Neeruliiv 6-aastasel 11.02.18 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Elame välismaal hetkel ning laps käib siin koolis. Kuna ta viimase kuu-paari jooksul on hakanud kurtma küll valusid kätes-jalgades ning ka kõhuvalu, siis pöördusime siin arstikontrolli. Arst tegi vereproovi, millega kontrollis üldverd, reumatoidfaktorit, põletikunäitu kui ka streptokoki vastaseid antikehi ning ultraheli kõhust, et kõhuvalu põhjust kontrollida. Kõhuvalu põhjuseks on arvatavasti gaasid, sest laps kurtis vahetult enne seda kõhuvalu ning ultrahelis oli näha palju gaase. Küll aga leiti tal 1-2mm kristalle põiest ja neerudest, mis oli üllatav, sest pissimisprobleeme ta kurtnud ei ole ning ei ole tal varem ka diagnoositud näiteks põiepõletikku. Arst selle peale tellis lisaks uriiniproovi, mis kinnitas kristallide/liiva olemasolu ning ise vaatasin, et leiti ka leukotsüüte (lisasin pildi uriinianalüüsi tulemusest). Tulemuste saamiseks me uuesti arsti juurde minema ei pidanud, arst konsulteeris telefoni teel ning ütles, et see on normaalne ja soovitas rohkem juua. Kodus laps joob täitsa normaalselt, kuidas tal koolis joomisega on, seda kahjuks ei tea, aga kirjutasin õpetajatele, et nad seda võimalusel jälgiksid.
Vereproov üldjuhul oli korras, välja arvatud taas valged verelibled WBC, mille tase oli 12 (norm 5-10), lümfotsüüte oli 40% (norm 19-37%) ja PLT, mille tase oli 459 (norm 150-400). Kuna muud näitajad olid normipiires, siis arst leidis, et kõik on korras ja valgetele verelibledele pole vaja rõhku pöörata.
Kas võib tõesti seda pidada normaalseks ning mingit edasist uurimist ei vaja, tuleb lihtsalt veel rohkem lapsele juua anda ja see ongi piisav ravi? Mis võiks põhjustada 6-aastasel neeru- ja põieliiva?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Uriinianalüüsis võib leida amorfseid fosfaate ilma haiguseta. Amorfsed fosfaate (Ca, Mg põhiliselt) leitakse neutraalses ja happelises uriinis – normleid. Kui uriin on olnud külmkapis enne analüüsimist, siis võib neid rohkem välja sadeneda. Suurem vedeliku tarbimine aitab kristalle uriiniga väljutada ja amorfsete fosfaatide leidumine uriinis ei tähenda automaatselt põie- või neerukivide tekkimist.
Kõhuvalu on ka kooliealistel lastel sage probleem ja sagedamini on tegemist nö funktsionaalsete kõhuvaludega, millele on iseloomulik, et lapse üldseisund on häireta. Valu iseloom ja kestvus võivad varieeruda ja lapsed lokaliseerivad valu sageli naba piirkonnas. Kõhuvalu on päevasel ajal, st öösel kõht ei valuta, ja sellega ei kaasne oksendamist, kõhulahtisust, rooja muutusi ning kaalulangust. Mingi aja pärast funktsionaalsed kõhuvalud mööduvad iseeneslikult.
Valgeid vereliblesid võib 5-7 aastase lapse veres olla 5,0–14,5 x 10E9/L, seega Eesti kasutusel olevate referentsväärtuste järgi on leukotsüütide hulk 12 normis. Lümfotsüütide hulk jääb samuti normi. Trombotsüüte (PLT) on veidi rohkem, aga nende arv võib olla kõrgem pärast ägeda haiguse põdemist.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Rinnas tükk

Tere. Tahaksin teada, kas see on normaalne kui 6 aastasel lapsel tekkis paremasse rinda tükk ja tundub, et ta tahab naiseks areneda. Kas peaksime piirama mingeid toiduaineid?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Palun näidake oma tütart perearstile. Naiseks arenemine toimub kõige varem 9-aastaselt ja kui Teile tundub, et see protsess on alanud juba 6-aastasel tüdrukul, siis peaks rindade suurenemist ...

Loe edasi

Silma punetus

Tere! Mure on selline, et 6-aastasel lapsel ühe silma välisnurk punetab kergelt juba paar nädalat. Peale punetuse kaebusi ei ole, mäda jms pole. Millega võib tegu olla ja kas oleks vaja arstile näidata?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Raske on ise nägemata arvata, kas punetab silm või silma nurga lähedal olev nahk. Õigem oleks pöörduda silmaarsti vastuvõtule.
Lugupidamisega
Heli Grünberg

Loe edasi

läkaköha

minu 8-aastasel lapsel on läkaköha juba 3 nädalat, ise olen rase 36- nädalat. Kuna läkaköha kestab umbes 6-8 nädalat sooviksin teada, kuidas mõjub see lapsele kes on varsti sünndimas? Kas peaksin sünnitusmajas ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Kui läkaköhaga laps on köhinud juba üle 3 nädala, on vähetõenäone, et ta köhimisel haigustekitajaid eritab. Kui laps on saanud antibakteriaalset ravi nt. erütromütsiini, peaks tekitaja eritus ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi