Beebi kaal ei tõuse 02.11.18 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Probleem on minu beebitüdruku kaaluga, mis ei taha hästi tõusta. hetkel on ta 6.nädalane ja saab vaid rinnapiima.

Sünnikaal 4010g, haiglast lahkudes kaalukadu 7,2% ehk 3720g

Elan Soomes ja siin ollakse väga mures ja ka mina, et kaalu tuleb vähe juurde.

Kaks päeva enne 1-kuuseks saamist oli kaal tal 4320g
Ühe nädala pärast oli uus kaalukontroll, 4485g (+165g). Peale seda ühe nädala pärast oli veel kaalukontroll ja siis oli kaal 4545g (+60g). Sellel nädalal tekkis ka nohu, ei tea kas see mängis väikeses kaalutõusus rolli. Hoolitsesin selle eest, et ninast saada võimalikult palju tatti ära, et saaks korralikult hingata.

Olen pumbanud välja rinnapiima, et saada teada, kas rindades on piisavalt piima. Siis kui ta oli paarinädalane, pumpasin ka välja piima kuna pidin kodust kauem eemal olema ja tuli väga kiiresti ühest rinnast 90ml ja enam ma edasi ei pumbanud kuna oli piisav kogus selleks korraks.
Nüüd aga vaevu sain mõlemast rinnast 50ml kokku, tüdruk ei söönud piisavalt ja sellevõrra langes ka piimakogus mul. Nüüd olen üritanud kõike teha, et kogused suureneksid ja paar päeva hiljem olen saanud mõlemast rinnast kokku üle 100ml.
Esimese lapsega mul kunagi probleeme ei olnud. Poja võttis ilusti iga kuu üle 1 kg juurde kuigi sõi lühikest aega.
Olen pakkunud alati mõlemat rinda. Ta sööb samuti lühikest aega nagu poja sõi. Sööb tihti, iga 1,5h- 2h tagant. Ta on tihti nutune, kindlasti on ka gaasivalud (poeg kannatas ka suurte gaasivalude käes).

Katsetasin, et kui palju pudelist sööb ja maksimaalne rinnapiima kogus, on olnud 50-60ml. Muretsesin kaalu ja olen enne söötmist ja peale söötmist kaalunud ja samuti üle 50g pole saanud, olen lisaks rinnale pakkunud veel lisaks rinnapiima pudelist, lusikalt, topsist, süstlast aga pole nõus sööma ta. Järeldan sellest, et ta sööbki mul väiksemaid koguseid.
Aga kuna ta sööb väikseid koguseid siis kaal ei tõusegi.
Päeval ärkveloleku aega on hetkel 2-3h ja siis ta siputab, naeratab vahest ning ei ole loid.

Ei tea enam mida teha, et kaal ilusti tõuseks. Tunnen, et olen kõike proovinud.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Esimesel elupoolaastal peaks võtma laps kaalus juurde 600-800 grammi kuus. Kui laps kaalub praegu 4545 g , siis ööpäevas peaks ta saama ca 750 ml rinnapiima. Seega kui laps sööb 8 korda ööpäevas, siis ühe toidukorraga võiks ta saada ca 95 ml rinnapiima. Teie arvestuste järgi saab ta aga 50 ml korraga, mis võib jääda väheseks.
Sagedasem vähese kaaluiibe põhjus on rinnapiima puudus. Olete väga tublisti teinud kõik, et rinnapiima kogust suurendada - sagedasem toitmine, piima väljapumpamine, ise peaksite ka piisavalt vedelikku tarbima ja puhkama, et piima tekiks juurde. Mida rohkem piima rinnast välja imetakse/lüpstakse, seda rohkem seda juurde tekib. Proovige toitmise sagedust suurendada.
Teiseks põhjuseks on rinnast piima imemise häirumine ja nohu on üks väga imemist segav haigus. Enne imetamist püüdke lapse nina puhastada, loputades soolaveega ja siis nohu välja tõmmata.
Kui ikkagi kaaluiive ei parane, pidage nõu kohaliku lastearstiga.
Tartu Ülikooli Kliinikumi imetamisnõustaja kontaktid leiate https://www.kliinikum.ee/lastekliinik/vastuvotuajad/2-uncategorised/20-imetamisnoustaja

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lapsel kaaluiive peaaegu olematu

Mis võib olla põhjuseks,et 3-4 kuusel kaal ei tõuse või lausa langeb? Esimesed kaks kuud oli kaaluiive normi piires (800 ja 600),kolmas kuu vaid 400g. Hakkasin ise kodus kaaluma ja märkasin et kaal langeb ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Esimestel elukuudel peaks olema lapse kaaluiive 600-800 g kuus. Neljakuune laps kaalub tavaliselt 6-7 kg ja sööb ööpäevas ca 1000 ml, millest rinnapiim või piimasegu peaks saama ca 900-950 ...

Loe edasi

Beebi kaal ei tõuse

Tere! Minul selline küsimus, et minu 4,5 kuuse lapse kaal ei ole viimased 2-3 nädalat enam tõusnud. Toitub vaid rinnapiimast. Varasemalt oli kaaluiive korralik: sündides 3,2 kg, 1 kuuselt 4,8 kg, 2,5 kuuselt ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui laps tunneb ennast hästi ja rõõmus, siis kaalutakse last kord kuus ja selle järgi antakse ka hinnang, kas lapse kaaluiive on olnud hea. Paarinädalase kaaluiibe põhjal on ennatlik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi