Analüüsid 01.07.05 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Tüttar sai 1 aastaseks. Terve selle esimese aasta jooksul meil pole võetud ühtegi analüüsi. Kas enam ei tehtagi analüüse esimese eluaasta jooksul? Kas on mingisugused normatiivaktid mis selgitavad millal ja missugused analüüsid lapse kiire kasvamise perioodil peavad olematehtud? Või nüüd on nii, et kui vanemad ei palu võtta analüüse siis arst ise neid ei määra võttagi? Kas enne vaktsineerimist ei ole vaja enam teha vähemalt vereanalüüsi? Missugused üle üldse kohustuslikud uuringud tervise kohta peavad olema esimese eluaasta jooksul, kui need üldse peavad olema?

Tänan ette vastuse eest!
Jelena

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,

Kui imik kasvab ja areneb hästi ning tal ei ole haiguse ilminguid, siis nö plaanilisi või kohustuslikke uuringuid ei ole vajadust teha. Ka enne vaktsineerimist mitte. Küll aga on soovitus teha ajalistele imikutele vanusevahemikus 9-12 kuud vereaanlüüs. Eestis hakatakse paljudele imikutele juba esimesel eluaastal andma lehmapiima, mis on sageli ka ainuke toit. Seetõttu on palju rauapuudusaneemiat. Viimase asjaolu tõttu ongi soovitus teha kõigile vereanalüüs. Enneaegsetele tehakse uuringuid tihedamini. Kõiki imikuid peaks perearst/pereõde kord kuus nägema ning iga kord hinnatakse lapse arengut ja kasvamist. Samuti on soovitus mõõta-kaaluda imikuid iga kuu ning jälgida laspe kasvamist andmeid kasvukõverale kandes ja nö normiga võrreldes.

Lugupidamisega

Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

lapse analüüsid

Palun selgeks teha mis kollased tähendavad näidud ja mis sellega teha vaja.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahjuks ei saa ma Teie küsimusele vastata, sest ma ei näe analüüside vastuseis. Kas unustasite Teie panna küsimusega kaasa analüüsid või pole kliinik.ee portaal neid mulle edastanud, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi