Kõva munandikott 28.01.11 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Mure selles, et lapsel on munandikott kõva. Kas see on normaalne? Mul on endal 10a poiss ja ma ei mäleta, et tal sellist asja oli. Tavaliselt peaks ju imikul olema munandikott pehme. Ehk paar tundi päevas läheb pehmeks, muidu kogu aeg kõva ja kube nagu natuke turses. Ise elan Viljandis. Olen käinud kiirabis ja nad väidavad, et see on normalne, kuna lapsel on gaasid ja see koguneb sinna. Kohati värvus on ka teine - õrnalt lilakas. Me sattusime arstile nii sel ajal, kui munandikott oli pehme. Laps on ka suht viril ja ei tea, kas see on sellest tingitud. Ma loodan, et saite minu juttust aru. See on juba selline detsembrikuust saati. Olen mures ja soovin Teie arvamust. Kaunist päeva jätku.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kõvemal munandikotil võib olla mitu põhjust. Esimene on kaasasündinud vesimunand, mille korral on aga munandikott kogu aeg kõva ja suurem. Kaasasündinud vesimunand on tavaliselt iseparanev haigus, kui see aga ei ole 2. eluaastaks taandunud, tehakse operatsioon. Teine põhjus võib olla kubeme song, mille puhul aega–ajalt on munandikott norm suurust ja konsistentsi, aga kui sool sopistub munandikotti muutub see kõvaks. Kui lapsel ikka püsib munandikoti probleem, soovitan pöörduda lastekirurgi poole, kes ravib mõlemat haigust.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Imikul munandikott tume nagu pigmenteerunud

Tere

Minu 3 kuusel pojal on munandikott muust nahast tumedam nagu pigmenteerunud. Kas see on normaalne?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Väikesel poisil võib olla munandikott tumedamat värvust, eritiveel, kui vanemad on tumeda nahaga. Tavaliselt on siis munadikott tumedam sünnist alates ja selline tumedam toon püsib esimese ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi