Trombotsüüdid kõrged 12.03.20 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Lapsel oli eelmise aasta oktoobris ja novembris järjest mitu haigestumist ( larüngiit, 2 x kõrvapõletik) olime oktoobris ka haiglas ravil.
Novembri alguses tekkis uus kõrvapõletik, perearst kirjutas amoxilin ravimi. Peale haigust läksime kontrolli ning tehti ka ära kohe 9 nda kuu vereanalüüs. Arst helistas paari päeva pärast ja ütles et trombotsüüdid kõrged -1033. kordasime analüüsi nädala pärast, tulemus 840, veelkord nädala pärast, 740. Edasi läksime kohe pediaatri juurde, seal korrati analüüse uuesti, trombotsüüdid püsisid ikka 700 kandis.
Pediaater kutsus uue aasta alguses tagasi. 4 jaan uued analüüsid, trombotsüüdid ei vähenenud.
Edasi saadeti hematoloogi juurde, jaanuaris käisime seal.
Tegi analüüsod, trombotsüüdid 770.
Hematoloog ütles, et selline olukord tekkis nende mitme haigestumise baasil, soovitas analüüse korrata 2 kuu pärast.
Täna kordasime analüüse perearsti juures, trombotsüüdid 730.
Perearst ei oska meid aidata.
Laps pole enam raskelt haige olnud, vaid ühe korra nohus ja väikses palavikus. Lapsel isu hea, rinnast võõrutasin hiljuti ära, magab üldiselt rahutult.
Mida edasi teha, mida uurida ja millise arstiga konsulteerida ? Kui kaua selline verenäit veel olla võib ? Hetkel juba 5 kuud näit korrast ära.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Lastel on trombotsüütide kõrge arvu põhjuseks enamasti haiguste põdemine. Vahel on põhjuseks kehveresus kas raua või vitamiin B12 või folaadi puudusest või põletik organismis. Teie lapse puhul on uuritud põletiku markerit (CRV), raua-, folaadi-, B12-puudust ja need välistatud. Ka hematoloogi arvates on tegemist mitme haiguse põdemise järgse seisundiga ja vajalik edasine vereanalüüside jälgimine. Kui kaua trombotsüütide tase kõrgena püsib, ei oska kahjuks ütelda, aga ajas on see arv siiski muutunud väiksemaks 1033 ->770 ja ilmselt see langus ka jätkub. Kui peres ei ole teada mingeid verehaigusi, laps areneb hästi, võtab kaalus juurde, tal ei ole muid tervisehädasid, siis esialgne taktika ongi jälgimine.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Vereanalüüsides trombotsüüdid

2 kuud tagasi tehti lapsele vereanalüüs, mulle peale seda öeldi, et analüüsid on korras. Arstile pöördusin, et näidata kõva muna, mis lapse kaelal. Näha vaid siis kui pead pöörab, puudutada ta seda väga ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!
Mille alusel pandi rasvkoemoodustise diagnoos, kas tehti ultraheliuuring? Lastel võivad kaelal olla tunda ka lümfisõlmed, lapseeas on lümfisõlmed kaelal, kubemes ja kaenla all tavapärased. ...

Loe edasi

Vaktsineerimine ja kõrged trombotsüüdid

Tere Doktor

Kirjutasin teile 12.03.20 kirja seoses lapse kõrgenenud trombotsüütide tõusuga(haigestus 6 k vanuselt mitmel korral raskelt kõrvapõletikku ja ühel korral larüngiit). 12.03 tehtud ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kõrgem trombotsüütide näit ei ole vaktsineerimise vastunäidustus.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Lapse vereanalüüs

Tere.

Minu 1 aastane laps haigestus septembri alguses imiku roseooli. Haiguse ajal oli vereanalüüs paigast ära. Vereanalüüsi kordasime kaks nädalat peale haigust ning siis oli neutrofiilide ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Neutrofiilide protsent üheaastasel lapsel on 15-45 %, seega jääb 25 % normi piiresse. Ägeda haiguse ajal võib neutrofiilide arv väheneda (9%), sest need on põletiku vastu võitlevad rakud ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi