Lapsel südamepuperdamine 20.03.12 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere.

Just 7-aastaseks saanud lapsel on olnud paar murelikuks tegevat episoodi südamega. Viimati juhtus see kuu aega tagasi, peale mandlioperatsiooni. Kolmandal opijärgsel hommikul ütles laps kohe peale ärkamist voodis lebades, et ta süda lööb väga kiiresti ja et pisut iiveldab ka. Südamelööke mõõtes sain tulemuseks 120. Lapse enesetunne oli ilmselgelt kehv, ta oli nõrk ja tahtis vaid pikutada. Südamepuperdamine kestis päris pikalt, ligi tund aega. Viimaks taipasin talle suhkruvett pakkuda ja ei oska öelda, kas sellest, ent lapse enestunne paranes varsti ja südametegevus läks normi tagasi. Hiljem soostus ta ka pisut sööma. Mandliopi tõttu oli ta olnud vahetult enne seda juhtumit üsna kasina söögi peal - neil kolmel päeval sõi ta minimaalselt, sest kurguvalu segas. Hiljem hakkasingi mõtlema, kas südame puperdamine ja iiveldus võis olla ehk opijärgsest söömatusest tingitud. Kas võis olla, et veresuhkur läks liiga madalaks?

Mul meenus ka, et eelmine analoogne intsident oli tal olnud peale 2-päevast okseviirust, kus ta samamoodi oli peaaegu söömata. Juua ta küll sai, aga ka mitte tavapäraselt, vaid vähem.

Minu küsimus ongi, kas madal veresuhkur võib põhjustada südame puperdamist ja iiveldust? Ja kas veresuhkur võib nii lühikese aja jooksul siis sedavõrd madalaks minna, et tekitab lausa sellist halba enesetunnet? Kas see on normaalne või viitab selline veresuhkru langus mingile tervisehädale? Muidu on lapse veresuhkur alati perearstil mõõtes normis olnud, 4,3 mmol/l ja 5,2 mmol/l.

Paar korda varem on ka laps kurtnud südame puperdamist, kahjuks ei mäleta nendest kordadest, kas see ka siis mõne haigusega kokku langes.

Mainin ka seda, et sügisel käisin nende episoodide tõttu lapsega kardioloogil ja ta südant uuriti. Tehti EKG, ultraheli ja ka ööpäevane Holter. Arst patoloogiat ei leidnud. Epikriisil on kirjas järgmine info:

Südame toonid normaalse tugevusega, lõhestunud.
Fr. 80 x minutis, kerge respiratoorne arütmia.
Lamades süstoolne kahin sternumi vasakul serval, p.m. 3-4 PSS, tipul, seistes praktiliselt kaob.

EKG: patoloogilise leiuta
EhhoKG: patoloogilise leiuta
Ekg-Holter:
jälgitud ööpäeva jooksul patoloogilisi rütmihäireid ei esinenud. Max. fr. 200 x min, siinusrütm, mis langeb ajaliselt kokku halva une tõttu nutuga ärkamisega (minu vahemärkus: tol perioodil esines lapsel vahel unepaanika hooge). Periooditi väljendunud siinusarütmia; ühtki paroksüsmaalse tahhükardia episoodi jälgitud ööpäeval ei esinenud. Praegu südame poolt patoloogiat diagnoosida ei saa.

Südamearstil käies ei taibanud ise veel neid episoode söömatuse ja madala veresuhkruga seostada, seega ei osanud ka selle kohta küsida. Seega sooviksingi väga teada, kas konkreetsed südamepuperdamised võisid tuleneda madalast veresuhkrust ja kas see, et veresuhkur vähese söögi tõttu nii madalaks läks, on normaalne või haiguslik.

Ette tänades
E.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Madal veresuhkur võib tekitada südamepkslemist, käte värisemist, higistamist. Kas aga Teie lapsel oli südame puperdamise põhjuseks madal veresuhkur, ei saa kinnitada muul moel, kui mõõta veresuhkru väärtust halva enesetunde ajal. Kui veel peaks selline situatsioon korduma, et laps on söömata ja tunneb ennast halvasti, võiks veresuhkrut mõõta. Enne seda ei tasu mingeid järeldusi ega ennustusi teha.
Laste süda lööbki kiiremini kui täiskasvanutel. Kuue- kuni 12-aastastel lastel on normaalne, et süda lööb minutis 80-120 korda. Seega Teie poolt mõõdetud 120 lööki minutis jääb veel normi piiresse.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

11,5 kuuse magama õpetamine ja rinnast võõrutamine

Tere,

11,5 kuune sai öösiti rinda (umbes 8-10 korda) ja magas ema kaisus. Otsustasin lapse oma voodisse panna ja oma tuppa ning korraga võõrutada öisest söömisest. Praegu paneb last magama ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Rinnast loobumise ja iseseisvalt magama jäämise õppimine ongi keeruline aeg nii lapsevanematele kui ka lapsele. Sellega harjumine võib võtta aega mitu nädalat, enne kui laps õpib magama ...

Loe edasi

Rota vaktsiin

Tere,

Mure 3-kuuse lapse pärast. Nimelt 4 päeva peale teise rota vaktsiini saamist hakkas laps päevapealt kakama 8-10 korda. Enne kakas 1-3 korda päevas. Laps saab rinnapiima ja Aptamili veidi ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pärast rotaviirusvaktsiini võib tekkida sagedasem kakamine, aga võimalik, et laps sai samal ajal ka mingi muu seedetrakti viirushaiguse, mis kulgeb kõhulahtisusega. Ega Te pole oma menüüs ...

Loe edasi

Neeruliiv 6-aastasel

Tere!
Elame välismaal hetkel ning laps käib siin koolis. Kuna ta viimase kuu-paari jooksul on hakanud kurtma küll valusid kätes-jalgades ning ka kõhuvalu, siis pöördusime siin arstikontrolli. Arst ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Uriinianalüüsis võib leida amorfseid fosfaate ilma haiguseta. Amorfsed fosfaate (Ca, Mg põhiliselt) leitakse neutraalses ja happelises uriinis – normleid. Kui uriin on olnud külmkapis ...

Loe edasi

Ebaühtlane südametegevus

Mõõtes lapsel vererõhku näitas vererõhuaparaat südamemärki, mis näitab, et on probleemid südamega,nii on aparaadi kasutusjuhendis kirjas. Ja tõesti aparaadi peal südame löögid olid väga segased, oli pikk ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Südametöö ebaregulaarsuse üle saab otsustada vaid südame kuulamise või EKG alusel. Esmalt võiksite minna perearsti juurde, kes kuulab lapse südant. Lastel võib südame löögisagedus võibki ...

Loe edasi

Söömine, uni

Tere !

Mure on tütre pärast. Sünnitus oli raske 36 h, sündides neelas loote vedelikku ning pandi 1 h hingamis aparaadi alla. Peale seda algasid söömis probleemid. Käisin temaga imetamis nõustamises. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kuna lapsel on väga palju probleeme, siis soovitan lastearsti konsultatsiooni.
Rinnapiim on lapsele parim piim ja seda andke edasi. Kui aga tundub, et rinnapiimast jääb väheks, ...

Loe edasi

Kõrge ASO tiiter ning sellega kaasnevad tüsistused.

Tere,
Umbes kaks kuud tagasi pöördusin perearsti poole aeg-ajalt esinevate südame rütmihäirete, pikemat aega kestnud madala palaviku(37.3) ja pideva väsimuse tõttu. Vereanalüüsist selgus, et minu ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

ASO tiitri normaliseerumine võtab tõepoolset kaua aega. Tiiter iseenesest ei põhjusta ühtki haigust, küll aga pikalt olnud põletikukolle (mandlid) võisid, aga ei pruukinud, mõjutada ...

Loe edasi

1a10k lapse kakab alati pisar silmas aga kaka pehme

laps on sünnist saadik kakades pingutanud, otseselt ta ei punnita enam nagu beebina aga näost punane keskendub ja kui järsku tuleb siis tõmbab kangeks ja peale väljutust tõmbab silmagi märjaks. Erinevatel ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kaka värvus sõltub toidust, mida laps sööb. Kui ta saab punast liha ja kala, siis võiks kaka olla pruunikamat tooni, kui aga sööb palju piimatooteid, siis võibki kaka olla kollane. Kaka ...

Loe edasi

borrelioos ja imetamine

Tere!

Mul avastati borrelioos 2010. aastal. Tegemist võis olla vana nakatumisega, sest puuki pole ise kunagi enda peal näinud. Kõigepealt kirjutas perearst antibiootikumi ravi tablettidega. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Borrelioosi tekitajat Teie veres ega rinnapiimas enam ei ole, sest Teid on selle vastu antibiootikumidega ravitud, Küll aga jäävad pikaks ajaks (aastateks) Teie vereseerumisse borrelioosi ...

Loe edasi

Punnitav kõht

Laps saab veebruari alguses 4.kuuseks. Viimaste päevade jooksul (täpselt raske öelda - 4, 5 päeva ehk) lapsel nagu kõht tavalisest rohkem punnis (selline "tugevapoolne" on ta muidu ka, aga mitte ülekaalus). ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ilma last ja tema kõhtu nägemata ei saa midagi arvata. Kui punnis kõht püsib, siis näidake last perearstile.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Allergiatest

Tere!

Käisime kuuekuuse poisiga eile teie juures allergiatesti tegemas. Eile ühtki allergistrealtsiooni välja ei tulnud, aga hommikul olid mõned täpikesed käel testi tegemise kohal. Kui ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Testi hinnatakse 15 minutit pärast tegemist. Kui testi kohale tekib hiljem punn/täpike, siis seda ei saa positiivseks testiks lugeda, kuna punni põhjuseks võib olla hoopiski mingi muu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: