Lapsel lööve 06.11.14 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Lööve algas 18.okt. õhtul kui laps näitas põlvele et sügeleb.Väike punn oli aga rohkem edasi ei vaadanud .Tal talviti ikka muutub nahk karedamaks ja määrisin Novalani kreemi peale.Järgmisel päeval olid jalgadel kublad.Põhiliselt kintsudel.20.okt. käisime ka perearstile näitamas.Arvas et lööve millegist ja kirjutas Tsinkloksutist.Õhtul alustasime sellega määrimist.Paari päeva möödudes oli keha vasakul küljel kaenlaaluseni ja käsivarre alt peenteraline lööve,meenutas natuke Roseooli löövet.Ei olnud sellised suured kõrged kublad.23.okt. läksime uuesti arstile.Tehti vereproovid üldvere vaatamiseks ja allergiatestiks.Kirjutati Zyrteci tilgad 2x päevas 5 tilka.Üldveri oli korras ,mõne päeva pärast tuli allergia vastus ja see oli ka puhas.Kahtlustasime et uuest Yomi d-vitamiinist ehk ja lõpetasime selle andmise.Lööve endiselt püsis ,ei olnud paranemise märke aga ei tulnud ka juurde.29.okt kirjutas arst Advantani kreemi.Õhtuti määrisime kuid paranemist siiski polnud,pigem jalgadel tuli juurde.Kehale määrisin Advantani ühel õhtul ,kuna kehal nahast kõrgemaid kuplasid polnud.Kehal taandus ,on veel õrnalt näha kuid taandus.
Kuna jalgadel ma paranemist ei märganud ,pigem tundus asi halvenevat siis käisin 31.okt. ka nahaarstile näitamas.Ka tema kinnitas arsti sõnu et allergiline lööve kuid kontakt allergia mitte sisse söödud ainest.Oli perearsti poolt määratud raviga rahul.
Last ennast need punnid ei häiri,nüüd viimased päevad on jalgu natuke süganud kuid magab rahulikult.Tänaseks 6.nov. on jalad suuri kuplasid täis ,põhiliselt pealt.On mõned ka taga ja tagumikul.Kõhul mõni täpp ja käsivartel nahast kõrgemad kublad.
Pesuvahendid vahetasin kõik allergiavabade toodete vastu.Pesupulbrist ei usu et lööve tingitud on kuna kaelal (mis higistab kõige tihemini ) puudub igasugune lööve.Põsed puhtad ei mingit löövet.
Kirjutasin ka eelnevalt Perekooli kaudu lastearstile oma kirjelduse aga kuna pilti lisada ei saanud on raske öelda millega tegu võib .Tema arvas et tegu võib olla viirusest tekkinud lööbega.Enne löövet oli poiss haige.13.okt. õhtul tõusis palavik ja püsis kaks päeva.Teisel päeval püsis kõrgemana,kuni 38,6.Oli nohus.
Nüüd on taas haige,palavik tõusis 4.nov. õhtul 38,2,muid sümptomeid polnud.Palavik püsis terve 5.nov. 37,4-38,2.Hakkas köhima ,köha on rögane,nina tatine .Palavik täna 6.nov püsinud 37,1-37,5.Kasutan raviks Humeri tilkasid ,määrin hanerasvaga ja panin ka Paracetamoli küünalt.Homme lähme perearstile näitama.
Poiss muidu väga terve olnud ,talviti ikka korra paar haige olnud aga nüüd on ta nii lühikese ajaga haige ning lööve mis ei taandu.
Olen mõelnud võimalikud varjandid läbi millest lööve olla võib kuid midagi uut meie koju pole tekkinud ,kass on kuid õues ja temaga kokkupuude minimaalne,on ka akvaarium mis varsti 2 kuud olnud kuid lapsel puudub ligipääs kalatoidule ja tarvikutele.
Süda ei anna rahu et muidu terve poiss ja nüüd üks häda ajab teist taga.
Kui on allergiline lööve siis miks ta allu ravile ,selle aja peale peaks juba pooledki punnid jalgadelt pidanud kaduma hakkama või tõesti võtab see nii kaua aega ?Kas võib olla et lapsele ei sobi Advantan kreem ?
AItäh vastuse eest!

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Ilma löövet nägemata on tõesti raske otsustada, millise lööbega on tegemist. Kui aga nahaarst arvas, et see on allergiline lööve, siis raviks sobibki hormoonkreem (Advantan), mida võib järjest määrida lööbele kuni 2 nädalat. Kui on kublad, mis sügelevad, siis aitab Zyrtec 5 tilka kaks korda päevas.
Allergilist löövet võib ägestada ka viirushaigus ja seepärast kohe ravi ei aitagi.
Varuge kannatust, enne kahenädalast igapäevast ravi ongi raske otsustada, kas ravi aitab või mitte.
Kuni lööve püsib, vältige lapse menüüs uusi sööke-jooke ja tsitrusvilju, maasikaid, tomatit, pähkleid, šokolaadi, kakaod, mett ja teisi maiustusi. Muidugi ei pruugi üldse lööve olla tingitud eelnimetatud toitudest, aga need söögid võivad soodustada lööbe püsimist. Ka kratsimine pikendab lööbimise aega.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Pisikesed punnid näos

Tere! Selline mure,et lapsel tekkisid punnid 5 päeva tagasi ninale ja silma ümbrusesse.Alguses olid punnid päbipaistvad ,nüüd juba punakad.Hetkel perearsti kätte ei saa ja arusaamatu mis see olla võiks.Hetkel ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahjuks ei saa diagnoosi pildi alusel ütelda. Oleks vaja oluliselt rohkem infot: kas lööve sügeleb, kas lapsel on olnud varem löövet, kas lapsel on palavikku jne.

Lugupidamisega, ...

Loe edasi

Lööve lapse rindkerel

Lapsel tekkis nädala algul väike lööve seljal nüüdseks on see juba edasi levinud. Palaviku või mõnda muud sümptomite ei ole. Kas tegemist võib olla allergilise reaktsiooni või viirusliku löövega?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahjuks ei saa Teile vastata, sest pole küsimusele lisatud pilti ja ilma löövet nägemata, ei saa ma mingit otsust teha.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Lööve kätel ja jalgadel

Tere.

Lapsel tekkisid paar päeva tagasi põlvedele, käe seljale ja jalalaba peale väikese punnid. Palavikku, sügelust ega muid kaebusi ei ole.
Samuti ei meenu, et ta oleks midagi uut ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lööve meenutab eelkõige viiruslöövet, aga ilma löövet tervikuna nägemata ei saa kindlat diagnoosi ütelda.
Allergiline lööve tavaliselt sügeleb, seda lapsel pole. Viiruslööbega ...

Loe edasi

Lapsel nahal lööve

Tere lapsel imelik lööve.Nädalv.oli palavik 39 andsin ühe korra palaviku siirupit. Pühapäev palavik
kadus,nüüd tuli köha. Esmaspäeval oli lihtsalt veel nõrk ja ei söönud väga ,jõi palju vett ja midagi ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Teie poolt saadetud pilt on kahjuks ähmene ja lööbest ei saa pärsi täpselt aru. Kirjelduse järgi võiks olla tegemist nõgestõve ehk urtikaariaga, millele on iseloomulik, et lööve "tuleb ...

Loe edasi

Lapsel sellised punnid.käe peal on niipalju.kaela peal ja kôju ning aelja peal on vähe

Palun abi nende punnidega seaoses kas see võib olla mingi alergia või midagi muud

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahjuks on pilt väga udune ja ei saa ütelda, kas on see allergia või midagi muud. See võib olla allergia, aga võib ka olla putukahammustus või viirushaigus või mingi mu nahahaigus.
Loe edasi

Lööve nahal

Tere. Olen juba nõutu. Lapsel oli neljapäevast pühapäevani kõrge palavik. Alates kolmapäevast tekkisid mingid punased laigud rindkerele. Neljapäeval käis kiirabi, arvas et tegu kontaktdermatiidiga, soovitas ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

On olemas selline lastehaigus nagu "kolme päeva palavik", meditsiini keeles exanthema subitum. Sel juhul on lapsel kolm päeva kõrge palavik ja palaviku langedes tekib nahale punetav ...

Loe edasi

Lapsel lööve kehal (kas naaskelsabadest?)

Umbes 3-4 nädalat tagasi tekkis lapsel kehale lööve. Keha külgedele(umbes ribide juurde). Hiljem ka küünarnukkidele ning õlale. Lööve on väikse teraline, nagu kananahk oleks kogu aeg peal. Vanem lööve ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ilma löövet nägemata ei oska diagnoosi panna ega põhjust ütelda. Zyrtec aitaks nahasügeluse vastu. Löövet on vaja tõenäoliselt ravida paikselt mõne ravikreemi või -salviga. Kindlasti ...

Loe edasi

Oht sarlakitele

Mul on 5a tütar. Käib lasteaias. Eile lasteaiast koju tulles ütles kasvataja, et lasteaias möllavad sarlakid. Täna hommikul läks laps lasteaeda ja õhtupoolikul helistati, et lapsel palavik üle 38. Seepeale ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Sarlakite peiteaeg on lühike 3-5 ((8) päeva. Lööve tekib 1-2 haiguspäeval, alguses näole kaelale ning edasi üle kogu keha.

Lugupidamisega,
Tiia

Loe edasi

punased laigud üle keha

tere!
9 kuusel poisil ilmusid eile õhtul kehale punased laigud, täpid ja kriipsud. neid on tihedasti igal pool. ei ole punnid, kärnad. need ei ole ümbritsevast nahast kõrgemad. palavikku pole, meeleolu ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Tuulerõugete korral on väikesed vesivillid, millele tulevad koorikud. Punetiste lööve on õrnroosade laikudena. Kirjelduse järgi võiks lapsel olla allergiline lööve. Raske on löövet nägemata ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi