vaktsineerimine 10.02.09 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Olen teinud lapsele esimese viisikvaktsiini 1a.1 kuu vanuselt.Lihtsalt alustasin hiljem.Praeguseks on laps 1a.6kuud vana.Lugesin,et alustades meningiidisüstiga 12elukuust pole seda rohkem vaja teha,seega "viisikut" ei peaks tegema.Mõtlesin üldse pooleli jätta,samas võiks teetanuse-difteeria ikka teha.Kuidas peaks tegema(ma pole just suur vaktsiinide kummardaja),kas teha valikuliselt?Kas tõesti peab kalendri järgi tegema seda "viisikut " lausa neli korda?Kui ma olen hakanud nii palju hiljem tegema,on seda neljandat üldse enam vaja teha(tehakse 2 aastaselt).Mul on tutvusringkonnas esinenud erinevaid terviseprobleeme peale vaktsineerimisi,seega olen antud teemal veidi hellaks tehtud.Oma lastel,(4 last)tõsi küll-ei ole probleeme olnud.Aga lapsed on suurte vahedega ja kahe viimase kandmise ajal on mõtted väga palju muutunud.Rohelisemaks nagu arvate võite.Samas ei ole ma suisa vaktsiinide vastane,aga aru ma ei saa mis me neist lastest nii palju torgime?
Lugupidamisega
Kaire

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Mina alustan oma vastust Teile tõdemusega, et mina olen veendunud vaktsineerimise pooldaja. Minu arvates on kaitsepookimine maalilma meditsiini ajaloos üks kõige tähtsam ja olulisem samm paljude laste ja täiskasvanute tervise heaks. Enne vaktsineerimisajastut surid pea pooled lapsed enne 5. eluaastat kaitsepookimisega välditavatesse nakkushaigustesse. Õnneks on tänapäeval inimesed juba unustanud need rasked surmaga lõppevad või tõsiseid jääknähte tekitavad haigused, sest me vaktsineerime lapsi ja täiskasvanuid. Teisalt aga on tänane olukord tekitanud tunde, et ega need haigused ei puuduta mind ja minu last, sest haigused ei levi vaktsineeritute seas. Kahjuks aga ei ole haigused maailmast kuhugi kadunud ja niipea jäetakse teatud hulk lapsi/täiskasvanuid vaktsineerimata, hakkavad eluohtlikud nakkushaigused taas pead tõstma. Hea hõlmatus vaktsineerimisega on uinutanud ettevaatuse.
Kõikidel perearstidel on olemas täpsed juhtnöörid, kuidas, kunas ja milliste vaktsiinidega peab vaktsineerima hilisema algusega korral. Palun pöörduge oma perearsti poole, kes teeb Teie lapsele vastavalt juhtnööridele uue vaktsineerimiste kalendri. Minu kindel soovitus on vaktsineerida last kõikide vaktsiinvälditavate nakkushaiguste vastu.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

imetava ema vaktsineerimine

Tere,
teema küll ei seondu lastehaigustega, kuid oskate öelda, kas imetamise ajal on nö puugivaktsiin lubatud?
Tänan vastuse eest!

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Imetamise ajal võib vaktsineerida puugivastase vaktsiiniga.

Edu,
Heli Grünberg

Loe edasi

vaktsineerimine

Kolmekuusel tüdrukul lõppes äge nohu ja rögaga haukuv köha kaks päeva enne järgmise kolmikvaktsiini algust. Üks nädal enne vaktsineerimist oli ka kahel päeval palavik 38.
Kas oleks parem vaktsineerimine ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lükkaksin vaktsineerimise 2-3 nädalat edasi ja annaks lapsele aega paranemiseks.
Parimate soovidega
Heli Grünberg

Loe edasi

vaktsineerimine

Kas mitme erineva süsti tegemine korraga võib lapse organismi liialt koormata?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere
Mitme vaktsiini tegemine korraga ei koorma terve lapse organismi ülemäära.
Vaktsineerimisel on väga vähe vastunäidustusi ja praegu kasutuselolevad vaktsiinid annavad harva reaktsioone.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi