Lapsel maksahaigus 21.02.07 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Olin oma 3 aastase tütrega haiglas uuringutel ja maksanäitajad olid kehvad: ALT 387 ja AST2 294, nüüd nädal hiljem on ALT 191 ja AST2 94. Laps on praegu kodus dieedil ja rahulikul reziimil. Nädala pärast saame veel ühe analüüsi vastused teada (tsütlomegalo viius?). Küsimus selline: Millest lähevad 3 aastasel maksanäitajad nii halvaks? B-Hep vaktsiini on saanud.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Maksanäitajate tõusu põhjuseks võivad olla erinevad: viiruslik hepatiit (A,B, C-hepatiit, tsütomegaloviirus jm); mõningad ravimid (näit. üleannuses paratsetamool), sapiteedehaigused ja muud maksahaigused. Kirjast kahjuks ei selgu, kas halbade maksanäitajatega kaasnesid ka muud sümptomid (näiteks palavik, kõhulahtisus, lümfisõlmede suurenemine), mis võiksid viidata konkreetsele haigusele.
Väga hea, et Teie laps on vaktsineeritud B-hepatiidi vastu. B-hepatiit on B-hepatiidi viiruse poolt tekitatud väga raske kuluga krooniline haigus, mille tulemusena tekib maksapuudulikkus. Kuid B-hep vaktsiin hoiab ära vaid B-hepatiiti nakatumise, kuid ei väldi teistel põhjustel maksanäitajate halvenemise teket.

Lugupidamisega, Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

8,5 kuuse beebi maksanäitajad

Tere!

Minu beebil oli juba sünnitusmajas seljal kerge lööve. Arstid arvasid, et sellest, et mina sõin pähkleid. Lööve on käinud edasi-tagasi, olen toitumispäevikut pidades jõudnud jälile, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahjuks ei ole kirjas, milline maksanäitaja oli üle normi. Mõõdetakse kahte ensüümi : aspartaadi aminotransferaas (ASAT), mille norm on kuni 1 aastani 89 U/l, ja alaniini aminotransferaas ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi