Muutused lapsel peale palavikukrampe 20.12.10 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
Mureks on eelmise nädala kolmapäeval alanud haigus, mis algas kerge köhaga ning väikese palavikuga. Siiski jõudis palavik lühikese ajaga jõuda nii kõrgele, et tekkisid krambid. Kiirabi pani pepusse küünla (ei teagi täpselt mis, sest ärevus mul endal oli nii suur) ja viisid meid Tallinna lastehaiglasse. Olime paar päeva seal, palvik alanes ja järgmise 24h jooksul uut hoogu ei tulnud. Samuti tekkis tugev köha ja nohu. Tehti meile auru. Reedel saime koju.
Mure on aga selles, et laps on nagu veidi teistmoodi kui enne seda haigusehoogu. Täpsemalt siis, et ei mäleta enam asju mis kodus olid. Näiteks ei kuule enam magades iga põrandakriuksu, ei tunne ära blenderi mürinat, mida enne kõvasti kartis ja muud sellised väikesed asjad, millega enne ikka tegeles.
võimalik et asi on ikkagi veel selles et ta on haige, köha ja nohu segavad tema tavapärast tegutsemist, enamuse ajast tahab süles olla.
Võimalik, et ma lihtsalt mõtlen liiga palju, aga küsimus ongi selles, et kas see palaviku tekitatud krambihoog võis kahjustada ka aju?
Kas peaks pöörduma neuroloogi vastuvõtule?
Ette tänades

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kui laps ei kuule tavapäraseid helisid, siis tõenäoliselt on põhjuseks nohust tingitud kuulmishäire. Nohu korral häirub keskkõrva õhutus, sest keskkõrva ja ninavahelises käigus on tõenäoliselt turse. Oluline on nohu ravida loputades nina meresoolalahuga või füsioloogilise lahusega.
Ühekordsed palavikukrambid ei tekita ajukahjustust. Arvan, et praegune lapse käitumine on tingitud käesolevast ägedast viirushaigusest.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Pöördumine

Lapse tervise seisund analüüside järgi.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Eosinofiilide arv võib olla kõrgem, kui lapsel on allergia, aga ka näiteks sooleparasiitide korral võib olla eosinofiile veres rohkem.
Monotsüüte võib leidud rohkem näiteks pärast ...

Loe edasi

Vaktsineerimine

TERE !
Küsimus on selline, et tulemas on MMR1 vaktsiin lapsele, kuna saab kohe üheaastaaeks. Aga väga kardan selle tegemist ning kahtlen, kas teha. Nimelt, kas on võimalik seda näiteks edasi lükata ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!
Kahjuks ei saa ma kinnitada väidet, et Eestis ei ole enam MMR-vaktsiinis sisalduvaid haigusi. Sel aastal oli Saaremaal leetrite puhang 10 haigestunuga, igal aastal tuuakse Eestisse mõni leetrijuhtum. ...

Loe edasi

Rinnaga toitmine samal ajal ravimi Medrol manustamine.

Tere,
kuna mul on krooniline sidekoe haigus pean igapäevaselt tarbima ravimit Medrol. Vastavalt haiguse ägenemisele või remissioonis olemisele on ka medroli kogused erinevad ja varieeruvad 4mg ja ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Medrol imendub rinnapiima, aga selle hulk rinnapiimas on väike.
Uuringud on näidanud, et ca 4 tundi pärast ravimi võtmist on selle kogus rinnapiimas vähene. Mida pikem on ravimi ...

Loe edasi

Lapsel õlavarreluu distaalse osa murd

Laps kukkus mänguhoos ning traumapunktis öeldi, et ikka murd. Küünarliiges pandi kipsi nurga alla, arvan, et ~120 kraadise nurga alla. Tekkis küsimus, et kas lapsel immobilisatsiooniga kontraktuuri ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Väikesed lapsed on väga aktiivsed ja armastavad liikuda/liigutada ja seepärast arvan, et kui kips ära võetaks, hakkab laps kipsis olnud kätt liigutama ning kontraktuuri tekkimise ohtu ...

Loe edasi

Kõhuussid

Lapsel on sellised pikad ussid nagu solkmed, mida teha? Kuidas nad väljuvad peale rohu võtmist?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Solkmete raviks kasutatakse Vermoxi, millele perearst retsepti kirjutab. Solkmed väljuvad roojaga, nad on 20-30 cm pikkused valkjad ümarussid.
Edu!
Heli Grünberg

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi