Lapse verepilt 27.05.21 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere.

Last on vaevanud üle poole aasta kõhukinnisus ( toitumine on normaalne ( saab keefiri, kiudaineid, marju puuvilju... ja umbes sama kaua on ka saanud duphalaci). Viimastel nädalates on laps muutunud väga virilaks, ei ole enam nii aktiivne. Öösiti magab halvasti ja higistabpalju. Käisime nüüd vereproovi andmas.
Mõned näitajad, mis pisut silma jäid :
MCHC: 352 ( ref.300-350, ei ole küll meeletult üle normi)
WBC: 3.77 (ref 6-17)
Neut 0.82 ( ref 1-8)
Lymph 2.6 ( ref 3-9.5)
Neut% 21.7 ( ref. 25-60)
Mono % 7.2 ( ref 1-6)

Lümfotsüüdid on justkui korrast ära. Ilmselt seedimisega see seotud pole kuna uriini ja rooja proov oli normis.
Ühesõnaga minu jaoks pisut murettekitav hetkel verepilt, arvestades viimase aja lapse käitumist ( ei ole päris ise). Perearst jällegi probleemi ei näe.

Kas peaksin asja edasi vaatama või kõrvalekalded pole alarmeerivad?

Tänan.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kõhukinnisus on lastel sage probleem ja kui ainult dieet ei aita, siis soovitatakse Duphalaci, aga viimase raviannus on veidi suurem, kui ravimi infolehel. Nimelt võiks olla Duphalaci päevane doos 2 ml ühe kilogrammi kehakaalu kohta. Keskmisel kaalub 2-aastane poiss 13-14 kg, seega võiks päevas saada Duphalaci 20-25 ml. Kui kakamine muutub regulaarseks, võib hakata ravimi annust vähendama 5 ml kaupa.
Microlaxi kasutada ainult siis, kui laps on kakamata mitu päeva ja näha on, et see tekitab talle vaevusi. Microlaxi kasutamist võimalusel vältida.

Kahjuks ei saa ma vereproovi kohta anda mingit hinnangut, sest peaksin nägema tervet analüüsi. Praeguste andmete alusel on valgevererakke (WBC) ehk leukotsüüte allpool normi ja leukotsüütide hulka kuuluvad ka lümfotsüüdid ning neutrofiilid, mida ka ka vähem kui norm ette näeb. Neutrofiilide ja lümfotsüütide väiksema arvu kõige sagedasem põhjus on mingi äge viirushaigus. Seega soovitaks esmalt korrata vereanalüüsi, kui laps on ilma infektsioonita, st terve.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Beebi verepilt

Tere,

Küsinus selline - minu beebile tehti täna vereproov kuna üks lümfisõlm on kuklal üleval, ei ole suurenenud (pigem väiksemaks läinud) aga siiski. Mingid näitajad olid normist kõrvale ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Analüüsi järgi ei ole veri paks. Trombotsüütide ehk vereliistakute arv on vedi üle normi, aga see võib olla nii näiteks pärast viiruse põdemist. Neutrofiilide suhtarv on suurem kui normist, ...

Loe edasi

lümf

Lp.H.Grünberg

Vähemalt 3 kuud tagasi avastasin oma 1,1 aastasel lapsel kaelasoonel hernetera suuruse lümfi.Käesoleva ajani pole see ei suurenenud ega vähenenud.Perearst saatis meid vereproovi ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lastel võib kaelal, kaenla all ja kubemespiirkonnas olla väikesi lümfisõlmi. Häirivad ja uurimist ning suurenemise põhjuse selgitamist vajavad suurenenud lümfisõlmed (läbimõõt ulatub 1 cm ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: