Jalgade ületoonus imikul 18.06.09 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Sünnitusmajas täheldati tütrel jalgade ületoonust. Kui ämmaemand sirged jalad uurimislauale surus, tõusis 2-päevase lapse ülakeha õhku. Lisaks sellele on jalad spastilised. Seda oli tunda juba raseduse viimasel kuul - mingitel hetkedel väristas beebi oma labajalgu. Raseduse ajal oli muidugi täielik müstika mis seal seespool niimoodi väriseb niimoodi ühe koha peal, aga hiljem oli näha kuidas beebi seda tunnet tekitas. Igatahes määras ämmaemand imikule lasteneuroloogi konsultatusiooni esimesel elukuul. Kahjuks on ravijärjekorrad sellised nagu nad Eestis ikka on ja sain aja alles lapse 3,5 elukuule.

Kui tõsine probleem on jalgade ületoonus ja mida ma peaksin vahepeal tegema? Kas on tarvis küsida perearstilt erakorralist saatekirja, et kindlasti varem üle vaadataks? Internetist olen lugenud, et ületoonus võib viidata ka vaimsetele probleemidele tulevikus, kuigi olukord ei paista nüüd nii kriitiline ka olevat. Ma kardan seda, et minu praegune tegevusetus välistab õigeaegse ravi ja tekibki tõsine arenguprobleem... Ühesõnaga, kuidas oleks õige edasi toimida?

Lisainfo: Laps oli õigeaegne ja igati keskmistes mõõtudes (ligi 50cm, 3,4kg). Laps on nüüd 5-nädalane. Olen kodus üritanud natuke masseerida ja paindlikkust parandada. Peaaegu sirged jalad saab probleemita horisontaalsele pinnale panna. Jalad on jätkuvalt tihti spastilised, näiteks vahel imetamise ajal värisevad natuke aega. Kui laps saab jalad kuhugi toetada, siis tõukab need sirgu, aga ma olen üritanud seda võimalust välistada (kardan, et treenib jalgu veel edasi). Laps võttis kuu ajaga rinnapiimatoidul sünnikaalule juurde umbes 1.3 kilo ja peaümbermõõt suurenes 2 cm, kehapikkus 4 cm. Hoiab õlal püsti hoides pead, kõhuli olles tõukab isegi rindkeret pisut kõrgemale. Vaimne areng paistab ideaalne - koogab, naeratab, reageerib vanemate häälele, vaatab vahel silma, jälgib liikuvaid objekte jne.

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
aitäh pöördumast! Teie kirjelduse alusel on lapse areng hea. Lihastoonuse tõusu tõsidus sõltub selle väljendatuse astmest. Mingil määral on spastilisus normaalse arengu komponent. Ka värinad esinevad kuni 3.elukuuni sageli ega kuulu tõsise patoloogia rubriiki.
Arvan, et tegelete lapsega õigesti. Muretsemiseks pole põhjust.
Edu Teile!
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

mikrotsefaalia

Tere! Ma ei ole leidnud kuskilt vastust küsimusele: Kas genitaalherpese korduv lööve raseduse 20.nädalal võib imikul põhjustada mikrotsefaaliat? Olen kuulnud igasuguseid jutte. Äkki oskate teie vastata?

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
herpesviirus võib põhjustada mikrotsefaaliat kui laps on nakkunud.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

Dandy-Walker sündroom

Lp Dr Sööt!

Kas saate lähemalt kirjeldada, millised on Dandy-Walker sündroomi tunnused, kuidas toimub selle sündroomiga laste areng, milline on nende intellekt ja tervislik seisund.
Olen ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Kui ma Teist õigesti aru saan, siis Dandy-Walkeri sündroomi pole Teil diagnoositud. Ma tõesti ei tea, mida tähendab Dandy-Walkeri kolle.
Kui saate mulle öelda konkreetse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: