Nakatumine viirushaigustesse 07.10.10 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Mida tähendab, kui vereproovis CRV on 160?

Mul on küsimus seoses kahtlustega oma 3-aastase poja tervise suhtes.

Viimase poole aasta jooksul on laps nakatunud kolmel korral tuvastamata (viirus)haigusesse, millest viimane algas oksendamisega ja kulges kõrge palavikuga (pärast kolmandal päeval antud palavikualandajat oli palavik 39,3). Nii üleriigiliselt perearsti nõuandetelefonilt kui ka oma perearstilt kuulen trafaretset vastust – tegu on ühega nendest viirustest, milliseid on liikvel sadu. Eelmise haiguse ajal oli vereproovi CRV 80 ja viimase haiguse puhul 160! Mõlemal korral olen saanud vastuse, et põletikukollet ei suudeta tuvastada ning põletik on maha võetud antibiootikumidega. Viimasel korral kaebas laps valu peas (kõrva taga – kõrvapõletikku ei tuvastatud ja suus hambavaluna), aga see valu ei olnud väljakannatamatu ja ta selle pärast ei nutnud. Teeb tähelepanelikuks sinine silmaalune ja paistetus, mis tekkis ootamatult neljanda haiguspäeva varahommikuks ja hakkas kaduma viienda päeva õhtul. Algul kahtlustasime silmapõletikku, mis see ilmselt aga polnud, silm on puhas, rähma pole. Kas tegu võis olla mõne veresoone lõhkemisega?

Pean vajalikuks märkida, et laps sündis vaakumsünnitusega ning enne ilmaletulekut üritati tema pea külge paigaldada andurit, kuna südametegevuse jälgimine oli häiritud. Pärast sündi oli vajalik lapsele anda 5 min jooksul lisahapnikku. Nädala jagu oli peas vaakumpumbast suur verevalum, aga see taastus ja lapsega on üldiselt olnud kõik korras. Viimased vereanalüüsid on pannud arsti küll imestama, aga konkreetset uuringute jätkamist pole vajalikuks peetud.

Kas ma võin olla rahulik ja arvata, et tegu on tõesti ainult mööduva (viirus)haigusega või peaksin olema valvel, millal see “tuvastamata põletikukolle” endast hullemalt märku annab?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

CRV 160 viitab bakterite poolt põhjustatud põletikule, mida on vaja ravida antibiootikumiga. Kas lapsel on tehtud uriinianalüüs? Kuseteedes oleva põletiku korral võibki ainukese haigustunnusena olla kõrge palavik ja halb enesetunne. Silmaümbruse turse ja sinakuse kohta ei oskas ilma nägemata arvamust avaldada, aga veresoone lõhkemist ma küll ei kahtlusta. Kui haigusnähud on antibiootikumidega taandunud, siis ei ole põhjust arvata, et haiguskolle ikka kusagil veel vindub. Küll aga peaks järgmise kõrge palaviku korral tegema kindlasti pissiproovi, kui seda senini tehtud pole, ja vereanalüüsi koos põletikunäitajatega. Kui järgmine haigus tekib lähikuudel ja analüüsid on taas korrast ära, vajaks laps lisauuringuid haiglas. Samuti on võimalik, et laps on poole aasta jooksul lihtsalt põdenud erinevaid kõrge palavikuga kulgevaid haiguseid ja need on kolm täiesti omaette seisvat haigust ning neid enam kunagi ei kordu.

Tugevat tervist soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

küüslauk

tere, dr. Grünberg!
See küll ei ole haiguse kohta, kuid siiski..
Andsin oma lapsele (7,5 kuune) püree sees küüslauku (profülaktilises mõttes, ilmade pärast). nüüd tagantjärele mõeldes: kas ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Küüslaaugu maitse ei ole selles vanuses lapsele enamasti meelepärane. Küüslaauk lapsele halba ei tee, aga lihtsam ja lapsele meelepärasem moodus, on küüslaaugu kee kaelariputamine. Küüslaaugu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi