immuunsüsteem 13.02.07 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere, Kas ja kuidas on võimalik diagnoosida imuunsüsteemi nõrkuse põhjuseid? Meie 8-aastane tütar on alates septembrist igal kuul vähemalt nädal aega haige, nohu, palavik, vahel ka köha. Ta on epileptik ja tavaliselt tekib tal infektsiooni foonil ka kohe krambihoog. Oleme alates detsembrist joonud igal hommikul Actimeli, proovinud mitmeid kordi punase päevakübara kuure läbi teha, sööme c-vitamiini, eelmisest nädalast preparaati tsink+c-vitamiin. Perearst ütleb lihtsalt, et tal on nõrk immunsüsteem. Kas saab midagi ette võtta, mida soovitaksite veel proovida?
Ette tänades,
Kaja

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Immuunsüsteem, mis kaitseb nakkushaiguste eest, toodab erinevaid nakkushaiguste eest kaitsvaid ained. Ühed neist on immuunglobuliinid, mille taset on võimalik vereanalüüsis määrata. Alla ühe protsendi inimestest on ühe immuunglobuliini, IgA tootmine mdalal tasemel ja sel juhul haigestub inimene kergesti ülemiste hingamisteede nakkushaigustesse. Ka mõningad epilepsia ravimid võivad langetada IgA taset organismis. Kahjuks ei ole IgA asendamine võimalik. Väga-väga harva esineb kaasasündinud immuunpuudulikkust, mille korral inimene on sageli ja väga raskelt haige ning haiguse ravimine on keerukas ja pikaajaline. Sel juhul peab leidma üles täpse immuunsüsteemi vea ja mõningatel juhtudel on võimalik teha puuduoleva immuunglobuliini ülekandeid. Teie kirja põhjal julgen arvata, et tegemist ei ole raske immuunsüsteemi puudulikkusega, kuna lapsel on väid kerged haigusnähud - köha ja nohu.
Lapse kasvades küpseb ja areneb ka immuunsüsteem ning laps muutub nakkushaigustele vähem vastuvõtlikuks. Kahjuks pole ühtki väga head vahendit immuunsüsteemi küpsemise kiirendamiseks. Parim vahend nakkushaiguste vältimiseks on rahvarohkete kohtade vältimine, mitmekülgne toitumine ja füüsiline tegevus vabas õhus.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Lümfisõlmed kõhuõõnes

Tere

Kas peaks muretsema, kui kõhuõõnes on suurenenud lümfisõlmed 13x 5,6mm ?Lisan et laps on ka tsöliaakia haige.Lümfisõlmed avastati peale tsöliaakia diagnoosi Marsh 3B-3C.Lümfisõlmede jaoks ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kõhuvalude osas oskab nõustada ja soovitada vajalikke uuringuid kõige paremini arst, kes ravib lapsel tsöliaakiat.
Palun konsulteerige kõige pealt temaga.
Lümfisõlmi võib ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi