Röntgen väikelapsele 01.04.09 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Aitäh Teile kiire vastuse eest. Kahjuks tundub, et on juhtunud tehniline apsakas, sest läbi tundub olevat tulnud vaid lause esimene pool ning seejärel jäi lause poolikuks (Tere!

Vähirisk kopsu- ja luuderöntgeni tagajärjel on praktiliselt olematu ).

Katsetan igaks juhuks uuesti, lisan ka oma eelmise murekirjelduse.

Mure oli siis järgmine: Tere

Mulle ei anna kuidagi rahu mure oma 4aastase poja pärast. Nimelt on temast 3 esimese eluaasta jooksul erinevatel põhjustel tehtud 6-7 röntgenülesvõtet. Esimene kord tehti pilt mõnekuuse beebina - kahtlusega puusaliigese düsplaasiale (UH ei olevat olnudf piisav). Kaheaastaselt libastus laps jala pealt nii õnnetult, et murdis reieluu - sellega kaasnes vähemasti 4 röntgenülesvõtet (kirjutan ´vähemasti´, sest kahtlen, kas 4 või 5, sest kord tehti samal röntgeniskäigul minu teada 2 pilti). Ja korra on tehtud kopsupõletikukahtlusega kopsupilt.

Eriti panevad mind muretsema need korduvad alakeharöntgenid - mitme pildi puhul ei kasutatud isegi mitte põlle, mis kaitseks genitaale ja siseorganeid, kuna see oleks seganud pildi kvaliteeti. Ka ülejäänud kordadel pole see põll olnud kuigi efektiivne, sest laps kartis röntgenit ja rabeles. Nüüd, tagantjärele, piinavad need röngenid mind järjest enam. Tunnen süüd, et ehk oleks pidanud vähemasti puusaliigese ja kopsuröntgenist keelduma, sest kahtlesin nende vajalikkuses. Samas usaldasin arstide arvamust rohkem kui enda kõhklusi. Kogenematu emana ei osanud ka piisavalt oma kahtlusi väljendada, ehk oleksin pidanud oma last mõnest pildist säästma.

Igatahes olen väga mures, kas nii palju kiirgust ei suurenda tulevikus ohtu lapse tervisele (vähirisk) ja fertiilsusele. Räägitakse küll, et tänapäeva röntgeni kiirguskoormus ei ole nii suur, aga kui palju selles tõde on? Ja kui palju on palju? Tehtut mõistagi olematuks ei tee, aga kas olen oma lapse tervisele nüüd korvamatut kahju tekitanud? Olen püüdnud netist oma murele ja kahtlustele vastuseid leida, aga adekvaatset infot pole saanud.

Tänades
E

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Proovin uuesti Teie küsimusele vastata ja loodan, et seekord jõuab vastus täies mahus Teieni.
Röntgenuuringutest saadava kiirguse toimel risk vähi ja infertiilsuse tekkeks on väga madal. Luude- ja kopsuröntgeni tegemisel saadav kiirguskoormus võrdub paari päeva loodusliku taustakiirgusega ja risk vähi tekkeks on praktiliselt olematu (< 1:1000000). Puusaliigeste röntgenpildi tegemisel saadav kiirguskoormus on sama nagu 7 nädalat looduslikku taustakiirgust ning risk vähi tekkeks väga-väga väike.
Kõik röntgenuuringud tehakse tänapäeval lastele nii väikese doosiga võimalik. Arstid kaaluvad alati röntgenpildi kasu ja kahju vahekorda. Haiguse ravimata jätmine, kuna röntgenpilti ei tehtud, võib olla lapsele oluliselt kahjulikum kui röntgenuuringu tegemine. Luude paranemist ei saa muul moel jälgida kui röntgenülesvõtetega, ka kopsupõletiku diagnoosimiseks või välistamiseks on vajalik röntgenuuring. Puusaliigeste düsplaasiat saab diagnoosida kahel esimesel elukuul ultraheliuuringu alusel, kuid hiljem on vajalik röntgenuuring.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Röntgeni mõju väikelapsele

Tere!
Lapsele (kes on praegu 18k) on viimase aasta jooksul on tehtud juba kolm röntgeni peast (kukkumised). Olen väga mures kiirituse võimailku üledoosi tõttu. Olen lugenud, et just lastele on röntgen ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Üks röntgenülesvõte koljust annab sama palju radioloogilist kiiritust nagu mõned nädalad looduslikku kiirgust. Oht kõrvaltoimeteks, et ühekordse koljust tehtud röntgenpildi kohta on ...

Loe edasi

Röntgen väikelapsele

Tere

Mulle ei anna kuidagi rahu mure oma 4aastase poja pärast. Nimelt on temast 3 esimese eluaasta jooksul erinevatel põhjustel tehtud 6-7 röntgenülesvõtet. Esimene kord tehti pilt mõnekuuse ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Vähirisk kopsu- ja luuderöntgeni tagajärjel on praktiliselt olematu

Loe edasi

Aastase lapse toidulaud

Laps on 14 kuud vana. Kuna pidevalt on vaidlusi lapse vanavanemate ja vanavanavanematega tema menüü suhtes, otsustasin spetsialistilt küsida. Kuidas valmistatud liha peaks lapsele pakkuma? Millist kala? ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
1a.2 k. laps sööb sama toitu, mida peregi. Menüüs peab kindlasti olema liha, sest liha on ja jääb parimaks raua allikaks. Sobivad taine sealiha, kanaliha, loomaliha. Liharoogade valmistamistehnika ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi