borrelioos ja imetamine 28.01.18 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Mul avastati borrelioos 2010. aastal. Tegemist võis olla vana nakatumisega, sest puuki pole ise kunagi enda peal näinud. Kõigepealt kirjutas perearst antibiootikumi ravi tablettidega. Hiljem võttis neuroloog seljaajuvedelikku, mis kinnitas borrelioosi ning sain 2 nädalat veenisisest antibiootikumiravi. Olen aru saanud, et borrelioosinäit jääb verre veel pikaks ajaks pärast ravi. Igatahes 2016.aasta suvel olid borrelioosinäidud veel positiivsed.

Olen pärast haigestumist sünnitanud 2 last. Nüüd hakkasin hirmuga mõtlema, et äkki olen oma lapsed borrelioosiga nakatanud, sest toitsin/toidan rinnapiimaga. Noorem laps on 4-kuune ja saab hetkel rinnapiima. Kas borrelioos levib emalt lapsele rinnapiimaga?

Tänan Teid vastuse eest juba ette

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Borrelioosi tekitajat Teie veres ega rinnapiimas enam ei ole, sest Teid on selle vastu antibiootikumidega ravitud, Küll aga jäävad pikaks ajaks (aastateks) Teie vereseerumisse borrelioosi vastased antikehad, mis näitavad, et olete kunagi haigust põdenud, aga antikehad ei kanna haigust edasi ja võite last rahumeeli rinnapiimaga toita.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Borrelioos ja imetamine

Mul tekkis põlveõndlasse punane laik ja nüüd sain vastuse et mul on borrelioos. Imetan oma 8kuust beebit. Kas katema võis nakkuse mult saada? Kas on antibiootikume mida võib ka imetamise ajal võtta?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Teie ei saa lapsele nakkust anda, rinnapiima kaudu nakkus ei levi.
Amoxicillin võiks sobida imetamise ajal borrelioosi raviks.
Kas on täiesti kindel, et Teil on borrelioos.? ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi