Lörin ninas 29.05.07 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tita hetkel 3-kuune.
1-kuuselt hakaks lapse nina lurisema. Pikali olles ajas köhatama. Oletasin, et nohu. Kuigi nina ei olnud mitte kunagi kinni, laps sõi ilusasti, ninast välja midagi ei jooksnud. Kasutasime humerit, rhimomeri aspiraatorit. Nädala pärast oli lapsel kõrvapõletik, mida ravisime AB-ga.
2-kuuselt arstil käies kurstin muret perearstile. Lapse nina lõpus või ninaneelus löriseb midagi. Jätkuvalt, nina kinni ei ole olnud, välja ei jookse midagi. Arst väitis, et see on normaalne. Ninas kõhred teevad sellist häält. Samas miks on seda lörinat rohkem magamast ärgates, vähem üleval olles - minuarust pole tegu kõhrelise koega.
3-kuuselt perearstil käies kurtsin ikka sama muret, sest lörin on ikka alles. Seekord arvas arst, et kuna sülge jookseb ohtrasti, et see vajub kurku. Kontrollis, et kurk punane ei ole, kõik oli korras.

Minu kõrva aga häirib see lörin. Peaaegu igal hommikul loputan lapse nina humeriga, siis lörin väheneb. Mõnikord harva kui lörin suurem üritan kasutada rhinomeri aspiraatorit. Saan kätte koos ninna lastud humeriga sellist läbipaistvat lima.
Asi ei saa olla toaõhus, sest see lörin tekib ka pärast õues magamist.
Sagedasem ongi see lörin just magamast tulles.
Olen uurinud ja võin veel vaid oletada, et toidutagasiheide ärritab ninaneelu ja tekitab lima ninas.
Laps hingab ilusasti vaid tugevamal hingamisel tekib selline lörin. Ninas mingeid kolle vms näha pole.
Tita ise on rahulik ja rõõmsameelne. Kaaluiive on normaalne, on rinnapiimatoidul.

Kas võib seda lörinat normaalseks ja eakohaseks pidada, kasvab ta sellest välja või milles on põhjus?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Lapse hea tervise tunnused on normaalne kaaluiive ja hea üldseisund - rahulik ja rõõmsameelne. Seega ei saa lörina põhjuseks olla mingisugune tõsine tervisehäire.
Kui hingamise kõrvalkahin muutub tugevamaks just pikali olles, siis võib põhjuseks olla kõhrede nõrkus, nagu perearst arvab. Aga põhjuseks võib olla ka toidutagasiheide, nagu arvate Teie. Kui laps kaalus hästi juurde võtab pole põhjust kumbagi seisundit ravida. Nina loputamist Humeriga võite jätkata, sest meresoolalahu puhastab limaskesta.
Kui aga Teid häirib lörin ja limane eritis, siis soovitan pöörduda kõrva-nina-kurguarsti poole, kes oma uurimisvahenditega saab täpsustada Teie mure põhjust.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Imikul nina kinni öösiti

Tere! Mul laps on 2,5 kuune ja tal läheb nina öösiti alati kinni (viimasel ajal ka päeval magades) ja hommikuks on ninas kollid, muul ajal päeval on nina lahti ja kõik ok. Panen ninna meresoola speid, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Väikese lapse ninakäigud on kitsad ning laps ise ei oska nina nuusata ja seepärast kipuvad sinna ka kergemini ninakollid tekkima. Aevastamisega püüabki nina kollidest vabaneda.
Ega ...

Loe edasi

Lapse nohune nina

Tere!

3 kuu vanusel lapsel on juba rohkem kui kuu hommikuti ninas suured-paksud kollid. Ma ei ütleks, et lapsel nohu on, sest päeval ja öösel ta ei "lörise" aga hommikuti on kuulda, et kollid ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Nina võiksite loputada meresoollahuga.
Rinnapiim sisaldab küll palju kasulikke aineid, aga samas on ka see hea sööde mikroobidele ja kuivamisel tekitab ise koorikuid.
Ei ...

Loe edasi

Stafülokokk 6 kuusel nii ninas kui kurgus

Tere,
Lapsel on pea kogu tema elu nina lörisenud.Põhjuseid on toodud palju ja erinevaid aga lörin jäänud,paar-kolm kuud tagasi hakkas ta ka köhatama.Lõpuks siis võeti ninast ja kurgust proovid ja ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui laps oksetleb sageli, siis see võibki olla ainuke nina lörisemise põhjus. Sagedase toidutagasiheite korral soovitatakse tõsta lapse peaalust magamise ajaks kõrgemale. Selleks pange ...

Loe edasi

Lapsel suu lahti

Tere

Meil on järgmine mure. Elame keskküttega korteris ja kodus elab meil ka kass. Lapsel (6 kuune) on suu pidevalt lahti. Hingab läbi suu. Kui tissi saab, siis vahepeal võtab tissi suust ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Konsulteeriksin last lastearstiga. Nohiseva nina põhjuseks võivad olla allergiaprobleemid. Tavaline niisugune pidev nohisemine ei ole, samuti ei ole tavaline, et selles vanuses imik öö jooksul ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi