kõhu probleemid 01.07.08 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Minu 9 aastane poisslaps käib liiga tihti kakal. toas olles pea iga pooletunni tagant. Võib tulla ka vahest pikem vahe. Kui on õues mängimas siis käib vähem iga paaritunni järel. Kui koos kuhugi läheme, linna näiteks siis jälle ikka tihetamalt. Olime temaga haiglas kus tehti talle igasuguseid analüüse kaasa arvatud laktoositalumatus. Kõik analüüsid olid korras. Arst soovis teha veel sooleuuringut, kuid mitte kohe, soovitavalt koolivaheajal (suvel). Kuna sooleuuring tehakse talle üldnarkoosiga, siis me tahame teada kuidas selline asi lapsele mõjub ja kas võib mingi jälje jätta lapsele. Minul oli operatsioon ja mul olid hiljem pea kuuaega pearinglused. Üldnarkoos olevat vajalik kuna laps ei laseks endale sellist uuringut muidu teha (ma ise arvan sama). Mind huvitakski kuidas selline asi lapsele mõjub. Ja tahaks teada kas muud võimalust pole, olen kuulnud mingist kompuutrist, ma ei tea kas seal ka sellist asja saab kontrollida ja kuidas sinna saaks. Oleme ise Pärnumaalt aga kompuuter olevat Tallinnas. Me oleme valmis ise lapse sinna tooma. Oleme väga mures ja ei teagi enam mida teha. Nüüd ütles laps veel, et kui ta kaotab kontrolli ja liiga palju naerab või mürab tulem püksi tumetad vedelikku. Seda rääkis ta meile täna alles. Haiglas olime mais. Äkki oni mõni ars kuhu soovitate pöörduda. Lisaks veel, et kaalust alla ta ei võta, pigem on täidlane ja vahest esineb kõhuvalusid aga neid kurdab harva.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Üldnarkoos sooleuuringu tegemise ajal on lühiaegne ja üsna ohutu ning mingit psühhislist jälge/mälestust lapsele sellest ei jää.
Kompuuteruuringuga ei saa kahjuks vaadata soole limaskesta, küll aga saab seda teha sooleuuringu käigus.
Äkki on Teie lapsel probleemiks kõhukinnisus? Sel korral valgub vedel kaka (tume vedelik) tihketest roojamassidest mööda ja määrib pükse.
Kui soovite teisea arsti arvamust, siis võite pöörduda kas Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliinikusse dr. Rägo või Tallinna Lastehaiglasse dr Lutsu vastuvõtule. Vastuvõtule minemiseks peate saama perearstilt saatekirja ja kaasa võtma ka kindlasti eelnevalt tehtud uuringute andmed.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Söömisprobleemid!

Tere! Mure on selline-5aastane tüdruk (kaalub 18 kg, pikkus 122 cm),on probleemid söömisega. Lasteaias küsisin, et kas ta seal üldse midagi sööb. Kõik pidi ära sööma. Aga kodus algavad probleemid (eriti ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Korra juba vastasin Teile ja usun, et praeguseks on probleemid lahenenud. Kasvukõveralt on näha, et tüdruk on pikk ja kaalu võiks tema pikkust arvestades rohkem olla. Kui probleem ei lahene ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi