5 a.tütre pärast.Kuni 1.eluaastani oli väga hea unega,rahulik ja terve laps.Lapse unehäired (öösiti) ja rahutu olek sai alguse peale selle kui viibisime septembrikuus ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere Lisetti emme,
aitäh küsimast! Osa lapsi on tõesti väga tundlikud ning haiglajärgne hirm pole harv nähtus. Soovitan lasteneuroloogi konsultatsiooni. Arvan, et lapsele tuleks kasuks lühike rahustav ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: