rauavaegusaneemia 08.03.08 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Lapsel oli 6-kuuselt vere rauasisaldus madal ja arst määras Ferrum Leki, mida võtsime järjest kaks pudelit. Näitajad tõusid üsna palju, kuid olid ikkagi normist madalamad. Pidasime ravis vahet ja järgmises vereanalüüsis olid näidud veelgi tõusnud. Nüüd neli kuud hiljem tehti uus vereanalüüs, kus hemoglobiin oli normikohane, aga raud ikkagi madal. Laps on praegu 1,5-aastane ja sööb päevas kindlasti kaks korda liha, piimatooteid saab allergia tõttu üsna vähe, rohelisi köögivilju saab ka päris palju. Kas see on normaalne, et aastaga pole normaalset rauataset saavutatud? Kas peale toidu võib ka põhjus milleski muus olla ja kas peaks siis lisauuringuid tegema? Hemoglobiininäit on tal kogu aeg normi piiresse jäänud.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kahjuks ei selgu Teie kirjast, millise analüüsi alusel perearst diagnoosis madalat vere rauasisaldust. Kas see oli ferritiin, MCH, MCV, transferriiniretseptorid või lihtsalt raud veres? Ilma kindlat näitajat teadmata ei oska ma analüüsi kommenteerida ja soovitusi anda. Palun, kas saaksite analüüsi täpsustada.
Teie kirja põhjal arvan vaid, et kui Teie laps saab kaks korda päevas tailiha (lihaks ei loe ma vorsti, viinerit, pekki, hakkliha) ja piimatoodete (piim, jogurt, kefiir) kogus ei ületa 500 ml päevas, siis vähemalt dieedivead ei ole madala rauasisalduse põhjuseks.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

rauavaegus

Tere

Olen 1,7 aastase poisslapse ema. Laps saab peale normaalse toidu (pudrud, juurviljahautised, liha, kala, piimatooted, ...) ka veel rinnapiima. Peale kolm päeva kestnud 40 kraadiseid palaviku ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lapsel on näitude järgi tõesti aneemia. Aneemia võib olla rauavaegusaneemia, kuid kuna lapsel oli palavik, võib arvata, et tal oli ka äge infektsioon. Ka infektsioon võib olla aneemia põhjustajaks. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi