atoopiline dermatiit 17.04.07 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Minu kolme kuu vanusel lapsel lõi välja atoopiline dermatiit, kolded asuvad peaaegu tervel kehal- kätel, jalgadel, kõhul, seljal, ka peas. Silmad, põsed ja käte-jalgade seesmised sirutuspinnad, pepu on ilusad. Nahaarst määras raviks hydrokortison DAK 1%, määrisime kaks nädalat, teisel nädalal panime Linola fett N kreemi. Ravi lõppedes tulid jälle kõik sümtoomid uuesti esile. Laps on rinnapiimal ning väldin üldtuntud allergeene oma toidus, pesupulbri vahetasime välja. Ei tahaks jälle hormoonsalvi kasutama hakata, kuidas üldse on lubatud nii väikesel lapsel taolise rohu kasutamine? Nahk on kuiv ja ravi järgselt on kuivust juurde tulnud. Mis oleks efektiivsem ravi selle tüütu haiguse korral? Viimati oli tal nahk nii punane ka kuiv, et olin sunnitud õhukese kihi rohtu panema peaaegu üle terve keha.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Atoopiline dermatiit on väikelaste sagedaseim allergiahaigus. Haigus on kroonilise kuluga, mis ravides paraneb ja võib taas ägeneda. Haigus esineb kõige sagedamini kuni 2aastaste laste hulgas ning väheneb vanuse suurenedes.
Tihti on lööbe põhjuseks toiduallergia, kuid löövet võivad ägestada ka muud ärritajad nagu sünteetilised riided, pesupulber, higistamine, infektsioonid. Võimaliku allergeeni kindlaks tegemiseks peaksite pöörduma allergoloogi vastuvõtule, milleks on vajalik perearsti saatekiri. Kui on välja selgitatud allergeen, saab seda vältida ja löövet on oluliselt vähem.
Nahahooldus on atoopilise nahapõletiku ravis väga tähtis. Niisutavat kreemi peaks kasutama ka siis, kui nahal puudub äge lööve. Nahka kreemitatakse iga päev 1-2 korda päevas ning alati peale veeprotseduure. Tundlikule nahale mõeldud kreeme ja salve müüakse apteegis. Veeprotseduure ei tohi teha liiga sageli ja seebi asemel on soovitav kasutada spetsiaalseid apteegis müüdavaid pesemisvahendeid.
Hormoonsalve võib kasutada ägenemise korral kuni 2 nädala vältel, samal ajal kasutades ka niisutavaid kreeme. Nahale määrimise järjekord on: hormoonsalv ja seejärel niisutav kreem. Hormoonkreeme/salve võib kasutada ka nii väiksel lapsel. On olemas veel Elidel kreem, mis ei ole hormoonsalv, kuid seda võiks kasutama hakata pärast 6 kuud ning kui lööve on väga tugev, siis Elidel ei pruugi aidata.
Atoopilise nahapõletiku keerulisest olemusest tingitult ei ole ühte rohtu, mis võtaks haiguse ära. Kõige tähtsam on siiski välja selgitada löövet vallandav faktor, sest kui seda ei likvideerita, tuleb lööve ravi lõpetades tagasi.

Edu soovides, Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Atoopiline dermatiit

tere, küsimus on seoses allergiku rpa soodustuses. Pojal lõi punased põsed välja väga varakult. Andsin rinda 100% kuni 5kuud. Tänu minu dieedile hakkas ka piim vähenema. 6kuuselt läks poja 100% allergiku ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui Teile ei ole võimalik allergoloogi konsultatsioonile pääseda, siis võib ka perearst võtta vereproovi, millest saab määrata lehmapiimavastased IgE antikehad ja sellega diagnoosida ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi