pidev pissil käimine 27.11.16 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Laps oli 2a 9k vanune kui hakkas lasteaias käima. Mähkme panen ainult ööseks (sinna pissib öö jooksul korduvalt). Mõne aja pärast hakkas kodus kogu aeg käib pissil käima. Ma ei valeta, kui ütlen, et vahel käis iga paari minuti tagant pissile. Vahel siis tuli väike tirts (supilusika täis), kuid vahel ei tulnud midagi. Varem sellist pidevat käimist ei olnud. Kas selline asi võib olla seotud lasteaeda minekuga? Lastead jäädes pole ta kunagi nutma hakkanud kui mina või abikaasa ära läheme. Seostasime seda ise lasteaeda minekuga ja püüdsime teha nii, et ei tee sellest tihedast pissilkäimisest probleemi (kuigi ise mõtlen, et miks jälle läheb potile?). Ka lasteaias öeldi, et käib kogu aeg pissil. Mingi aja möödudes see tihe pissilkäimine kadus ära.

Nüüd on laps saanud 3-aastaseks. Eelmisel kuul tekkis lasteaias käimsesse 3-nädaline paus (minu puhkus ja seejärel laps haigestus) ja uuesti minnes tuli tihe pissilkäimine tagasi nii kodus kui lasteaias. Viimasel kahel nädalal ta peaaegu kogu aja istubki poti peal. Kui lõpuks sealt ära tuleb ja käed puhtaks peseme, siis läheb uuesti potile. Kui on söömiseaeg, siis selle aja sees käib ka vahepeal mitu korda pissil. Temaga koos mängida eriti ei saagi, sest ta on kogu aeg poti peal. Eile õhtul mingi aeg õnnestus temaga koos Legodega mägima hakata ja siis oli pisslkäimist vähem.

Laps ei käi lasteaias 5 päeva nädalas. Nädalas 2- 3 päeva on laps hoidjaga kodus. Lasteaias enamasti käib 2 - 3 päeva nädalas. Lapsehoidja ei ole tema jaoks uus inimene, vaid hoidis teda alates 2-eluaastast.

Ma tunnen ise, et ei oska enam midagi peale hakata. See pidev pissilkäimine ajab mind närvi ja ilmselt laps tunnetab seda ka. Kuidas sellises olukorras käituda?

Tänan vastuse eest juba ette
M

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Lastel võib esineda sagedasemat pissimist ehk siis nö ärritatud põie sündroomi ilma näilise põhjusteta, see võib tekkida seoses mingi elumuutusega, näiteks lasteaias käimisega. Sel juhul võib laps pissida mitu korda tunnis; tavaliselt on pissikogus väike; pissimine on valutu; välistatud on kuseteede põletik (pissiproov on korras); laps joob tavapäraselt, st joodava vedeliku kogus ei ole suurenenud; öösel pissimise sagedus ei ole nii tihe; seedetegevus on normaalne, st ei ole kõhukinnisust, mis võib takistada täielikku põie tühjenemist uriinist; ja välised sugu-ning kuseorganid on põletiku- või ärritustunnusteta.
Sagedane pissimine võib kesta kuni aasta ja nagu Te kirjutate, vahel kaduda ning siis jälle tekkida või huvitava mängu ajal väheneda. Sagedasele pissimisele ei tohi pöörata lapse tähelepanu, sellest ei tohi lapse kuuldes rääkida. Pissimiseks peaks olema lapse kasvule vastav/kohandatud WC-pott, st vajalik on täistalla toetus, kui laps istub WC-potil, nii saab põis korralikult tühjeneda. Vahel aitab ärritatud põie sündroomist üle saada hoopiski suurem vedeliku tarbimine ehk rohkema vedeliku joomine.
Kui pissimine on endiselt sage, siis võiksite uuesti teha pissiproovi, millega välistada põletik ja ka suhkruhaigus. Perearst võib-olla saab teha ka kõhust ultraheliuuringu ning vajadusel suunata lapse lastenefroloogi konsultatsioonile.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

suhkruhaigus lastel

Kas viie aastane laps võib põdeda suhruhaigust ja millised on esimesed ohu
märrgid

Vastas dr Heli Grünberg

Tere!
5-aastane võib põdeda suhkruhaigust. Suhkruhaiguse ilminguteks on pidev janu ja rohke joomine ning pissimine (laps käib ka öösel pissil või hakkab voodisse pissima). Võib kaasneda ka kaalukaotus. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi