5aastasel tüdrukul jalavalud 10.01.14 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere. Minu mure järgmine...minu 5aastane tütar hakkas augustis paremas jalas valu kurtma, valutas vaid öösiti, käisime perearstil ja öeldi, et tegu kasvuvaluga. Kui suunas edasi Tartusse, käisime ka seal, ühtegi analüüsi ei tehtud, lihtsalt arst katsus jalga ja ütles, et kasvuvalu. Läksimegi siis koju tagasi. Öösiti määrisime hobusesalviga ja jäägeeliga, aitas mõneks ajaks magama jääda. Nüüd 1 jaan. hakkas vasak jalg valutama, lausa nuttis. Läksime siis uuesti perearstile ja nõudsin analüüse. Saadeti Põlvasse verd andma. Täisveri oli korras, aga CRV on 25, öeldi et põletik, käisime ka täna röntgenis ära, aga vastust pole veel saanud. Saadeti 16 jaan jälle Tartusse.
Kas see CRV 25 on väga halb näitaja ja millest see põletik või tekkida jalga? Kas see põletik on siis nüüd mõlemasse jalga läinud?
Miks valutavad jalad siis öösiti, kui on põletik?
Kuidas seda ravitakse ja kas ravi on väga pikaajaline? Kas see võib olla krooniline liigesepõletik?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

CRV 25 võib olla ka näiteks tingitud nohust, köhast, mingisugusest viirushaigusest. Seega ei saa ütelda, et CRV on tingitud ainult jalavalust.
Kasvuvaludele on just iseloomulik öine valu ja päeval on laps rõõmus ning jalavalu ei kurda ning jalaliigestes mingisugust paistetust ega muud haiguslikku ei ole. Kasvuvalud on sagedamini 4–8aastastel. Valu on tavaliselt öösiti sääre- või reiepiirkonnas ja valu läheb üle kas iseenesest või masseerides. Selline valu kaob enamasti murdeeas.
Teie teistele küsimustele saab vastata ainult see arst, kes on näinud last ja kõikide uuringute tulemusi. Kindlastei saate on küsimustele vastused 16. jaanuaril.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Jalavalud

Lapsel algasid öised jalavalud ca 2 aastaselt ning kestavad juba 3 aastat.Laps ärkab nuttes. Kord valutab üks siis teine jalg. On perioode kui see on mitu korda nädalas, on nii, et möödub kuu paar ilma ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Öised jalavalud on sageli nö kasvuvalud, mis ajaga mööduvad. Kasvuvalusid on kuni 37 % lastest vanuses 2-10-aastat. Kasvuvaludele on iseloomulik, et nad ei esine iga päev, vaid vahelduvad ...

Loe edasi

Hommikused jalavalud

Tere! 9. aastasel lapsel on hommikuti jalavalud, perearst peab seda kasvuvaluks, mina mitte, Seega ei ole saatnud last eraldi uuringutele.
Jalad valutavad labajala ümbruses, kedrakondi juures. Tundub, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui hommikuse valuga kaasneb ka liigesjäikus, turse liigespiirkonnas, peaks välistama liigespõletiku ehk artriidi. Lamenenud pöiavõlvi korral võiks jalad valutada just pärast koormust, ...

Loe edasi

Jalavalud lapsel.

Tere,
Minu tütrel on jalavalud, vahel kuu aja tagant, vahel sagedamini. Valu kaebab ta nii sääreluu kui ka hüppeliigese piirkonnas. Vahel ärkab öösiti lausa nutuga, siis masseerin ta jalgu ja jääb ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Muidu tervel 3-12aastastel lapsel on jalavalude korral enamasti tegemist nn kasvuvaludega. Miks kasvuvalud tekivad, pole täpselt teada, aga kasvuvalusid võib olla rohkem füüsiliselt ...

Loe edasi

nahahaigus

mu 5aastasel pojal on jalgadel laigud, mis meenutavad kananahka.nad ei sugele ega ole ka punased, kuid nad levivad.kreemide kasutamine ei ole aidanud.millega voib olla tegemist?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ilma laike nägemata on väga raske diagnoosi panna. Peate kindlasti minema nahaarsti vastuvõtule, kuhu saate minna ka ilma perearsti saatekirjata.

Tegemist võib olla karvanääpsu ...

Loe edasi

5-aastasel tüdrukul suur kõht

Tere! 5-aastasel tüdrukul, kes on normaalkaalus (pikkus 110 cm ja kaal 17-18 kg), on suur kõht nagu imikul. Kuidas ja milliste meetoditega saaks tüdruku kõhtu "saledamaks"? Tänan!

Vastas dr Merle Paluste

Lugupeetud lapsevanem!

Eelkõige peab selgitama põhjuse.Põhjus võib olla vales kehahoius, samuti võib põhjuseks olla rahhiit. Peaksite pöörduma oma perearsti vastuvõtule.Kui haiguslikke põhjusi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi