E.coli bakter 25.04.11 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
7.k. vanusel beebil tekkise eelmisel nädalal palavik (38.4), palavik kadus kolmandal päeval ja neljandal päeval tekkis lööve. Arst diagnoosis roseooli.
Haiguse ajal sai aga ka igaksjuhuks võetud uriini analüüs ja saadetud see ka külvi. Tavaanalüüs oli korras, kuid täna saabus külvi vastus, kus kasvas E.Coli 10 astmes 4- 10 astmes 5.

Meie perearst ei oska kuidagi kommenteerida, kas see vajab ravi või ei. Arvas, et laps ilmselt sündis sellega.

Kuidas peaksin edaspidi last jälgima? Kas see siis praegusel juhul ravi ei vaja ja tuleks oodata palaviku tekkimist, mis viitaks siis uroinfektsioonile ja alles seejärel ravi alustada? Või peaks siiski kohe antibiootikumikuuri läbi tegema?

Lugupidamisega,
mures ema.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

E.colit võib leiduda uriiniproovis väikeses koguses (<10 astes 5) ka ilma infektsioonita. Kui lapsel on aga palavik ja põletikunäitajad veres kõrged, muud põletikukollet ei leita ja uriinianalüüs korrast ära, siis vajab laps antibiootikumravi. Mina soovitan teha uue pissiproovi. Väga tähtis on analüüsi korralik võtmine. Enne proovi võtmist peab lapse alakeha korralikult puhtaks pesema. Kui kogute uriini kotiga, siis see ei tohi olla kaua keha küljes. Analüüs peaks jõudma laborisse 2 tunniga. Kui uues analüüsis kasvab ikka E.coli ja rohkem kui 10 astmes 4, soovitan konsulteerida laste neeruarstiga ehk nefroloogiga.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Coli bakteri kordumine

Tere!
Küsimusi on mitu ja mure suur. Loodan, et saate aidata.
Lapsel tekkis 7kuu vanuselt esmakordselt äge kuseteede põletik (sh kõrge palavik). Perearsti sõnul oli see tingitud järveveest, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kolibakter (E.coli) ehk soolekepike elab kõikide inimeste soolestikus, see normaalse soolefloora on üks bakter.
Miks mõnel lapsel satub soolekepike kuseteedesse, täpselt ei teata. ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere!
Lapsele tehti vereanalüüs, mis lisatud kaasa. Kuid kōik näitajad on alumisel piiril või isegi alla. Viimati oli haige juunis, kus oli äge viirus kõrge palavikuga. Pidevalt on mure, et põies ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Vereanalüüsis on veidi vähem leukotsüüte (WBC) ja veidi vähem ühte leukotsüütide osa - neutrofiile, kuid need on minimaalsed nihked, mille taga ei pruugi mingit haigust olla. Ka on normist ...

Loe edasi

E. Coli bakter 1-aastasel

Tere!
Lapsel avastati suuremas koguses E. Coli bakterit uriinis. Vanus on 1 aasta ja 1 kuud. E. Coli bakteri kontsentratsioon on olnud kõrge juba pool aastat. Perearst tahab teha antibiootikumiravi. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Probiootikumid ei aita E.colit uriinis vähendada. Millegi tõttu tehti ju lapsele uriinianalüüs, kus leiti suuremas koguses E. colit. Kas lapsel on olnud kuseteedes põletikke? Kui jah, ...

Loe edasi

Põiepõletiku ravi

22. septembril diagnoositi peaaegu aastasel lapsel põiepõletik. Määrati Bactrim. 4. oktoobril tegi perearst uriinikülvi, kust selgus, et uriinis on E. Coli bakter, soolekepike. Ta määras uue antibiootikumi, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pissiproovis oleva bakteri puhul on esmalt oluline kas seal üldse mingit pisikut kasvab ja kui siis kui palju seda seal on. Soolekepike E.coli on üks peamisi kuseteedepõletiku tekitaja ...

Loe edasi

1,4a lapsel E.coli 7-8 kord põies

Minu 1,4a laps on kromosoomi rikkega, esimest korda avaldus E.coli 2 nädalaselt. See sai kenasti välja ravitud ja tervelt 6 kuud ei olnud midagi. Nüüd aga praktiliselt iga kuu AB peal. Ei saa kuidagi jagu, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Teie ei ole süüdi, et lapsel on E.colist tingitud haigus. E.coli ehk soolekepike on inimestel soolestikus täiesti tavaline bakter. Kui aga see bakter sattub kuseteedesse ja hakkab seal ...

Loe edasi

E-coli?

Tere! Selline mure on, et 2a. lapsel on kaka limane ja viimased päevad on eriti. Lapsel on sünnistsaati kakaga probleeme olnud. Kas kõhukinnisus või lahtisus. Kinnisus pigem rohkem. Mõtlesin, et äkkis ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Väikese palavikuga kaasnev kõhulahtisus on enamasti infektsioonist/ nakkusest tingitud. Kui roe on limane ja seal on ka verekuide võib tekitajaks olla bakter, vesise kõhulahtisuse põhjuseks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: