Küsimus vereanalüüsi kohta 27.02.08 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

5. aastasel tüdrukul on üle kahe kuu olnud kuiv köha (köhatamine), millele ei ole põhjust leidnud ei perearst ega LOR. Nüüd saadeti meid uuesti LOR-ile ja enne seda tehti ka vereanalüüs. Perearst ütles, et kõik normis, pärast aga vaatasin, et saatekirjale oli kirjutanud "kerge mikrotsütaarne aneemia" ja 3 analüüsinäidu tulemused on normi piirest väljas. Lisan vereanalüüsi näidud:
Hemoglobiin 124 g/l
Hematokrit 35,2 %
Leukotsüüdid 6,3
Erütrotsüüdid 4,43
MCV 79,5 fl (normväärtus 82,0-100,0)
MCH 28,1 pg
MCHC 353 g/l
RDW 12,9 %
Trombotsüüdid 237
Trombokrit 0,20 %
MPV 8,4 fl
PDW ADVIA 45,9 %
% Neutrofiilid 43,0 %
% Eosionofiilid 3,0 %
% Basofiilid 1,4 % (normväärtus 0,0-1,0)
% Monotsüüdid 6,2 %
% Lümfotsüüdid 43,6 %
Abs.arv Neutrofiilid 2,7
Abs.arv Eosinofiilid 0,2 (normväärtus 0,3-0,8)
Abs.arv Basofiilid 0,1
Abs.arv Monotsüüdid 0,4
Abs.arv Lümfotsüüdid 2,8

Lisaks tehti analüüsid kopsuklamüüdiale ja -mükoplasmale, mis olid negatiivsed. Samuti allergiaanalüüs (üld lgE), mis oli normis (4,1 IU/ml).
Suur mure tekkis siis, kui uurisin nende mõistete kohta internetist ja lugesin, et mikrotsütaarne aneemia" võib viidata kasvajatele. Kas nende vereanalüüsi näitude põhjal on põhjust lisaanalüüsideks?

Ette tänades

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Teie lapse vereanalüüsi põhjal ei saa mitte kuidagi diagnoosida mikrotsütaarset aneemiat. Ilmselt on vereanalüüsi normväärtuste juures jäetud arvestamata lapse vanus ning sulgudes toodud väärtused on täiskasvanute normid. 5-aastasel lapsel on MCV norm.väärtus 75-87 fl, basofiile võib olla mõnevõrra rohkem pärast infektsiooni põdemist ja eosinofiile võib olla ka ilma haiguseta veidi vähem ning kõikumised on minimaalsed, peaaegu olematud.
Mina ei pea vajalikuks lisaanalüüside tegemist.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lapse vereanalüüs

Tere.

Minu 1 aastane laps haigestus septembri alguses imiku roseooli. Haiguse ajal oli vereanalüüs paigast ära. Vereanalüüsi kordasime kaks nädalat peale haigust ning siis oli neutrofiilide ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Neutrofiilide protsent üheaastasel lapsel on 15-45 %, seega jääb 25 % normi piiresse. Ägeda haiguse ajal võib neutrofiilide arv väheneda (9%), sest need on põletiku vastu võitlevad rakud ...

Loe edasi

1,6 aasta vanuse lapse vereproov.

Tere,
Eelmine küsimus lipsas minema ilma vereanalüüsi andmeteteta.Lisan eelmisele kirjale andmed:
RBC 4,18,HGB 112,HCT32,1,MCV 76,9,MCH 27,MCHC 351,RDW 12,4,
WBC 10,2,LYMF 45,3,MID 18,7,GRAN ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Vereanalüüsi põhjal ei saa praegu diagnoosida aneemiat. Hemoglobiini tase veres jääb normi alumisele piirile ja kõik muud vereanalüüsi näitajad on momendil normis.
Kui Te muretsete ...

Loe edasi

Pikaldane palavik

Tere!

Mul järgmine mure. 2-e aastasel tüdrukul on juba kolmas kuu palavik 37,1-37,6. Jaanuari alguses oli nädalane kõhulahtisus, saime antibiootikumi, kahjuks asi ei paranenud. Kaka on ikka ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Esimene küsimus on, miks Te last kraadite. Kas tal on mingisuguseid kaebuseid? Kuidas Te last kraadite, kas kaenla alt või pärakust? Kas palavik on iga päev? Kas palavik on ühesugune ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi