Lapse tervisemure 17.11.16 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Mul on mure 8 aastase tütre tervise pärast. Kõhu läbikäimise probleemid on lapsel olnud sellest ajast peale kui hakkas tavatoitu sööma, ma ei tea kas see on oluline aga mainin ära. Muid kaebuseid otseselt siis ei olnud. Umbkaudu paar aastat tagasi algas tal nn atoopiline dermatiit, kätele tulid villikesed ja väiksed sõlmed, kuid see kaebus oli ainult mõni kord aastas, elasime siis Eestist ajutiselt eemal. Eelmisel suvel kolisime Eestisse tagasi ja siis hakkasid suuremad kaebused pihta. Mõnede kuude pärast hakkas laps kurtma kõhu ja peavalusid. Käisime allergoloogi juures, kes diagnoosis tolmuallergia. Kui küsisin kas on võimalik uurida mingit toiduainete talumatuse tuvastamise testi, siis öeldi et sellega tema ei tegele. Mingi aeg hiljem hakkas laps öösiti hambaid krigistama ja silme alla tekkisid tumedamad laigud. Kuna võtsime c´aasta tagasi kassi, kellel selgus veidi hiljem parasiidiprobleem, siis tegime mingi aeg hiljem tervele perele parasiidivastase 3e päevase kuuri Wermoxiga, kuid lapsel on need probleemid edasi. Kassi andsime kevadel ära ja temaga seotud probleeme nagu kassiallergiat ei peaks olema. Ma ei tea kelle poole pöörduda, kuna meie perearst on üsna leige suhtumisega. Kas peaksin uuesti allergoloogi juurde minema, sest vahepeal kui silme all on laigud tumedamad ja veidi paistes annan lapsele tavalist allergiarohtu ja tundub et läheb paremaks. Kodus on 2 õhupuhastajat, kuna mõlemad lapsed on tolmuallergias.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Tolmuallergia korral on sagedaseks nähuks öine ninakinnisus ja ninahingamise takistus, nohu. Kui ninahingamine on häiritud, siis võivad ka silmaalused minna tumedaks. Hammaste krigistamist on 1-l lapsel 5-st, see on sage lapseea näht. see võib olla ajutine ja seda võib vallandada stress, ärevus, kooliprobleemid. Krigistamine võib viidata ka lapse häirunud unele, st unehäiretele. Halb uni võib aga tekitada pea-, kõhuvalu.
Kui on kahtlus, et tolmuallergiast on lapsel allergiline nohu, siis selle raviks võite proovida käsimüügis olevat Flixonaset kord päevas ninna pihustada 3-4 nädalat järjest.
Õhupuhastajast on tolmuallergia korral vähe abi, sest selle korral on allergeeniks tolmulestad, mida õhupuhastaja ei saa kätte ei voodist ega vaibast. http://allergialapshingamine.blogspot.com.ee/2013/01/tolmulestaallergia.html#more

Toiduallergiat selles vanuses on harva ja tavaliselt saab siis ka lapsevanem aru, mis toit võiks olla kaebuste tekitaja. Kas Teie kahtlustate mõnda sellist toitu?
Kui peres on kellelgi piimasuhkru ehk laktoositalumatust, st inimesel tekib rõõsa piima toodete tarvitamise järgi kõhuvalu, -lahtisus, gaasid, kuid hapendatud piimatooted vaevusi ei tekita, siis võib sama probleem olla ka lapsel.

Rääkige uuesti oma muredest perearstile ja tema otsustab, kas last peaks konsulteerima uuesti allergoloog. Nahateste tehakse mitte sagedamini kui kord aastas.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

3 kuuse imiku kakamisemure

Tere!!
Minul järgmine mure:nimelt minu 3 kuune poeg ei ole alates 1,5 kuuselt ise korralikult kakanud. Esimest korda oli vahe 7 päeva kui ta polnud kakanud siis soovitati mul teda mixrolaxiga aidata ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kõhukinnisusu on lastel sage tervisemure. Tõepoolest rinnapiim seeditakse väga hästi ära ja soolestikku jääb vähe toidujääki, mida välja kakada. Seepärast peetaksegi normiks kui laps ...

Loe edasi

vaktsineerimine

Kas mitme erineva süsti tegemine korraga võib lapse organismi liialt koormata?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere
Mitme vaktsiini tegemine korraga ei koorma terve lapse organismi ülemäära.
Vaktsineerimisel on väga vähe vastunäidustusi ja praegu kasutuselolevad vaktsiinid annavad harva reaktsioone.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: