Laps neelas lusika tüki alla 09.11.10 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere. Minu 1,9 aastane laps neelas kolm päeva tagasi alla keraamilise lusika tüki, mille üks äär oli terav(umbes 1x1cm suurune). Meie perearst arvas, et ei ole põhjust muretseda, küll ta ise välja tuleb. Küsimus aga - kui kaua see protseduur aega võib võtta? Kakab regulaarselt korra päevas ja kaka normaalne. Kas ta võib ka kuhugi lihtsalt pidama jääda või kuidagi soolestikku kahjustada? Kui kaua peaksime ootama, enne kui uuesti arstile pöördume?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Seedetrakti sattunud võõrkehad tulevad tavaliselt alati organismist välja loomulikku teed pidi, st laps kakab need välja. Et väljatulek oleks kiirem, soovitatakse anda sööke, mis tekitavad rohkem massi soolestikku, näiteks putrusid. Võõrkeha väljatulemine võib võtta aega mitu päeva. Arsti juurde tuleks pöörduda, kui lapsel tekib kõhuvalu.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Laps neelas plastik tükke

Tegin lapsele smuutit ( 2 aastane) ja avastasin seda juues et smuuti sees on olnud väiksed plastik tükid.
Suure tuvastamise tagajärjel arvan et tegemist on saiakoti kinnitus klambriga. Õnneks traadid ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Seedetraktist tulevad võõrkehad ise välja. Jälgige, kas kakaga tulevad tükid välja.
Arsti poole peab pöörduma, kui tekib kõhuvalu, oksendamine, halb enesetunne, kakas verekiud. ...

Loe edasi

1a tüdrukul kummagi nibu all kõva tükk

Tere! Umbes 2 kuud tagasi avastasin oma 1a tütrel justkui üleöö vasaku rinnanibu alla tekkinud kõva tüki, kui teda sülle võtsin. Oli ainult vasakus rinnas, täpselt nibu taga, hernetera suurune ja liikus ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tavaliselt ongi tükikeste põhjus rasvkude ja need kaovad iseeneslikult. Kui tükid rinnas suurenevad, peab neid uuesti kontrollima ca 4-6 kuu möödudes.

Lugupidamisega,
Loe edasi

Laps neelas metallist võõrkeha

Tere!
Eile õhtul juhtus selline asi, et laps sai kätte ühe patsikummi, millel oli väike metallist nn medaljon küljes. Mängis sellega ja ühtäkki avastasin, et ta oli medaljoni küljest ära kiskunud ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Üldreeglina tulevad võõrkehad ise loomulikku teed pidi ehk siis kakades välja. Peab lihtsalt jälgima. Kui tekib kõhuvalu, laps keeldub söögist, kaka muutub mustjaks või selles on verd ...

Loe edasi

Laps neelas alla patarei

Tere. Laps neelas alla patarei, sellise kellapatareist natukene suurema ümmarguse. Aga see tuli tal järgmine päev koos roojaga välja. Nüüd on paar päeva kõht lahti olnud. Kas see vöis ta sooltele vöi söögitorule ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Hea, et patarei iseeneslikult välja tuli, sest allaneelatud patarei võib peetuda seedeelundites ja põhjustada tõsist tervisehäiret. Täpsemat infot patareidest põhjustatud mürgituste ...

Loe edasi

Laps neelas ploomikivi alla

Tere,

minu 1 a 4 kuune tütar neelas 2 päeva tagasi alla ühe ploomikivi. Need ploomid olid Ungari ploomid, mis on suuremad Eesti omadest, kuid kivi on üldjuhul väiksem kui Eesti ploomidel (vähemalt ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ploomikivi on sellise kujuga, et see tuleb ise seedetraktist välja ja muretsemiseks pole põhjust. Väljatulek võib võtta isegi kuni nädala aega. Tõepoolest aitavad pudrud ,ka kartulipuder, ...

Loe edasi

Alla neelatud metallist 1-kroonine

Tere,
minu 3-aastane tütar neelas 16 päeva tagasi alla 1 kroonise. Kuna see oli tal alguses kurgus kinni ja ta oksendas, siis viis meid haiglasse kiirabi. Seal tehti röntgen ja selgus, et kroonine ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui võõrkeha loomulikku teed pidi seedetraktist välja ei tule, siis peab ikkagi mündi välja opereerima. Kui võõrkeha peetub pikaajaliselt kusagil sooletraktis ja sealt edasi ei liigu, ...

Loe edasi

Vitamiinid

Tere. Palun ütlege, kuidas sügisel ja talvel looduslike vitamiinidega aastast last võib turgutada( talveks juba poolteist a.).Millal võib hakata mett lusika pealt andma,mis koguses, kas küüslauk ja ingver ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pooleteise aastane laps võib süüa samasuguseid toite nagu pere teised liikmed. Kui lapsel ei ole allergiat ja ta on nõus sööma uute maitsetega toite, võite anda lusikaga mett ning küüslauku ...

Loe edasi

tere

Tere! Küsimus selline, et mida võib teha novynette tablet aastasele poisslapsele, kui ta selle alla neelas.

Tänud!
Ema

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Novynette toksilisus on väga madal. Seetõttu ei ole oodata mürgistusnähte, kui laps neelas alla ühe tableti.

Parimate soovidega

Heli Grünberg

Loe edasi

väikelaps neelas plastikut

Tere!
meie 1,3-aastane näris võimlemismatti (mingi plastik, poorne) ja neelas tükid alla, järgmisel päeval tulid roojaga tükid kahel korral välja. Raske on öelda, palju neid kokku oli. Millised on ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Tulevikus nn riski ei ole. Ohtlik on, kui laps neelab alla diskpatarei (söögitoru söövituse oht!) või suure läbimõõduga võõrkeha, mis ei lähe söögitorust edasi makku. Kui võõrkeha jääb söögitorusse ...

Loe edasi

Laps neelas alla klaasmuna

Laps 2 aastane. Muna on klaasist ja 1,5 cm läbimõõduga. Kas on olemas mingi võimalus, et see tal endiselt kuskil kõhus olemas on. Kõht käib läbi. Röntgen muna ei näidanud. Kuid laps on kuidagi loid ja ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Kui allaneelatud võõrkeha läbib söögitoru ja jõuab makku, siis läbib ta soolestiku ja ei põhjusta enamasti vaevusi ning väljub roojaga. See võib aega võtta isegi kuu-kaks. Väljaheite kontrollimine ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: