Mis arstile minna? 01.04.09 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Minu kohe 9-aastaseks saav poiss on paar korda kurtnud, et köhatamise ajal tuleb tal justkui mingeid väikseid valgeid tükke suhu. Need meenutavad hamba vahele jäänud pisikesi valgeid toidujääke, kuid poeg ütleb, et need tulevad tal seestpoolt. Tükkidel on ka halb lõhn juures. Neid tuleb 1-2 köhatamise jooksul. Poeg lisas veel, et veidi on selline tunne nagu oksendaks. Kurk on ka punane nagu täna hambaarsti juures suure lambi all märkasin. Ise ta kurguvalu ei kaeba.
Mingeid raskeid haigusi läbi põdenud ei ole. Isegi tavalist külmetushaigust pole paar viimast aastat olnud. Ta on terve, sportlik ja olemuselt väga aktiivne poiss. Ei tea,kas see üldse mingit tähtsust omab, aga lisan taustainfoks, et mu poeg on väikest kasvu võrreldes oma eakaaslastega. Sündis 33. nädalal enneaegsena. Pikkuseks on tal 125 cm ja kaaluks ca 24 kg.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Valged tükid kurgus võivad olla pärit hingamisteedest, söögitorust-maost või mandlite krüptidest. Kui lapsel on tunne "nagu oksendaks" võib olla tegemist toidu tagasivooluhaigusega. Punane kurk võib olla tingitud tagasivooluhaigusest, aga ka kroonilisest kurgupõletikust, mis tekitab mandlite krüptidesse valgeid korgikesi. Kui tükid tulevad köhatamisel võib olla nende algallikaks hingamisteed.
Pöörduge kõigepealt perearsti poole, kes otsustab, kas üldse ja millise eriarsti juurde on vajalik last suunata.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

kurenoka jälg

märkasin pojal kuskil1-2 kuuselt.9 kuuselt näitasime arstile,kes ütles et see kaob tavaliselt 1 ea ära.Nüüd poja juba 1a 1k ja jälg ikka alles(kuklal all pool)kas peaksin uuesti arstile näitama

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Kurenokajälg on veresoonkonnast lähtuv moodustis-kapillaaride laiend, mis on ohutu ja mis enamusel taandub paari aastaga. Kuna laik on kuklal, on üsna tõenäone, et see on nn. kurenokajälg. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi