vaktsineerimine 03.02.06 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen oma laste tervise küsimustes väga hoolitsev/muretsev ema. Seega on mul tehtud oma varsti kolmeseks saavale tütrele kõik riiklikult ettenähtud vaktsiinid. Lisaks lasin talle teha suvel veel puugivaktsiini kaks esimest süsti (esimese süsti ajal oli ta 2a. 4k.) ja sügisel gripivastase süsti. Hiljuti lugesin perekoolist ühest artiklist, et puugisüsti ei soovitatata teha alla 4-aastastele lastele ja Saksamaal ei tehta seda isegi mitte alla 14-aastastele lastele kõrvalmõjude tõttu. Nüüd siis muretsen, et kas olen oma vaktsineerimisega liiale läinud. Kas väikese lapse liigne vaktsineerimine võib talle kuidagi halvasti mõjuda (närvisüsteemile vms)? Kas peaksin siis suve algul planeeritava kolmanda puugisüsti tegemata jätma ning alustama puugivastast vaktsineerimist hiljem uuesti otsast peale - ca 7-aastaselt? Samas - kui süsti läksin tegema, ei öeldud mulle midagi selle kohta, et seda ei maksaks teha. Ja kas gripi vastu on üldse mõtet vaktsineerida?
Lisan veel, et nö. tavalisi kõrvalmõjusid - palavikku ja halba enesetunnet pole tal kunagi vaktsineerimisele järgnenud.
Ette tänades Teie arvamuse eest.

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,

Kõigepealt puugivaktsiinist. Meil kasutusel olev lastele mõeldud vaktsiini tehakse 1-12aastastele. Uurimustes ei ole kõrvalmõjusid leitud sagedamini kui mõne teise vaktsineerimise korral. Teie lapsel ei ole olnud vaktsiini süstimise järgselt mingeid kõrvaltoimeid. Suve alguses tehke planeeritud kolmas süst, pole mingit vajadust 7aastaselt uuesti alustada. Gripivastane vaktsineerimine on samuti põhjendatud. Kui prognoositakse ulatuslikku gripipuhangut, on ka laste gripivastane vaktsineerimine näidustatud, kuigi vaktsiin ei kaitse kõigi võimalike gripiviiruse tüvede vastu.
Internetist leiab ikka artikleid, mis kipuvad hirmutama. Nii seostatakse näiteks leetrivastast vaktsineerimist ja autismi. Osades vaktsiinides nt. difteeria-teetanuse-läkaköha vaktsiinis on alumiiniumi, mida jällegi väga kahjulikuks arvatakse. Uurimused ja ka aeg (alumiiniumi sisaldavat vaktsiini on kasutatud ligi 50-aastat!) ei ole aga kahjulikku kõrvalmõju kinnitanud.
Te ei ole oma last üle vaktsineerinud. Igal maal on oma vaktsineerimiskalender ja eriarvamused on ja karta on, et neid on tulevikuski. Ainult kõik, millest kirjutatakse, ei ole teadusuuringutes kinnitust leidnud.
Ärge muretsege! Tundke rõõmu sellest, et laps on terve.

Parimate soovidega
Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

imetava ema vaktsineerimine

Tere,
teema küll ei seondu lastehaigustega, kuid oskate öelda, kas imetamise ajal on nö puugivaktsiin lubatud?
Tänan vastuse eest!

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Imetamise ajal võib vaktsineerida puugivastase vaktsiiniga.

Edu,
Heli Grünberg

Loe edasi

vaktsineerimine

Kolmekuusel tüdrukul lõppes äge nohu ja rögaga haukuv köha kaks päeva enne järgmise kolmikvaktsiini algust. Üks nädal enne vaktsineerimist oli ka kahel päeval palavik 38.
Kas oleks parem vaktsineerimine ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Lükkaksin vaktsineerimise 2-3 nädalat edasi ja annaks lapsele aega paranemiseks.
Parimate soovidega
Heli Grünberg

Loe edasi

vaktsineerimine

Kas mitme erineva süsti tegemine korraga võib lapse organismi liialt koormata?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere
Mitme vaktsiini tegemine korraga ei koorma terve lapse organismi ülemäära.
Vaktsineerimisel on väga vähe vastunäidustusi ja praegu kasutuselolevad vaktsiinid annavad harva reaktsioone.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi