Beebi kaal ei tõuse 15.03.13 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Minul selline küsimus, et minu 4,5 kuuse lapse kaal ei ole viimased 2-3 nädalat enam tõusnud. Toitub vaid rinnapiimast. Varasemalt oli kaaluiive korralik: sündides 3,2 kg, 1 kuuselt 4,8 kg, 2,5 kuuselt 6,9 kg ning 4 kuuselt 8 kg. Nüüd viimastel nädalatel ei ole juurde võtnud. Muidu on laps väga aktiivne ja rõõmus laps ning mingeid haigusnähte ise ei tähelda. Kas selline kasvu "peatumine" on normaalne, et kaaluiivet mingil hetkel üldse ei ole?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kui laps tunneb ennast hästi ja rõõmus, siis kaalutakse last kord kuus ja selle järgi antakse ka hinnang, kas lapse kaaluiive on olnud hea. Paarinädalase kaaluiibe põhjal on ennatlik järeldusi teha. Lapsi kaalutakse vaid sagedamini siis, kui lapsel on mingisugune terviseprobleem, mis tagajärjel võib arvatavasti tekkida kaaluiibe vähesus.
Lapse kaalu hindamiseks on kõige parem kasutada kaalu, pikkuse ja peaümbermõõdu kõveraid, mille alusel saab lapse kasvamist hinnata. Esimesel elupoolaastal võtab tita kaalus juurde keskmiselt 600–800 grammi kuus. Mõned rinnapiimabeebid kasvavad alguses palju kiiremini ning hiljem jälle veidi aeglasemalt. Tavaliselt lapsed kahekordistavad oma sünnikaalu 4-ks elukuuks. Teie laps kaalub praegu 8 kg, st tema kaaluiive on olnud väga hea ja võib-olla nüüd on käes see moment, kus kaalu tuleb mõni nädal natuke vähem juurde. Kui laps on heas tujus ja rõõmus ning pissib päevas vähemalt 6-8 korda, siis tõenäoliselt pole tal piimapuudust ega haigust.
Kui võtab kaalus vähem juurde, siis vanematel võib tekkida kahtlus, et laps saab vähe rinnapiima. Rinnapiima koguse hindamiseks peaks 1-2 päeva mõõtma söödud rinnapiimapiimakogust. Selleks kaaluda last samades riietes ja mähkmega enne ja pärast toitmist ning kahe kaalumise vahe ongi söödud piimakogus. Need koguseid kokku liites saab arvutada rinnapiima koguse ööpäevas. 4-kuune laps võiks saada ööpäevas 700-900 ml rinnapiima.
Kui laps läheb 5-kuuselt perearstikeskusesse, siis tead kaalutakse ja mõõdetakse ning perearst või pereõde annab hinnangu tema kaalule ja kasvule. Ja mina usun ja loodan, et muretsemiseks pole põhjust, sest laps tunneb ennast hästi.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Beebi kaal ei tõuse

Tere!

Probleem on minu beebitüdruku kaaluga, mis ei taha hästi tõusta. hetkel on ta 6.nädalane ja saab vaid rinnapiima.

Sünnikaal 4010g, haiglast lahkudes kaalukadu 7,2% ehk 3720g

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Esimesel elupoolaastal peaks võtma laps kaalus juurde 600-800 grammi kuus. Kui laps kaalub praegu 4545 g , siis ööpäevas peaks ta saama ca 750 ml rinnapiima. Seega kui laps sööb 8 korda ...

Loe edasi

Lapsel kaaluiive peaaegu olematu

Mis võib olla põhjuseks,et 3-4 kuusel kaal ei tõuse või lausa langeb? Esimesed kaks kuud oli kaaluiive normi piires (800 ja 600),kolmas kuu vaid 400g. Hakkasin ise kodus kaaluma ja märkasin et kaal langeb ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Esimestel elukuudel peaks olema lapse kaaluiive 600-800 g kuus. Neljakuune laps kaalub tavaliselt 6-7 kg ja sööb ööpäevas ca 1000 ml, millest rinnapiim või piimasegu peaks saama ca 900-950 ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi