Monotsüütide arv kõrge ja neutrofiilid madalamad 17.12.19 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Avastasin lapsel mõned nädalad tagasi kaelal suurenenud lümfisõlmed ja pöordusin perearsti poole. Selleks ajaks, kui arstiaeg saabus, olid need väiksemaks tõmmanud, kuid kuna lapsel varem on olnud angiin/sarlakid ja korra ka kaelal mingi põletikukolle, mis lümfisõlmed suureks ajas, siis tehti vereproov. Selle vastus aga tekitas minus küsimusi ja sooviksin ka teist arvamust.
Lapsel on nina vesine ca paar nädalat (ei ole paksu nohu ja ninakinnisust, vaid lihtsalt vedel vähene nohu). Kohe, kui suured lümfisõlmed leidsin, hakkas ta ka köhima, kuid köha kadus juba järgmise päeva õhtuks). Palavikku pole olnud juba mitu kuud.

Hb 128 110 - 149 g/l
Hct 37.5 32.0 - 43.0 %
WBC 7.3 4.0 - 10.0 E9/L
RBC 4.93 3.90 - 5.30 E12/L
MCV 76.1 76.0 - 92.0 fl
MCH 26.0 24.0 - 32.0 pg
MCHC 341 310 - 370 g/l
RDW-CV 13.4 10.0 - 15.5 %
Plt 354 150 - 450 E9/L
Pct 0.37 0.10 - 1.00 %
MPV 10.3 5.0 - 12.0 fl
PDW-CV 13.0 11.0 - 20.0 %
Neut% 26.7 29.0 - 54.0 %
Eo% 3.4 <3.0 %
Baso% 0.4 0.0 - 1.0 %
Mono% 13.8 <5.0 %
Lymph% 55.7 35.0 - 65.0 %
Neut 2.0 1.20 - 5.40 E9/L
Eo 0.3 0.00 - 0.30 E9/L
Baso 0.0 0.00 - 0.10 E9/L
Mono 1.0 <0.50 E9/L
Lymph 4.1 1.40 - 6.50 E9/L


Muretsen ma niikuinii, aga kas on ka meditsiinilselt mingi tugevam põhjus? Nimelt kardan ma igasuguseid hullemaid haigusi kohutavalt..

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Lastel ongi suuremad lümfisõlmed kui täiskasvanutel ja on täiesti normaalne, kui leiame lapse kaelalt, kubemest ja kaenla alt kuni 1 cm läbimõõduga lümfisõlmi. Haiguse (angiin) ajal lümfisõlmed muutuvad veelgi suuremaks. Ka nohu ja köha, kurguvalu ajal võivad muutuda lümfisõlmed suuremaks. Vereanalüüsis on oluline absoluutarv ja mitte nii palju % ning neutrofiilide absoluutarv on normis. Monotsüütide arv võib vereanalüüsi olla kõrgem seoses haigusega (köha, nohu). Ka võib tõsta monotüütide arvu üks haigus nimega infektsioosne mononukleoos, mil korral on ka kurgumandlitel katud, kaela lümfisõlmed suuremad. See on viirushaigus, mis paraneb ilma ravita.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Vereproovi vastused

Tere,
Kuna laps on viimasel ajal väsinud olnud lasime teha tasulise vereproovi. Vereproovis ei ole kõik normi piires. Lisasin skännitud vereproovi vastuse. Palun kirjutage kas on põhjust muretseda ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Vereanalüüsis on veidi suurenenud eosinofiilide hulk, mis võib viidata allergiale, aga ka näiteks sooleparasiitidele ehk kõhuussidele.
Monotsüütide suurem arv võib olla pärast ...

Loe edasi

Veretest

Tere!
7 aastasel poisil muutunud ninaverejooksud sagedaseks, enamasti tekivad verejooksud peale pähklite (ka kookos) või shokolaadi söömist (u 6-8x kuus). Lasime teha vereanalüüsi, arst ütles et ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!
Eosinofiilide ja monotsüütide arv on veidi üle normi, kuid ühekordse analüüsi alusel ei saa mingeid järeldusi teha. Eosinofiile on tõepoolest rohkema allergiate korral, aga ka näites sooleusside ...

Loe edasi

Monotsüütide arv ja pikaajaline haigus

Tere!
Mures lapse kõrge monotsüütide arvu pärast! Et paremini mõistaksite kirjutan natuke taustainfot.
Igasuguste külmetushaigustega oleme vahelduva eduga kimpus juba 2010 detsembrist saadik, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Monotsüütide arv võib olla kõrgem põletike korral. 1a2k lapse monotsüütide arvu norm on 0.2 .. 1,4 x10 9/L. Kui lapsel on korduvad haigestumised, siis haiguste ajal ongi monotsüütide ...

Loe edasi

Lapse vereanalüüs

Palun vaadake üle kolmeaastase vereanalüüs. Perearst ütleb, et leukotsüüdid, monotsüüdid ja lümfotsüüdid on natuke tõusnud. Hemoglobiin 132 g/l; hematokrit 37,5 %;leukotsüüdid 11,0;erütrotsüüdid 5,10;MCV ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Vereanalüüs jääb igati normi piiresse. Eosinofiilide arv sõltub näiteks allergia või parasiitide olemasolust, eelnimetatud haiguste korral eosinofiilide arv tõuseb. Teie lapsel neid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: