nina-kõrva-kurgu probleemid 01.04.08 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Minu 7-aastasel lapsel on kurk punane ja turses, üks kõrv aegajalt valutab ning on veidi punane, vesine nohu ja palavik oli u 4 päeva 38 kraadi ringis (nüüd juba madalam). Perearst diagnoosis neelupõletiku. Vereanalüüs näitas põletikku. Kas antibiootikumid on sellisel puhul vältimatud. Asi on nimelt selles, et ta on juba ainuüksi sel aastal (3-kuu jooksul) saanud kolm erinevat antibiootikumi (amocxilliin, klacid ja mingi antibiootikum veel selle pärast, et tal on vedelik kõrvas...nime kahjuks ei mäleta). Aprilli lõpus on meil plaanis adenoidide operatsioonile minna. Minu küsimus on selline, et kas kuidagi teist moodi ei ole neelupõletikku võimalik ravida...või võtab see tervenemine looduslike vahenditega ja käsimüügiravimitega lihtsal oluliselt kauem aega.
Veel üks küsimus : Kui vedelik on lapsel juba kõrvas olnud üsna kaua (üle kuu aja vähemalt. Antibiootikumid ei aidanud), kas see ohtlik ei ole...kas erakorralisi adenoidide operatsioone ka tehakse mõnikord. Järjekorrad on lihtsalt nii kohutavalt pikad...otsustasime raha koguda ja minna Fertilitasse, aga see on ka alles natuke vähem kui kuu aja pärast. Ma olen lihtsalt juba mures.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kui vereanalüüs näitab põletikku, siis on tegemist bakterite poolt põhjustatud nakkusega, mida peab ravima antibiootikumidega.
Käsimüügiravimid ja rahvameditsiinivahendid ei ole piisavalt tõhusad bakterite vastasel võitlusel, küll aga aitavad need viiruslike haiguste korral.
Pärast keskkõrvapõletikku võib vedelik jääda isegi kuni 3 kuud.
Erakorralist adenoide operatsiooni tehakse väga kindlatel näidustustel näiteks, kui lapsel tekib hingamisraskus või kuulmislanguse tõttu kõnearengupeetus. Erakorralise adenoidideoperatsiooni tähtaeg on näiteks Tartus juuni-juuli 2008.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

kas jälle adenoid??

Minu 3 aastasel tütrel lõigati 2006a novembris adenoidid ära.Aga mure selline et kas adenoid võib tagasi tulla.laps on hakanud magdes jubedalt norskama.Pikemat aega juba juba norskab magades.Panime aja ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Adenoid võib tagasi tulla, kui adenoidi ei saanud operatsioonil eemaldada täielikult.
Norskamine võib tekkida ka sellest kui nina on kinni.
Kõrva-nina-kurguarsti konsultatsioon ...

Loe edasi

norskab

selline mure,et 3a poisslaps norskab nii k6vasti peaaegu igal ööl..olen proovinud teda ka külili keerata kuid norskab ikka.
ta on suht tihti haige ka nohus ja köhas.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kõige sagedasem norskamise põhjus väikelapsel on adenoidi ehk ninaneelumandli suurenemine. Sellega kaasneb ka tihti nohu.
Palun pöörduge kõrva-nina-kurgu arsti vastuvõtule.
Loe edasi

Lapsel suu lahti

Tere! Minu 7 kuusel pojal on suu lahti juba sünnist saati.Magab vahest ka kinnise suuga,aga päeval suu pidevalt ripakil.Hingab ta ilmselt ikka ninakaudu,sest kui ta magab,siis tuleb õhk ikka ninast välja.Arst ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Adenoidi olemasolu saab hinnata nina-kõrva-kurguarst. Adenoid on väikelapseeas (eelkoolieas) kõige sagedasem ninahingamise takistuse põhjus ja jääb selleks. Ninahingamise takistusel on ka teisi ...

Loe edasi

adenoidid

Minu 7a pojal avastati pool aastat tagasi adenoidid, kuid üsna väiksed, arst soovitas asja jälgida. Nüüd on tal mitu kuud köha, millest ei saa kuidagi jagu. Tahaksin teada milliseid muid sümptomeid võivad ...

Vastas dr Maret Eller

Lugupeetud lapsevanem!

Arvan, et köha ei ole setud adenoididega.Soovitan aga kindlasti kõrva-nina-kurgu arstil lasta oma poja üle vaadata.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi