kopsupõletik 19.12.07 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere. Minul on 3,5 aastane tütar. Ta on olnud sünnist saati veidi trullakas, nüüd küll juba hakkab pikkusesse kasvama. Ta läks lasteaeda, kui oli just kaheseks saanud. Peale seda meil selline mure, et nii kui tal köha-nohu tulevad, on kohe kopsupõletik või siis äge bronhiit. Pooleteist aasta jooksul nüüd siis olnud juba 3 kopsupõletikku. Allergiateste on ka kaks korda tehtud, ei ole allergiline millegi vastu. Ühe aasta sai singulairi tablette, tundub, et need ei mõjunud. Nüüd sai 3 kuud pulmicorti inhalaatoriga, endiselt muutuseid pole. Nädal lasteaias, kolm nädalat kodus haige. Küsimus selles, mis tuleks veel teha või kas annaks veel kuskil uuringutel käia. Ehk on kopsus midagi? Aitäh Teile vastuse eest.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Väikelaste immuunsus on veel nõrk ja seetõttu nad on sageli haiged. Loetakse tavaliseks-normaalseks, et eelkooliealine põeb 8-9 hingamisteede viirusinfektsiooni aastas (nohu-köha ja/või palavik) ja kaks kõhulahtisuse episoodi aastas. Lapse kasvades küpseb ja areneb ka immuunsüsteem ning laps muutub nakkushaigustele vähem vastuvõtlikuks. Kahjuks pole ühtki väga head vahendit immuunsüsteemi küpsemise kiirendamiseks. Parim vahend nakkushaiguste vältimiseks on rahvarohkete kohtade vältimine kaasaarvatud lasteaed, mitmekülgne toitumine ja füüsiline tegevus vabas õhus.
Kui aga sageli on rasked hingamisteede haigused, mis vajavad ravi antibiootikumidega ja haigusest paranemine on tüsilik, peaks välistama immuunpuudulikkuse ja hingamisteede muud haigused.
Teie perearst peaks andma saatekirja lastepulmonoloogi või -allergoloogi juurde, kes teeb vajalikud uuringud. Perearst võiks enne spetsialisti juurde suunamist teha vereanalüüsi ja kopsuröntgeni, kui seda pole varem tehtud.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

inhalaator

tere!
lapsed on pidevalt hingamisteede hädadega kimpus. köhad-nohud- bronhiidid. ühel ka kopsupõletik 2 korda. plaanime soetada inhalaatori. millist soovitate? kas parem oleks külma või sooja auruga? ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Tundub, et Teie lapsele on ilma kompressorita jaheda õhuga inhalaator (Pari näiteks, mida peaks olema nii apteekides kui ka firmas Cemetron.

Edu soovides
Heli Grünberg

Loe edasi

kopsupõletik

Tere doktor! Mul on selline küsimus,et... Minu kolmeaastasel pojal on kolmandat korda kopsupõletik. Tal on ka astma ja diapetes insipidus. Mu küsimus olex selline,et ega Teie äkki ei tea,mix on lapsel ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Kui lapsel on kolmandat korda kopsupõeltik samas kohas on kindlasti vaja konsulteerida laste kopsuarsti e. pulmonoloogiga. Üks põhjus, miks kopsupõletik on samas kohas, on kaasasündinud kopsuosa ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi