Laik lapse keelel 13.07.11 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Minu 2a 11 kuusel tüdrukul on laik keele peal, kas peaksin muretsema? Pean ütlema ka seda, et ta kasutab magamaminekuks ikka veel lutipudelit mahlaga. Kuidas sellest teda võõrutada? Oleme rääkinud sellest, aga magamaminekul kisa majas. Kuna ta oli väiksena kehv sööja, siis sai kaua õhtuti ikka sooja piimasegu antud, Aptamil 2-aastastele, nüüd aga jama majas.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kahjuks ei näe ma seda laiku ja Teie ka ei kirjelda, milline, kus ja kui suus see laik keelel on. Seetõttu ei oska ma laigu kohta midagi arvata.
Lutipudeli andmine tuleb kindlasti lõpetada!! Eriti halb on magamaminekuks kas mahla või piima joomine, sest mõlemad joogid sisaldavad suhkrut ja see rikub lapse hambad ära. Peagi 3-aastaseks saav laps peab enne magama minekut hambad puhtaks pesema ja pärast seda ei tohiks midagi suhkrutsisaldavat süüa-juua! Kui lutipudelist loobumine on raske, siis asendage mahl või piim enne uinumist veega, palja veega, ka selle sisse ei tohi midagi magusat panna! Ise peate olema väga järjekindel, võõrutamise ajal ei tohi lapse soovidele järgi anda.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Keele laigud

Tere!
Lapsel kuu aega keelel laigud.
Muutuvad. Ka ööpäeva lôikes. Vahel vajub laik paari làeva jooksul nagu poole keele ulatusse ja siis “algab” nagu jàlle uuesti. Perearst ei osanuf midagi ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pildilt ei ole väga hästi kogu keel näha, üks keele külg on "peidus", aga kui laigud on muutuvad ja need ei põhjusta lapsele vaevusi, siis sobiks leid ikkagi geograafilisele keelele. ...

Loe edasi

Punane laik käel

Tere!

Minu lapse vasaku käelaba küljel on sünnist saati punane laik (2-3 mm), mis on katsudes natuke kõrgem. Tegemist on üksiku sellise laiguga. Millege võiks tegu olla, kas sünnimärgiga või ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tegemist on ilmselt väikse hemangioomiga, mis on healoomulised naha veresoonte seinast lähtuvad moodustised. Hemangioome leitakse kuni 12 % vastsündinutest. Esimesel eluaastal võivad ...

Loe edasi

Laigud lapse keelel

Tere 2aastat ja9 kuud vanal lapsel on läinud keel laiguliseks ja tundub et peal ka mingid villid et mida peaksin tegema. Laigud on tekkinud paari päeva jooksul

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Foto pealt mina lapse keelel ville ei näe.
Laigulise keele põhjusi on mitu:
* Kui lisaks laikudele on ka villid, siis võib olla tegemist mingi viirushaigusega, mis tekitab ...

Loe edasi

Punane laik lapse keelel

Tere. Mure lapse keelega. Avastasin umbes kuu tagasi lapse keele küljelt punase laigu,vahepeal on punasem. Lapsel esineb sageli suus pisikesi haavandeid,afte aga seekord ei ole selline laik valulik. Nüüd ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pilt on kahjuks ähmane ja selle põhjal ei saa midagi ütelda. Kui keele on ka valget katt, siis võib olla tegemist seenpõletikuga. Punane värvus võib viidata põletikule, kui aga hambaarst ...

Loe edasi

Väikelapse keel

Tere
2 aastasel lapsel on keele tagumises osas paremal pea sünnist alates laik, mis on veidi muust keeleo sast madalam ja alati teist värvi.Sümmeetriline ring ,ei puneta ei veritse ja last ennast ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Maakaart keel on tavalisel kirjum, st seal on laike rohkem. Kui laik on keelel sünnist alates, siis tõenäoliselt pole see midagi pahaloomulist, vaid on kaasasündinud eripära. Kui tegemist ...

Loe edasi

Katt keelel

Tere
Probleemiks on kollakas-oranžikas katt lapse keelel, mis tekkis u 1. elukuul ja oli algselt valge. Halba hingeõhku ei ole. Laps on praeguseks 6-kuune. Soodaveega ja mineraalveega puhastamine ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Teie lapse kaaluiive on olnud vähene, aga see mahub normi piiresse. Kõige paremini saab lapse kaalu- ja kasvudünaamikat hinnata perearst, kellel on olemas kõik andmed alates sünnist. ...

Loe edasi

Jälle angiin...

Minu 2,8 aastane lapselaps on juba kolmandat korda angiinis. Ikka tõsiselt - plekid kurgus, kõrge palavik.Saame rohtudega paari nädalaga asja korda, kuid hirm juba jääb, et kohe-kohe jälle... Pealegi ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ainult kirjas toodud kirjelduse põhjal on raske ütelda, kas tegemist on olnud tõeliste angiinidega või mõne muu nakkushaigusega. Ka mõned viirusnakkused annavad samasuguse pildi (plekid ...

Loe edasi

punane laik põsel

Lp. dr. Eller,



Minu 7. a. tütrel on 3mm suurune punane laik põsesarnal, mis tema kasvades on laienenud. Algul oli see tugev punane täpp. Käisime ka lastekirurgi vastuvõtul Tallinnas, ...

Vastas dr Maret Eller

Lugupeetud Hanna ema!

Operatsiooni järgselt jääb kindlasti arm. Laserravi puhul tavaliselt peaks jääma väiksem arm vöi ei jäägi armi. Osa punaseid laike on ka sellised, mis ei allu laserravile. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: