Lapse kliinilise vere proov 04.08.20 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere, 1,4 aastasel lapsel tekkis palavik mis oma tipp hetkedel oli 38.8, alandajaga läks alla 37.7 peale, öösel magades oli stabiilselt 38 ääre all, hommikul ärgates sama ja peale lõunat hakkas palavik tõusma ja tõusis üle 38,5. Selline asi kestis 4 päeva, lisaks paistetasid kaela lümfisõlmed üles. 5-nd päeva hommikul ärkas laps ja temperatuur oli 35.3 ja päeva peale tõusis 36,5 peale mis on igati normaalne, aga tal tekkis samal päeval silmnähtavalt lööve kõigepealt kaelale ja sealt edasi näole ja peale. Laps ei ole selle aja vältel oksendanud ega ka pole olnud kõhu lahtisust. Käisime EMOs võeti veri, aga analüüside vastuseid ei seletatud, ise vaatan, et trombotsüüte on vähe, kas see on normaale või peaks muretsema? Mainiks veel ära, et sinikad tekivad lapsele väga kergelt, sääred on peale ühte tavalist õues käiku täiestu laigulised.

CRP <8mg/L<=10

Hemogramm 3-osalise leukogrammiga

WBC 2.8 E9/L 4 - 10

RBC 4.53 E12/L 3.8 - 5.5

Hb 126 g/L 120 - 175

Hct 37.8 % 36 - 49

MCV 83.4 fL 81 - 101

MCH 27.8 pg 27 - 32

MCHC 333 g/L 315 - 360

Plt 67 E9/L 150 - 400

Lümfotsüüdid

2.3E9/L1 - 5

Lymph%

80.6%11 - 49

Mono

0.1E9/L.2 - 1

Mono%

5.2%<=9

Gran

0.4E9/L2 - 7

Gran%

14.2%42 - 85

RDW-CV

12.3%11.5 - 14.5

Pct

0.06%.1 - 1

MPV

8.6fL6 - 10

PDW-CV

18.7%10 - 18

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Võimalik, et Teie lapsel oli haigus, mida kutsutakse" kolme päeva palavikuks" ehk väikelapse roseool ehk. exanthema subitum. Sel korral on mõned päevad kõrge palavik ilma muude haigusnähtudeta ja palaviku langedes tekib nahale lööve. Tekitajaks on inimese herpesviirused 6. Vereanalüüs räägib ka viiruse poolt, sest ka valgevererakke ehk leukotsüüte on vähem, mis on iseloomulik viirushaigusele.Suvisel ajal on liikvel ka enteroviirused, mille korral ka tekib palavik ja nahale lööve, aga sageli kaasneb ka kurguvalu ja -punetus.. Kuna pilt on ainult ühest osast kehast, siis pildi järgi on keeruline otsustada, millise lööbega täpselt tegemist on.
Trombotsüütide arv on tõepoolest vereproovis alla normi. See võib olla tingitud viirusest, aga kuna kirjutate, et lapsel tekivad kergesti sinikad, siis peate kindlasti vereanalüüsi kordama ja kui trombotsüütide arv on ikka madal, on vaja teha täiendavaid uuringuid.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Sage pissimine lapsel

Tere,mure selline,et laps suvest saati pissib väga tihti,mõnel päeval käib hommikul iga 20min tagant, siis edasi tunni aja tagant,ei joo palju vedelikku.Öösel käib korra wc,alla ei tee just päeval see ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui analüüsid kõik korras ja mure ainult päevasel ajal, siis võiks olla tegemist nö "närvilise põiega". Vahel tekib lastel mingi sündmuse tõttu sagedasem pissimine. Kui lapsel oleks ...

Loe edasi

6a poiss pissib tihti.

Tere, meil kimbutab selline mure, et laps hakkas üleeilsest käima tihedalt pissil. Vahepeal isegi ainult 15 min vahed. Lasin tal potti pissida, et näha kas tuleb ka midagi. Ning päris niisama ei istugi ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kirjelduse järgi võiks olla tegemist nö "närvilise põiega". Vahel tekib lastel mingi sündmuse tõttu sagedasem pissimine. Selle poolt räägib ainult päevane sage pissimine ja korras analüüsid. ...

Loe edasi

Laps ei taha ja kardab pissida juba 4ndat päeva

Tere! Olen mures 3aastasel lapsel algasid valud pissides 4 päeva tagasi, 2 x küsis pissile tundis valu ning ei pissinud enam vabatahtlikult käisime emos mitu korda, selgus et fimoos et eesnahk kitsas, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pärast valu tundmist võivad lapsed tõesti mingi aeg keelduda pissimisest (psüühika). Kateeter ei tekita noku sisse haavasid.
Fimoosi üldreeglina ei opereerita, see möödub kasvades ...

Loe edasi

Lapse jalad

Tere,
Natuke näen oma lapse kõnnakus sellist O-jalgsust. Hakkas kõndima 11 kuuselt. Nüüd on oma jalgade peal olnud juba 3 nädalat. Laps saab aastaseks nädala pärast. Alguses see kõnnak on neil selline ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Mina ei näe fotosid. Kas ikka panite need küsimusega kaasa? Seega ei saa ma Teie lapse jalgu hinnata.
Lastel võivad olla jalad O- või X-seisus kuni 5 aastaseks saamiseni, alles ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere!
Lapsele tehti vereanalüüs, mis lisatud kaasa. Kuid kōik näitajad on alumisel piiril või isegi alla. Viimati oli haige juunis, kus oli äge viirus kõrge palavikuga. Pidevalt on mure, et põies ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Vereanalüüsis on veidi vähem leukotsüüte (WBC) ja veidi vähem ühte leukotsüütide osa - neutrofiile, kuid need on minimaalsed nihked, mille taga ei pruugi mingit haigust olla. Ka on normist ...

Loe edasi

Beebi naba paranemine

Tere! Sooviks küsida lapse naba kohta. 1 kuu kontrollis käies öeldi, et paranemisfaasis ja puhastada saialille tinktuuriga ja kuivatada hoolega ja hoida kuivana. Mähkmest väljaspool ja anda õhku. Oleme ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pildi järgi võiks arvata, et lapsele on tekkinud nabagranuloom, st nabahaava paranemist takistab pehme koeline vohand. Üldreeglina paraneb nabahaav kahe nädalaga pärast nabaväädi äralangemist. ...

Loe edasi

Kanarinda meenutav rinnaesine ja D-vitamiini tase 4-aastasel lapsel

Tere!
Suvel 2020 tekkis mu 4-aastasel tütrel üleöö veidi kanarinda meenutav rinnak. Enne seda oli see koht tavaline (madal), aga järgmisel päeval oli tekkinud terav etteulatuv kont rinnaesisele. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahjuks ei oska ma kommenteerida laborist tulnud teadet D-vitamiini kohta. Et mingit kommentaari anda, peaks seal olema ka ühikud, D-vitamiini analüüsi korral nmol/l.
Kanarind ...

Loe edasi

Lisatoit imiku menüüs

Tere
Küsimus on peamiselt selles, kas 6,5-kuusele lapsele tohib anda lisatoitu rohkem kui 1-2 korda päevas.
Meie lugu on järgmine. Enne 5,5 saamist sai laps (tüdruk kaaluga 7400) ainult rinnapiima. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kuuekuune laps võib saada 2-3 korda päevas lisatoitu, erinevaid putrusid, mitmesuust köögiviljapüreed lihaga, puuviljapüreed. Kui laps tahaks Teie hinnangul kolm korda lisatoitu, siis ...

Loe edasi

Rotaviiruse vaktsiini kõrvaltoimed

Tere

Lasime oma lapsele (2,5 kuune) teha 11.08.3020 rotaviiruse vaktsiini esimese doosi. Pärast seda on lapse seedimine olnud väga muutlik. Lapse kaka on muutunud vedelast sinepikollasest ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Rotaviirus mõjutab seedetrakti, ka selle vastane vaktsiin toimib just soolestikus. Vaktsiini sage kõrvaltoime on väljaheite muutus (kõhulahtisus), aeg-ajalt ka gaasid ja kõhuvalu.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: