S-ASO ja mononukleoos 23.11.10 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Palun Teie abi, muretsen väga (((
12. oktoobril laps võeti nakkushaiglasse mononukleoosiga. Diagnoositi ka angiini. Haiglasse võtmisel leukots. arv oli 17, antistreptolüsiini tiiter S-ASO 339. Maks oli suurenenud 11cm, põrn ka 11 cm. Kui tulime koju nädala pärast, leukots. arv oli juba 9, ASO aga natukene suurem 390. Nüüd, kuu aja pärast, maks on veel suurenenud 10.2 cm, põrn 9.5 cm. On kirjutatud, et on ikka suurenenud, aga võrreldes eelmise kuu ultrasonograafiaga on positiivne dünaamika. Veres on kõik korras, reaktiivne valk normis, aga ASO on veel suurem kui eelmisel kuul - rohkem kui 500!!! Lugesin internetist, mõned allikad väidavad, et kõige suurem ASO-tiiter veres on 4-6 nädalat peale nakkamist ja alles siis see hakkab alla minema. Teised aga ütlevad, et suurem ASO tiiter on haiguse ajal ja pärast peab kindlasti vähenema. Lugupeetud Doktor, olen pea-aegu paanikas, kas ma pean praegu midagi tegema või lihtsalt tegema uue analüüsi mõne nädala pärast, et jälgida dünaamikat? Kas on üldse võimalik, et ASO tiiter kuu aega pärast haigust on suurem kui haiguse ajal? Laps tunneb ennast hästi ja minu meeles taastub mononukleoosist päris hästi. Ka hemoglobiin on nüüd normis. Kuu aega tagasi haiglast lahkumisel oli 104.
Palun ka vabandust vigade eest.
Lugupidamisega
N

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Mononukleoos on viiruse poolt põhjustatud haigus, millele on iseloomulik maksa ja põrna suurenemine ja ka lümfisõlmed on suuremad ning kurgu vaatamisel on pilt nagu angiinigi puhul. Paraneb haigus iseeneslikult.
AOS aga näitab, et on olnud/ on streptokoki poolt tekitatud nakkus. Analüüsi tasub korrata paari kuu pärast ja kui AOS püsib kõrgena, siis on soovitav kõrva-nina-arsti konsultatsioon, sest sageli on kõrge AOSi põhjuseks krooniline mandlipõletik.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lapse vereanalüüsid

Tere! Lisasin failina vereproovid. Korrast on ära: Eosinofiilide suhtarv; monotsüütide suhtarv; monotsüütide arv ja d-vitamin. Kas peaks kuhugi nende näitude puhul pöörduma või millele need viitavad? Millega ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Eosinofiilide arv on tõesti veidi suurem, aga mitte oluliselt. Selle põhjuseks võib olla allergia või sooleparasiidid. Monotsüüte võib veres olla rohkem pärast viiruse põdemist.
Loe edasi

Viirusest taastumine

Tere

Minul tütar, 1,4 aastane. 30dets vastu 31dets hakkas öösel kell 04 oksendama. Oksendas vahelduva eduga umbes kl 07ni hommikul. Peale seda rohkem oksendanud ei ole. 31dets lõi ka kõhukese ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pärast seedeinfektsiooni (noroviirus) võib taastumine võtta aega paar nädalat, kuni taastub normaalne seedekulgla mikrofloora. Aitab seejuures probiootikumide andmine, aga milline neist ...

Loe edasi

Kurgumandlite eemaldamise vajalikkus

Tere!
Lapsel on planeeritud kurgumandlite eemaldamise operatsioon. Viimasel aastal ei ole kurk haige olnud, viimati 2016 aasta kevadel. ASO proov oli ka korras. Mandlid on küll suurenenud, aga tal ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kurgumandlite eemaldamise vajalikkuse üle otsustab kõrva-nina-kurgu arst. Ainult suurus ei ole eemaldamise näidustuseks, välja arvatud juhul kui mandlid põhjustavad hingamisraskust. ...

Loe edasi

Nahalööve lapsel

Tere. Lapsel on nädal aega piltidel näha olev lööve. Ei ole nahast kõrgemad ega pole ka laigu sees ei villi ega mäda. Näevad välja nagu sääsehammustuse laigud. Ei oska ka midagi välja tuua, mis võiks allergiat ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahjuks ei saa pildi alusel mingisugust diagnoosi panna. Pilt on sinist värvi ja löövet on alati parem oma silmaga näha, kui pildilt vaadata. Allergia see ilmselt ei ole, sest allergiline ...

Loe edasi

Punnid beebil

Tere!

Beebil tekkisid pisikesed punased punnikesed valgete peadega alguses näole, seega arvasin et beebiaknega on tegu, aga nüüd umbes nädalaga on asi edasi kandunud ka kehale, kas see tähendab ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tegemist võib olla nii beebiaknega kui higilööbega kui ka allergiga. Beebiakne on iseparanev haigus ja ravi ei vaja. Higilööve möödub ka lapse vanniatmise ja sobiva riietamisega. Mida ...

Loe edasi

Toit 2 aastasele

Mis eluaastast tohib anda heeringat, muna valget, peekonit? Kas 2a lapsele on sobilik? Lapsel tekkis palavik, kõhulahtisust, punased punnid kehal.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kaheaastane laps võib süüa heeringat, munavalget ja peekonit. Heeringa puhul tuleb vaadata, et see ei oleks väga soolane. Tõenäoliselt on kaheaastane laps saanud juba varem nii muna ...

Loe edasi

Poisi kasv

Tervist, tunnen muret oma poisslapse kasvu pärast. Hetkel on ta 14,5 aastat vana ja pikk 159cm. 42kg. Eluaeg kõvasti sporti teinud. Viimase aastaga kasvanud ca 1cm.(2aastaga 4cm) Häälemurret, karvakasvu ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lastel hinnatakse pikkuskasvu ja akaalu vastavust normidega kaalu-kasvugraafiku järgi ning ühe ainsa mõõtmistulemuse alusel ei saa hinnangut anda. Lapse kasvu peab vaatama dünaamikas, ...

Loe edasi

Imiku allergia

Tere!
Beebi on meil 5 kuune. Paremale jalale on tekkinud karedad laigud. Perearst ütleb, et see on allergia. Kirjutas Aptamili allergikute piimasegu retsepti. Kolmanfa elukuuni dai ainult RP, peale ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui Aptamil Allergy Care piimasegu söömisega lööve kaob, siis see kinnitab piimaallergiat. Kui aga lööve püsib, siis pole tegemist piimaallergiaga. Lööbe põhjuseks võib olla lisaks piimale ...

Loe edasi

Muhk näha all

Tere
2a saaval lapsel muhk kaelal.katsudes tundub nagu oleks ühelt poolt selgepiiriline, teiselt poolt nagu mitte.viljatera suurune.Paistab siis kui pead keerab,pidevalt näha ei ole.Selline liikuv,nahk ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Muhku nägemata on raske arvata, millega on tegemist. Võimalik, et see on lümfisõlm. Lastel võivad olla kaelal, kaena all ja kubemes kuni poole sentimeetrised lümfisõlmed. Näidake muhku ...

Loe edasi

lapse pea kuju . Paanikas

Tere !! Olen väga mures lausa paanikas juba . avastsin er lapse pea ei ole ümar enne seda ,kui ta sai 4 kuuseks . pöördusin koheselt arstile ja ta vastaa et eks ikka on ta selliseid päid näinud ja ,et ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: