S-ASO ja mononukleoos 23.11.10 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Palun Teie abi, muretsen väga (((
12. oktoobril laps võeti nakkushaiglasse mononukleoosiga. Diagnoositi ka angiini. Haiglasse võtmisel leukots. arv oli 17, antistreptolüsiini tiiter S-ASO 339. Maks oli suurenenud 11cm, põrn ka 11 cm. Kui tulime koju nädala pärast, leukots. arv oli juba 9, ASO aga natukene suurem 390. Nüüd, kuu aja pärast, maks on veel suurenenud 10.2 cm, põrn 9.5 cm. On kirjutatud, et on ikka suurenenud, aga võrreldes eelmise kuu ultrasonograafiaga on positiivne dünaamika. Veres on kõik korras, reaktiivne valk normis, aga ASO on veel suurem kui eelmisel kuul - rohkem kui 500!!! Lugesin internetist, mõned allikad väidavad, et kõige suurem ASO-tiiter veres on 4-6 nädalat peale nakkamist ja alles siis see hakkab alla minema. Teised aga ütlevad, et suurem ASO tiiter on haiguse ajal ja pärast peab kindlasti vähenema. Lugupeetud Doktor, olen pea-aegu paanikas, kas ma pean praegu midagi tegema või lihtsalt tegema uue analüüsi mõne nädala pärast, et jälgida dünaamikat? Kas on üldse võimalik, et ASO tiiter kuu aega pärast haigust on suurem kui haiguse ajal? Laps tunneb ennast hästi ja minu meeles taastub mononukleoosist päris hästi. Ka hemoglobiin on nüüd normis. Kuu aega tagasi haiglast lahkumisel oli 104.
Palun ka vabandust vigade eest.
Lugupidamisega
N

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Mononukleoos on viiruse poolt põhjustatud haigus, millele on iseloomulik maksa ja põrna suurenemine ja ka lümfisõlmed on suuremad ning kurgu vaatamisel on pilt nagu angiinigi puhul. Paraneb haigus iseeneslikult.
AOS aga näitab, et on olnud/ on streptokoki poolt tekitatud nakkus. Analüüsi tasub korrata paari kuu pärast ja kui AOS püsib kõrgena, siis on soovitav kõrva-nina-arsti konsultatsioon, sest sageli on kõrge AOSi põhjuseks krooniline mandlipõletik.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Proovid

Sooviks rohkem infot proovide kohta ja nende tulemuste kohta ja kas muretsemiseks on põhjust ja vb peaks mingi arstiga veel konsulteerima ja mis proove või uuringuid veel peaks tegema ja kas toitumist ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

üsna raske on Teie kirjast aru saada analüüside tulemusi, sest ilmselt on erinevate arvutiprogrammide tõttu on minu ekraanil lükkunud analüüsid kõik üksteise otsa. Aga siiski suutsin ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi